Translate

Wednesday, May 26, 2010

BTN OH BTN

kekekkeke...ku ingin mengambil kesempatan utk berehat bila BTN.wakakakka.xdelah,actually aku kebetulan dapat panggilan BTN bermula esok 27/05/10-31/05/10 bertempat di UPM serdang jer.

Bosanyer xder kawan nk g sana :( xtaulah ape jadi kat sana. korang nk tau, aku sehelai baju pon x packing lagi, boleh tak???esok petang nk pegi dah.hahahahha. pastu syarat2nyer cam hampeh,ada ke patut dia suruh aku bawak cadar,bantal,selimut & tuala sendiri.huhuhhuu satu keje plk mcm org nk pindah umah.

esok xtaulah ape crite, maunyer dapat bilik tingkat tinggi...adoi poninglah makcik nk angkut beg oit...sadis jadinyer :)

appe pon...aku bercuti dr tulis blog ni sehingga aku kembali ke umah ku sendiri.hehehhee...tungguuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu :D

Tuesday, May 25, 2010

*Belajar Ilmu Baru*

Hemm...ari ni satu hari yg best. berlawan dgn kawan sebelah meja utk finish-up key-in saman yg berlambak n bertimbun2.huhuhuhu, tension gak sbb tulisan anggota trafik yg keluarkan saman tu, mak aih...naik juling bijik mata ku membacanyer. kalau yg cermat n cantik tuh, pergh xsampai 5 minit siap dah key0in kalau dpt tulisan huduh...huhuhuu siap pinjam mata kawan meja sebelah, minta tolong bacakan.huaaaaaaa geram jer rasanyer :(

kawan sebelah siap komplain kat anggota, minta tlg tulis cantik skit...dia jawap ape tau,camne nk tulis cantik dik...kami menulis sambil bersiri,xdok meja.huaaaaaaaaaaa sabo jerlah.baca kesalahan saman satu hal, yg aku hampir2 pening lalat is baca ayat utk akta2 n seksyen yg di keluarkan.ayat pusing2 mcm gasing daaaaa.

petang after lunch aku belajar kat kauter plk utk terima bayaran.hehehhe aku dah ada id tp kan surat turun kuasa xdok lagi so aku melangut arr ambik note. koprel norizan plk suke wat lawak melayan kerenah OKS so aku yg ddk sebelah ni pakat tlg gelak bila dia wat lawak.wakakakkakaka.

esok xtau plk ape jadi...yer arr esok Syuhada xde so maybe gak kak izan pon xder so xtaulah sape nk tlg collect duit saman nk hrpkan suraya maunyer sewel bdk tuh ddk sorang2 kat depan kaunter.hahahaha, harapnyer xder arr aku plk nk kena jg kaunter....part key-in saman aku bwk lagi weih.



Monday, May 24, 2010

*1st day in new opis with new duty*

Yeah,,,dgn lafaz "Bismillah" memulakan perjalanan menuju ke opis baru :)

Dalam hati berdebar2 sbb teringat peristiwa minggu lepas kene alah2 perli org boss D7, cam hampehlah tuh....berasap jer telinga dgq dia bising2 pasal pengawaman dlm PDRM disambung plk dalm slot ceramah yg aku attand dgn kawan2 lain.

ada Puan tu dgn selambernyer cakap....dia dah mkn thn ddk kat pentadbiran,bila org JPA datang...hbs dia kene keluar ronda. huhuhu siap cakap ape tau "ddk dlm opis rasa lbh selamat dr pi luar buat rondaan" huhuhuhu ada ker patut dia cakap gitu,ape gunanyer dia dapat elaun meronda kalau terperap dlm opis, ape guna dia masuk polis kalau dia pon tkt mcm org awam gak??ish...merah telinga aku dgq tp nk wat camner kan...redha jerlah.

berbalik kesah opis baru aku.so aku n syu (kawan baru) di tempatkan di Balai Trafiklah sbb kami org2 kewangan :) tadi hari pertama kami berlalu penuh keazaman mempelajari ilmu baru. Syu belajar print saman2 yg org dtg tanya and aku plk belajar key-in saman yg telah dikeluarkan oleh pegawai trafik. byk weih, naik juling mata ku melihatnyer :) pastukan...byklah jenis2 kesalahan yg aku jumpa :D (timbul keazaman utk tidak melakukan kesalahan) kakakaka...insaflah konon :) ok per....

