Translate

Wednesday, May 5, 2010

Kereta oh kereta.

ceritanya bermula seperti berikut...hehhehe rasa mcm nk berceritalah pulok.
oks, dipendekkan cerita. aku balik ptg tadi, dr putrajaya bawaklah sampai ke tol sg penchala,ujan weih kalau xlebat pon, rintik2 + after raining, of coz jln licin so aku pon xder arr bwk laju sgt pon.alo kadar...pastukan, aku tgk after tol jln start sesak. semlm cam gitu gak tp lg teruk sesaknyer...semlm punya kes sbb ada excident motor,xtaulah langgar ape cuma yg nmpk ada org dok ddk kat tgh jln raya.

ok,ari ni punya crite. jem tau sebab apelah kan so aku pon pelan2 tkn padel minyak...sbb jln sesak ni, ingat polis wat roadblok...sampai port biasa polis wat r/blok tu, aku tgk mng sesak kat situ tp polis xdok plk.layan jerlah jem..nk wat camner, dah dekat dgn umah dah.

haaa...tgk ni bukti2 jln sesak, tetiba plk aku ni rajin tangkap gambo dr kereta...lama dah aku tinggalkan tebiat ni...hihihiihihi :D
Tgk tu, sesakkan???Hampeh jer. depan skit dr area ni kan...kreta aku meragam :(
nmpk tu, aku pasang double signal tau sbb kereta sewel =(
korang nk tau x sbb ape??huhuuhuhuhu sbbnyer enjin kreta aku overheating..............
tu...nmpk tuh, kompom korang xpernah tgk tempreture kreta tinggi gitu, hahaha hanya kreta aku jer yg tempreture tinggi gitu, jgn risau...ni kire dah kat parking umah aku tau time aku ambik ni. canggih...canggih...canggih...
sebenonyerkan...aku pon cuak gak.yerlah korang pikir yer dah lah jadi time sesak gilos pastu port kene plk tu xder sisi jln.adoi...nk tepuk dahi aku ddk dlm kreta tuh.dok berkire lagi...larat ker aku nk tolak kreta aku ke tepi jln, ada org nk tolong tolak ker??mcm2 aku pikir.

be4 kejadian...aku baru tgk tempreture kreta sbb memang darling aku selalu remaind..tgk tempreture tkt heating. rasanyer2 nyer xder arr sampai 10minit pon lepas aku tgk tuh terus aku dapat signal gambo batri pastu aku rasa kreta xder power, enjin mati. aku pon secara automatik...libas stering ke tepi jln selagi ada saki-baki power kreta tu berjln...kire2 xmoh arr wat org lg jem sbb kreta aku yg rosak ni. time ni dah siap2 pasang double signal.

aku try start enjin...xder respond...rupenyer, hehehhee kreta dlm keaadan ada gear so memanglah xleh nk hidup...xder respond pon.kehkehkeh...aku pon free ka gear try start kreta...eh iduplah...so aku teruskan perjalanan yg xberapa nk jauh dah dr umah. jln skit aku perasan tempriture start naik...sikit2 tp makin lama makin tinggi, eh...xboleh jadi ni...aku nebes sbb 1st time facing problem mcm nih.

aku lupe kejap pasal keselamatan, aku pon terus dail no hp darling aku, wat report psl kreta.


aku: yang...tempreture kereta naik tinggilah.

darling:ngape jd gitu?

aku:td...enjin kreta tetiba mati, dlm jem2 blh plk mati xtau sbb ape. time nk mati tu, ayg ada nmpk sign bateri kat dashboard pastu terus rasa xder power.

darling:ayang xder cek air kreta ker??

aku: eh ...apesal plk ag yg kene cek air kreta?sape punya keje tuh?ayg tau bwk jer.

darling:tinggi sgt ke tempreture tuh?

aku:hemm kurang setakuk sampai merah.

darling:dah...dah...boleh brenti tepi jln tak?enjin panas tuh.

aku:jap aku g ke tepi jln.

darling:off enjin..off enjin!tgk kat bonet depan ada asap tak?

aku:ok dah off dah...xder asap pon.

darling:breti jap....dah lama off enjin baru jln blk.xjauh dah kan?

aku:xjauh dah...ni betul2 depan BP station, depan tu dah selekoh masuk ke prima damansara (alah, pasar mlm ari selasa punya)

darling:ok..terus baliklah...

