Translate

Tuesday, July 27, 2010

@Aryan@






saja gatal nk update muke Aryan yg terkini. day by day aku snap photo. kikikiki rasa mcm 1st baby pulak. hahahhaha pastu terstop...sebab ape? sebab batry kamera hbs, so aku maleh nk cas. hhihihi tp mlm td sempat cas sekejap so blhlah bertahan a few days kot :d

jemput2 layannnnn erk.

`Replacement bibik dah Mai dah`

Hem...alhamdulillah replacement bbk dah sampai mlm tadi. orangnyer so far nmpk ok xder makeup semua.cuma dia ckp siang2 xpandai msk masakan sini. katanya fresh (baru 1st time masuk m'sia). entahlah mls nk percaya dah..sbb pernah terkena dgn bbk sebelum ni.

bbk lama mlm tadi dah hangkut bawak blk.rupa2nyer...ada crite disebalik crite dgn bbk lama.mlm tadi beru terbuka crite, bbk lama aku tu rupanya smoking. 2@3ari lps ada kwn adik aku yg buka kedai kat kg ni ckp bbk aku beli rokok suria 20btg 2kotak kat kedai dia.mula2 kami xpercaya lps tuh bila bbk lama dh blah brlah anak buah aku yg standard 4 tu ckp,bbk merokok.byk kali dia nmpk,merokok kat buaian bwh pokok pelam. padanlah abah aku nmpk dia pi masuk kebun bawak ubat nyamuk.kikikiki

dia siap sembang dgn anak buah aku tu,ckp ko hp 010 yg darling aku call tu adalah org pakistan yg inggal kat tingkat 5 satu blok dgn aku.huhuhuuhu bila aku xder,dia org g date kat taman tp my son xtau ape status sama ada ditinggalkan di rumah time dia org g date @ dia bawak skali anak aku ke tmn.hish....geramnyer, anak sedara aku pon 1...ngapelah lps bbk lama tu blah br cakap.rs mcm nk makan2 jer.ni menahan sabar xsudah ni.hihihihi...sbr jelah kn tipu hidup2 dgn bbk aku.

Rindu Fare


Tetiba aku rindu kat Fare, kawan aku sekepala sama2 gile n sama2 tahap sewelnyer. Sama2 suke shopping tp of cozlah aku Queen of shoppingkan. Rindu pada manja2 Fare.

Actually kenal Fare xlama mn pon stakad 1thn lebih...selama aku kat DOSH putrajaya. mana lama kan?? aku pon xtaulah start bila aku mula rapat dgn Fare. biasanya kalau kat opis kami main ym jer, ngumpat ker nk sembang ke, nk share story ker event nk shopping online pon kat ym gaklah aku buat projek. I miss that moment. huhuhuhu ini lah mslh aku, bila dapat kawan cepat jer kawan yg ngam tu hilang.

but i feel good gak lah sbb sometime we need somebody to released our tension, facing manusia2 yg pelbagai ragam include our own problem also. Fare, orgnyer simple n sampoi...jarang beno nmpk dia ni hangin, byk gelak sama mcm aku gak cuma gelak dia sopan skit...aku gelak mengilai. hehehhe, aku suke ajak dia g merendek kat alamanda,biasanyerkan...kami g berdua senyap2. kikikiki tkt ada org yg membontot, Fare xsuke. hahahahha aku follow jer.

biasanyer selera Fare lebih kurang akulah so ape2 yg dia pilih utk aku kire ngam dgn selera aku...jarang sgt aku tolak pilihan dia.

Fare, i'm really miss u my dear. huaaaaaaaaaaaaaaaaaa



Saturday, July 24, 2010

Hari itu datang jua....

Hemm xde ape pon nk cakap...tp ingat nk story gaks pengalaman kedua bersalin ni. byk perbezaan antara yg 1st n yg 2nd.

Meh aku story more detail but ni consider 18sx sape2 yg under age jgn dok gatal2 baca entry ni, entry lain xper no hal.hihihihi mcmlah ada org nk baca entry aku ni,oit sz...sedo diri skit,ko tu umpama menulis diari tau,mn blh org lain baca2.kihkihkih...sewel.

Crite nyer bermula begini,aku due kan 11 julai so by 7hb julai tu aku ada paper tau (midterm) pagi n ptg same date.nasib baik same date kot di bgnyer 1paper 7hb 1 lagi 10hb kan naya nmnyer tuh. 7hb tu darling ku pon antolah aku bersama2 darling kecik aku pi exam kat UNITEN bangi,jauh kan?? be4 msk exam pg aku pi toilet,tgk ada tanda but ciput sgt so kompiden lg xder ape2.bl tgh/hari aku pi toilet gak be4 seat exam paper ke-2 tgk tanda tadi mkn byk skit.so lps exam aku pon blk.pi beli mknan siap2 n blk umah.cek lg...pergh mkn byk tanda tu,tanda ape??tanda brownspot tuh.aku cuak dah sbb esoknyer aku ada last appoinment dgn doktor be4 11hb nk deliver.dah call PMC but Dr Ratna duty pagi so mlm dia xder.

aku dok terpikir...alahai xkan aku nk bersalin dgn dr lelaki kot,malulah aku.hihihihi dlm cuak2 gitu sempat lg pikir psl malu tuh.hehehhe.lawak mlm.aku tanya adik aku yg biasa keje nurse,dia ckp as long baby moving no prob.aku pun berdoa moga2 xjadi ape2 yg ngeri,bertahanlah sampai ptg esok.aku doa n terus msk tido.