alhamdulillah...bz tp seronok sbb rasa masa berlalu cepat sbb kite xder arr melangut lagi.heheheh nnt aku pon kena belajar ddk kaunter terima pembayaran saman :) hihihhi yg kureng syioknyer is kami kene rotet keje sabtu n ahad 9-12pm but spoil skit arr sbb kaunter saman buka sabtu n ahad... so boleh arr korang2 dtg byq saman :)

ape pon aku terima, redha and syukur alhamdulillah dgn environment yg menerima kami seadaanyer :) .... pastu yg paling syioknyer, kami org2 pejawat awam ni siap nk kemas2 opis tu lagi bio nmpk gojes.hahahahha pastukan, yg terbestnyer....kat opis kami main panggil kakak jer xder pangkat2.dia org tp kat opis tu pon ada 2 org jer yg stay kat opis, koprel Norizan (Kak Izan) dgn En Muklis kot nama dia.hahahah aku xhengat dah :) tp en ni pon baik gak. dia smoke kat luar opis tau so dlm opis tu kirenyer healhtylah udaranyer.

oks...sambung esok plk...aku dah ngatuk, nk tido.... salam :)

Saturday, May 22, 2010

*Solat menjana kecemerlangan pasukan*

kehkehkehkeh....syiok weih joint ceremah ni.. memula cuak gak tkt sleepy dlm dewan rupenyer...ustaz tu memang pandai ambik attention org kat ceramah dia. 1jam dia ceramah rasa mcm xlama..tetiba dah hbs :(

lama gak xjoint ceramah keagaaman ni. best gak rasanyer...tambah ilmu di dada.

Kawan2 baru...di opis baru...

Hehehehhe ni kawan aku kenal kat opis baru. Syuhada nama dia, dulu keje MAS tp resign sbb nk joint gov so kat PDRM is 1st jobs dia. hehehhe tetiba aku ter ingat kat fare sbb dia mng suke tangkap gambo :)
Ni gambo future pengantin....Shila namanyer. yg pakai baju oren tu nama Efah, dulu keje JPA.
Ni plk nama dia Linda, dulu keje KDN (D2)..minta tukar sbb jauh nk berulang dr Jeram.
ada sorang lagi ...En Padri nama dia, dulu keje kat KL pastu minta tukar sbb umah kat Klang.huuhuhu...
tmpt baru ok, aku keluar kul 6.50am...kalau xsinggah mn2 dlm 7.15 @ 7.20 aku sampai.biasanyer aku singgah kat petronas sbb nk beli roti bagai so aku sampai opis dlm kul 7.30 @ 7.40 gitu.ngam2 punch card.balik pulak dalm kul 5.30 @ 5.45pm laing lewat aku dah samapi umah.hehehehhe...syukur sgt2lah sbb rasa dekatlah.
biasanyer...hari2 aku akan terserempak dgn darling aku sbb aku bawak kreta, dia naik motor but dia keluar lewat skit sbb anto irfan.hehehehhe so mcm syiok2 gitu, jumpa darling kat umah sambung nmpk darling otw ke tmpt keje pastu jumpa lg kat umah blk.hahahaha consider ruti harian ku :)

Syukur alhamdullilah :)




Tuesday, May 18, 2010

*Hari itu datang jua*

Hemm ni story pasal last friday bersamaan 14/05/2010. Hari terakhir aku kat DOSH sebelum melangkah ke tmpt keje baru.Ni aku ada upload foto2 terakhir aku kat sana. Foto hujan setempat, tidak dapat disiarkan atas alasan tertentu.kehkehkehkeh....Layannnnnnnnnnnnnnn.