aku:eh xper ke bawak kreta ni?kang meletop kang camner??

darling:xdernyer meletop.

aku:ok..ayg bwk slow2.

lepas tu aku pon teruskan perjalanan yg jem tadi....aku tgk tempreture maintain tinggi.tetiba darling call balik tanya tempreture...aku cakap still tinggi reach to redline.dia suruh breti, kebetulan dah sampai kat tapak pasar mlm.

hubby:ayg stop kat situ dlm 15min off enjin then baru teruskan perjalanan balik ke umah.

aku:ok...

aku pon off enjin, pasang double signal, pasrk tepi jln nk stay dlm kreta. kejap2 tgk jam...dok nunggu 15 min punyalah lama....panas weih ddk dlm kreta.berpeluh ketiak makcik weih. dekat 10 min berlalu, darling aku call balik.

hubby: yang...kat pasar mlm kan?ape kata ayg parking kat situ, masuk psr mlm beli mknan so nnt sampai umah xyah nk singgah2 beli dah.sambil beli kat psr mlm tuh...enjin sempat sejuk.

aku:ok (tp dlm hati dok ngata, awatlah xsuruh aku dr tadi jer msk psr mlm?xder arr ketiak aku basah dek peloh sbb hangat dlm kreta)

aku pon cr parking n glah beli juadah utk mkn mlm nnt.aku punya jer...darling aku mkn kat luar dah siap2. pastu aku terus blk. sbb darling aku cakap, mlm kang dia pi cek enjin.

dia sampai2 jer, minta kunci kreta.lama gak ler kat luar dgn jiran2 aku...pastu dia masuk cakap ape tau...adoi yang, hbs enjin kreta.air kering pastu kipas pulak xjln tu yg cepat jadi heating kat enjin. aku diam jerlah sbb bab kreta memang xder ambik port sgt. ada hubby pomen kan so sendiri mau henggatlah.

lepas ambik air...dia pon keluar..lama lepas tu dia masuk. esok ayang cuti tau, kreta tu xleh bawak langsung, enjin dah bunyi kasar, minyak belah bawah bocor...berterabut minyak turun..bla..bla..bla...

aku plk dok pikir,mak aih cuti esok.pergh maunyer ada yg kecoh2 kat opis esok.mls jadi isue lagi so aku sms Ina minta no hp cik lin.inform awal2 supaya xjadi isu semasa plk nnt kat opis.dlm masa yg sama....darling aku pon sibk gak call adik dia nk pinjam kreta auto.hehehhe sbb aku manual fail sikit (xconfident nk drive).kompom esok aku kn cuti sbb adik ipar aku xdpt anto kreta mlm ni :(

cuti lagi...hish, tensionnyer.ni nk bawak kreta org plk, haru weih,aura kreta tu lain tu pasal dok pikir plk...harapnyer jgnlah jadi ape2.amin.

esok kreta nk masuk workshop,minta pomen terus buat enjin.yg benonyerkan....last week dah g workshop tuh minta pomen tgk condition enjin sbb bulan ni mng plan nk buat enjin pon.aku dah siap2 minta permision kat partner aku nk pinjam kreta dia, rupanyer anak sedara laki dia plk pakai kreta tuh. so mls nk pinjam2 kreta adik2 lain, aku pon suggest kat hubby,buat enjim time aku dlm pantang..kompom2 kan aku xpakai kreta.hehehhe rupanyer, dia memang nk kami repair bulan ni gak..tu pasal dia wat perangai :P

xperlah...atleast dia meragam time ada modal oklahkan...kot dia buat hal time2 pokai camner??xke haru jadinyer :D

ape pon aku bersyukur sgt sbb dia jadi dah dekat area umah, kot dia buat hal kat puchong camner??haru weih, hubby aku dahlah ke bentong ari nih.bersyukur gak...dalam jadi gitu, aku still boleh control mind semua, xderlah aku panic kan....bersyukur gak sbb hubby aku pomen so sedikit- sebyk boleh arr bergantung harap dgn dia, mn yg dia pandai repair sendiri...dia buatlah so jimat skit nk repair kereta...ape pon, syukur alhamdullilah, aku selamat sampai ke rumah walaupon enjin kreta aku rosak terus aku kerja kan...hehehehe :D


Designed by UMIESUEstudio 2014 : LOVE RAZILA