Ni foto bersama CC Roslah, Rohaya, Cik Lin, Irah, Ina dan aku...Hafiz, Cik Farah n Kak Min xder kat sini.
Posing maut....
Pertandingan...sape mulut paling lebo (akulah kan...hehehehe)

Ni ada Hafiz N Kak Zura(MN).
Ni blok aku keje D3...dah tinggal kenangan dah.
Ni aku ambik dr parking belakang opis, actually boleh nmpk opis aku sbb kat tingkat 4 jer :)
Tempat parking aku yg terakhir di sini :(
Muke aku yg poyo di hari terakhir di sini.Hehehe mata merah lg tuh.
Kak Ida...sbb u cuti so i snap gambo kat tmpt as kenangan terakhir di DOSH :)
Laluan keluar dr DOSH...selamat tinggal semua :(
Hemm ni hadiah dari Kak Wan n Nora, tq yer...saya suke pashima tuh.
Ni hadiah dari Unit kewangan.huhuhuhu sedihnyer :(
Catatan terakhir dari kawan2 kat Unit kewangan....
Hemm tq Kak Ida, cenderahati datang terus dr Sabah...tq for coming to wish me good luck kat tmpt baru....touching sbb dlm xlarat, gagah jugak datang ke opis utk bermaafan, nk nangis tp segan ada Lila.huhuhuhuhu
Segalanyer dah tinggal kenangan. Lepas ni kn membiasakan diri dlm situasi dikelilingi oleh orang2 beruniform. Tgklah ape jadi dgn story selanjutnye.



Thursday, May 13, 2010

Jiran vs org...

Adoi...tepuk dahi aku dibueknyer. ni jiran punya hal lah ape lagi. aku pon kekadang xpahamlah manusia ni, bukan ape... ni kesah dalam kul 9lebih tadi. aku ni ha dahlah tinggal berdua dgn si irfan pastu hubby xbalik lagi sbb tgh dok reapir motor dia jem kat kedai motor. td petang dia cakap, dlm kul 9 siap. aku lupe plk mlm ni mlm jumaat, hehehhe ape lg crite seram arr. biasa tgk dgn hubby, ni plk hubby xbalik so aku berdua ni kan penakut skit. so sbb nk tgk gak crite tuh, aku slowkan volume...kire2 tgk org gerak jer arr, tetiba...tgh syiok2 ni dgr plk pompuan terjerit2 sambil nangis.

aku kompius jap sbb crite tu xder plk scine nangis2...aku pon diam jap, dgr lagi "ko penipu...ko tau tak ko tipu....Rm3000 ko tau tak?" pastu xdgr plk.aku pon dok ngintai jer dr dlm umah, bukak skit tingkap bilik...ingat org atas rupenyer...dia org dok landing kat depan tangga umah aku nk gaduh tu. ada sebiji kancil putih parking kat situ pastu aku nmpk sorang kakak ker makcik ker xtaulah tgh bising2 kat belah tmpt penumpang depan, sape ada kat dlm...aku xnmpk pastu aku nmpk sorang mamat @ pakcik kot pastu ada sorang cam ala2 anaklah kot kat blkg brother tadi.

adeh...kakak tu boleh plk nangis sambil jerit2 kat kancil tu.lama plk tuh.aku cuak dah, sbb aku xsuke betul org gaduh2 ni,hendak plk tayang2 kat org lain,xmalu ker semua jiran2 dgr korang gaduh.aku pon ape lagi...nk kuatkan volume crite seram ni aku tkt so udahnyer...aku buat derk jer walau pon hati ....hanggin jer rasa mcm nk tegur depa, kot yer pon nk gaduh...carilah port lain bukan kat tgh2 jln.

macam2 hal lah mlm2 buta nih :D

pergh!!nasib baik anak ku xdgr...kalo dia dgr maunyer dia bukak pintu...jerit depan grill suruh diam...that time, i don't know wat to do.hehehhehe

Tuesday, May 11, 2010

Many2 hari to combine.


Kehkehkeh...ni al -kisah malas punya story. sebenonyer aku xder mood nk nulis :(

mood nulis udah hilang...so 5/6 hari baru aku nk nulis so kire combine harilah yer.hahahaha

ni ari jumaat punya projek, beli makeup.hehehe sendiri jerk jln2 kat alamanda.memula rasa nk mkn aiskerim mcd pastu gatal plk nk pi cari lipstik jenama cliniq, gilah ke parkson.hampeh xdok plak yg ado eesti lauder, huhuhuhu pastu gatallah aku pi kat booth Farmasi ni. memula aku sambo lip gloss jer pastu nk pi bayo...nmpk plk celak, cari punya cari aku rembat 3 btg celak.ahhahahha

warna biasa2 jer,lip gloss tu ok jer kat bibir aku.hehehhe...xtaulah rajin pakai sampai bila.hehehe aku kan suke hanggat2 tahi ayam, sampai masa aku rajin...rajinlah aku tenyeh kalau aku malas...kim salam.

Sabtu:oh hari ni xder ape2 yg special yer. irfan pon xder nk minta ajak pi tgk wayang...aku plk memang malas nk keluar sbb malas nk drive adik aku.hehehe xbrape rasi lagi nk lenjan kreta org tuh.

Ahad: pagi aku g ambik gaun kat kedai mak andam aku sbb ada pengantin nk fitting baju tu utk pakai 13 jun kot kalau xsilap.terkedek2 ler aku drive ke meru pi ambik bj tuh.otw balik...adik aku call nk pakai kreta dia, nk g umah kakak kat gombak.

cancell plan aku nk g shopping cari susu irfan.hehehhe

Isnin:kerja cam biasalah...clearkan keje, mls nk tangguh2 keje.lapang jer rasa meja tuh.hehehehe.

Selasa (ari nih): hemm meja aku terang dah.hehehhehe pastu lepas lunch tadi tetiba aku dok gatal tangan ngemas meja.hehehehe abis semua rete yg boleh aku angkut ke opis baru...aku packing.hehehhe siap tanya boss tu, pen ni boelh rembat x??hahaha pada hal pen tu kat luar brape sen noo lah regenyer,tp niat nk rembat punya pasal...mintak gaklah kebenaran dr boss nk rembat.kehkehekeh.

Ari ni sampai Khamis, aku mkn sorang2 sbb kak ida pi bercuti kat sabah nuuu, jeles gak ni.hehehehe.xper mesti depa tgh dok sronok kat sana :D

Rabu: esok plk Wani ke KK gak bercuti dgn kawan2.hahahahha semua kawan2 g bercuti aku plak melangot kat opis.huhuhu tension gaks ni tp kan xper arr lepas bersalin kang dah ada trip g Brunei :D

bab trip ke brunei ni lagi pening...sbbnyer hotel sampai sudah xdpt2.ada yg murah tp tkt nk rembat bukan ape tkt dpt yg cap ayam...haru weih.kalau ikut darling aku lagi syiok, xper yang sampai sana kite cari jer hotel mn2 yg kosong. amboi stail dia cakap tu, mcmlah hotel kat sana tu murah2 blaka.kalau pakai wit sana memang murah tp bila convert wit m'sia...tu yg xtahan tuh.hehehehe xper nnt aku pi usyar2, mn tau airasia ada buka offer hotel murah ker :P

oks...aku nk masuk sleep dulu..ngantuk zzzzzzzzzzzzzzzzzz.


Wednesday, May 5, 2010

Bosannyer :{

adoi...ddk umah sorang2 ni bosanlah pulak.si irfa plak awal pagi nk g umah mama.ajak ddk umah xmoh nk g umah mama.so aku ler melangot kat umah sorang2...tv plk xder yg menarik. now dok layan ym, Fb dgn tenet jerlah.

tgh dok tunggu adik ipar aku anto kreta dr kg.my mum plk g CH anto adik aku balik sana.ni aku dok tunggu gak perkhabaran,maid aku dah masuk m'sia ker belum.adoi...peningnyer kepala makcik nk pikir.

jap g nk tido ... releasekan tension yg ada.nasib baik keje semlm dah siap cuma ada a few LO xsempat buat sbb kak min bagi pun dah lewat sgt, 10 ke 5min be4 5pm rasanyer....aku plk dok sibuk nk buat payment balik yg dah direject dek AG.

apepun....aku nk sleep2 dulu pastu br pikir nk masak ape utk mlm kang,tapikan...tetiba teringin plk nk makan durian.aloh hai...mn plk nk cari dorian nih??sper jap lagi aku call darling suruh beli dorian yg sodap.hehehhe...

Kereta oh kereta.

ceritanya bermula seperti berikut...hehhehe rasa mcm nk berceritalah pulok.
oks, dipendekkan cerita. aku balik ptg tadi, dr putrajaya bawaklah sampai ke tol sg penchala,ujan weih kalau xlebat pon, rintik2 + after raining, of coz jln licin so aku pon xder arr bwk laju sgt pon.alo kadar...pastukan, aku tgk after tol jln start sesak. semlm cam gitu gak tp lg teruk sesaknyer...semlm punya kes sbb ada excident motor,xtaulah langgar ape cuma yg nmpk ada org dok ddk kat tgh jln raya.

ok,ari ni punya crite. jem tau sebab apelah kan so aku pon pelan2 tkn padel minyak...sbb jln sesak ni, ingat polis wat roadblok...sampai port biasa polis wat r/blok tu, aku tgk mng sesak kat situ tp polis xdok plk.layan jerlah jem..nk wat camner, dah dekat dgn umah dah.

haaa...tgk ni bukti2 jln sesak, tetiba plk aku ni rajin tangkap gambo dr kereta...lama dah aku tinggalkan tebiat ni...hihihiihihi :D
Tgk tu, sesakkan???Hampeh jer. depan skit dr area ni kan...kreta aku meragam :(
nmpk tu, aku pasang double signal tau sbb kereta sewel =(
korang nk tau x sbb ape??huhuuhuhuhu sbbnyer enjin kreta aku overheating..............
tu...nmpk tuh, kompom korang xpernah tgk tempreture kreta tinggi gitu, hahaha hanya kreta aku jer yg tempreture tinggi gitu, jgn risau...ni kire dah kat parking umah aku tau time aku ambik ni. canggih...canggih...canggih...
sebenonyerkan...aku pon cuak gak.yerlah korang pikir yer dah lah jadi time sesak gilos pastu port kene plk tu xder sisi jln.adoi...nk tepuk dahi aku ddk dlm kreta tuh.dok berkire lagi...larat ker aku nk tolak kreta aku ke tepi jln, ada org nk tolong tolak ker??mcm2 aku pikir.

be4 kejadian...aku baru tgk tempreture kreta sbb memang darling aku selalu remaind..tgk tempreture tkt heating. rasanyer2 nyer xder arr sampai 10minit pon lepas aku tgk tuh terus aku dapat signal gambo batri pastu aku rasa kreta xder power, enjin mati. aku pon secara automatik...libas stering ke tepi jln selagi ada saki-baki power kreta tu berjln...kire2 xmoh arr wat org lg jem sbb kreta aku yg rosak ni. time ni dah siap2 pasang double signal.

aku try start enjin...xder respond...rupenyer, hehehhee kreta dlm keaadan ada gear so memanglah xleh nk hidup...xder respond pon.kehkehkeh...aku pon free ka gear try start kreta...eh iduplah...so aku teruskan perjalanan yg xberapa nk jauh dah dr umah. jln skit aku perasan tempriture start naik...sikit2 tp makin lama makin tinggi, eh...xboleh jadi ni...aku nebes sbb 1st time facing problem mcm nih.

aku lupe kejap pasal keselamatan, aku pon terus dail no hp darling aku, wat report psl kreta.


aku: yang...tempreture kereta naik tinggilah.

darling:ngape jd gitu?

aku:td...enjin kreta tetiba mati, dlm jem2 blh plk mati xtau sbb ape. time nk mati tu, ayg ada nmpk sign bateri kat dashboard pastu terus rasa xder power.

darling:ayang xder cek air kreta ker??

aku: eh ...apesal plk ag yg kene cek air kreta?sape punya keje tuh?ayg tau bwk jer.

darling:tinggi sgt ke tempreture tuh?

aku:hemm kurang setakuk sampai merah.

darling:dah...dah...boleh brenti tepi jln tak?enjin panas tuh.

aku:jap aku g ke tepi jln.

darling:off enjin..off enjin!tgk kat bonet depan ada asap tak?

aku:ok dah off dah...xder asap pon.

darling:breti jap....dah lama off enjin baru jln blk.xjauh dah kan?

aku:xjauh dah...ni betul2 depan BP station, depan tu dah selekoh masuk ke prima damansara (alah, pasar mlm ari selasa punya)

darling:ok..terus baliklah...

aku:eh xper ke bawak kreta ni?kang meletop kang camner??

darling:xdernyer meletop.

aku:ok..ayg bwk slow2.

lepas tu aku pon teruskan perjalanan yg jem tadi....aku tgk tempreture maintain tinggi.tetiba darling call balik tanya tempreture...aku cakap still tinggi reach to redline.dia suruh breti, kebetulan dah sampai kat tapak pasar mlm.

hubby:ayg stop kat situ dlm 15min off enjin then baru teruskan perjalanan balik ke umah.

aku:ok...

aku pon off enjin, pasang double signal, pasrk tepi jln nk stay dlm kreta. kejap2 tgk jam...dok nunggu 15 min punyalah lama....panas weih ddk dlm kreta.berpeluh ketiak makcik weih. dekat 10 min berlalu, darling aku call balik.

hubby: yang...kat pasar mlm kan?ape kata ayg parking kat situ, masuk psr mlm beli mknan so nnt sampai umah xyah nk singgah2 beli dah.sambil beli kat psr mlm tuh...enjin sempat sejuk.

aku:ok (tp dlm hati dok ngata, awatlah xsuruh aku dr tadi jer msk psr mlm?xder arr ketiak aku basah dek peloh sbb hangat dlm kreta)

aku pon cr parking n glah beli juadah utk mkn mlm nnt.aku punya jer...darling aku mkn kat luar dah siap2. pastu aku terus blk. sbb darling aku cakap, mlm kang dia pi cek enjin.

dia sampai2 jer, minta kunci kreta.lama gak ler kat luar dgn jiran2 aku...pastu dia masuk cakap ape tau...adoi yang, hbs enjin kreta.air kering pastu kipas pulak xjln tu yg cepat jadi heating kat enjin. aku diam jerlah sbb bab kreta memang xder ambik port sgt. ada hubby pomen kan so sendiri mau henggatlah.

lepas ambik air...dia pon keluar..lama lepas tu dia masuk. esok ayang cuti tau, kreta tu xleh bawak langsung, enjin dah bunyi kasar, minyak belah bawah bocor...berterabut minyak turun..bla..bla..bla...

aku plk dok pikir,mak aih cuti esok.pergh maunyer ada yg kecoh2 kat opis esok.mls jadi isue lagi so aku sms Ina minta no hp cik lin.inform awal2 supaya xjadi isu semasa plk nnt kat opis.dlm masa yg sama....darling aku pon sibk gak call adik dia nk pinjam kreta auto.hehehhe sbb aku manual fail sikit (xconfident nk drive).kompom esok aku kn cuti sbb adik ipar aku xdpt anto kreta mlm ni :(

cuti lagi...hish, tensionnyer.ni nk bawak kreta org plk, haru weih,aura kreta tu lain tu pasal dok pikir plk...harapnyer jgnlah jadi ape2.amin.

esok kreta nk masuk workshop,minta pomen terus buat enjin.yg benonyerkan....last week dah g workshop tuh minta pomen tgk condition enjin sbb bulan ni mng plan nk buat enjin pon.aku dah siap2 minta permision kat partner aku nk pinjam kreta dia, rupanyer anak sedara laki dia plk pakai kreta tuh. so mls nk pinjam2 kreta adik2 lain, aku pon suggest kat hubby,buat enjim time aku dlm pantang..kompom2 kan aku xpakai kreta.hehehhe rupanyer, dia memang nk kami repair bulan ni gak..tu pasal dia wat perangai :P

xperlah...atleast dia meragam time ada modal oklahkan...kot dia buat hal time2 pokai camner??xke haru jadinyer :D

ape pon aku bersyukur sgt sbb dia jadi dah dekat area umah, kot dia buat hal kat puchong camner??haru weih, hubby aku dahlah ke bentong ari nih.bersyukur gak...dalam jadi gitu, aku still boleh control mind semua, xderlah aku panic kan....bersyukur gak sbb hubby aku pomen so sedikit- sebyk boleh arr bergantung harap dgn dia, mn yg dia pandai repair sendiri...dia buatlah so jimat skit nk repair kereta...ape pon, syukur alhamdullilah, aku selamat sampai ke rumah walaupon enjin kreta aku rosak terus aku kerja kan...hehehehe :D


Designed by UMIESUEstudio 2014 : LOVE RAZILA