Esok pagi2 aku sarap siap2 g bank,settlekan semua urusan bank n pastu aku g beli steamer botol susu utk baby. lunch aku g mkn nasi ayam claypot pastu trs g PMC utk check-up.

bila check-up doktor periksa pintu dh buka 4-5cm so doktor pasang drip n trs msk wad.semua org tanya,suami xdtg ker??kikikiki lawak pon ada yerlah aku pi check-up ni sorang2 je sbb xsakit so darling aku pi keje.lps aku byr deposit,dia org anto aku g wad then sejam ada kot brlah darling aku sampai.
doktor psg ECG utk cek jantung baby,maybe aku ada bergerak so graf jantung baby xkonsistens (drop) bacaanyer.dr Ratna pecahkan ayir ketuban pastu bg oksigen n trs tolak msk labour room.

Dlm labour room sambung blk buat ECG + pakai oksigen n kn iring belah kiri plk.adoi...menahan sakit contraction tu xpose lain,ngiring ke kiri jer ...geram btl.meleleh2 air mata tahan sakit.huhuhuhu byk wat dosa kot so terimalah bahana nyer.kikikiki tp aku dah awal2 pohon ampon dan maaf kat darling aku.so kalau ada dosa pon pada org lainlah kot.hahahhaha

Inilah anak ke-2 aku bernama Muhammad Raziq Aryan Bin Razi.
Ni muke aku kat wad lepas keluar dr labour room.
Nyummi...mknan yg dihidangkan lepas selamat segalanyer....balun,lapo weih :D
Buah oren tu sikit punya masam daaaa.....
Nyeh...nyeh...nyeh...ni muke aku br sampai wad.ada nmpk mcm muke org sakit tak??kikikikiki ni time xtukar uniform lagi, ni nk tunjuk drip kat tangan tu, jgn salah sangka k.
Oks, nnt aku sambung entry yg lain.heehhehe ni kirenye aku dh start rajin nk hdp laptop utk mengomel lagi :)



Thursday, July 8, 2010

Hasil usaha Irfan berkamera.

Jom layan....kikikikiki ni hasilnyer bila irfan dapat pegang kamera.







Muka ku saat terakhir pregnant :D

Inilah muka ku saat terakhir be4 deliver. Hehehehe gemuks + tembam gitu. ni foto aku ambik isnin tadi kalau xsilap. hahahha saja nk wat kenangan mn tau lepas ni xjumpa dah so korang leh arr tgk aku utk terakhir kalinyer :)

Segala-galanyer kembang,xder yg kuncup dah even jari ku pon kembang sama gaks. hehehehhe
Ni plak gambo kat opis aku, tp lepas bersalin kami dah pindah opis baru.hehehehe dia org cakap cantik skit dr opis lama ni.
Kat belakang aku tu ada anggota sorang tp dia cuti so aku yg cover sorang2 kat kaunter ni. alah kaunter ni bz bermusim xder arr sebizi mcm kat kaunter saman tuh.tp kalau diberi pilihan....syiok lg ddk kat kaunter saman sbb environment dia syiok skit.hehehhe always bz maaa.
K, jap g aku nk wat entry last be4 aku bersalin sbb aku dah ada2 tanda cuma nk tunggu petang jer...personal doktor aku duty so pagi ni aku nk settlekan ape2 yg involve dgn banking be4 holiday pjg :P



Monday, July 5, 2010

Koje punya story.

Hemm rasanyer dah nk masuk 2bulan aku keje kat Balai Trafik tp xbyk liputan aku buatkan. Keje dia senang sgt so xder arr rasa cabaran so kire layan jer arr ape yg ada kat opis tuh.

Ari ni aku keje sorang2. Awal pagi ingat dah pesan Yan suruh kemas bilik KBKA. Aku sampai pon agak lewat dr biasa sbb aku kluar umah pon lewat gaks pastu Budak Syu yg biasa tunggu aku kat parking tu pon cuti so alah2 xder kawanlah kirenyer ni.

Pasal kemas bilik KBKA plk, aku sampai2 trs beli sarapan n punch card pastu aku tgk kat parking kereta KBKA xder kreta so aku dgn kompidennyer ingat dia xsampai lagi. Aku pon ambiklah bulu ayam dgn langkah kompidentnyer xder plk aku terpandang lampu dlm bilik tu dah terpasang n KBKA tgh berdiri baca paper. aku bukak pintu terus terkejut nmpk KBKA yg ku sangka xsampai lagi.hehehhe ape lagi terpaksalah aku cover2.dia tanya nk ape pagi2 ni,hehehhe aku senyum skit n cakap nk kemas bilik.

Dia plk tanya,Yan mana?aku cakap Yan cuti sampai esok. Dia tanya aku,kerja ok ker sbb dia nk tarik Yan keluar dr opis sekarang ni. ngok betul tau KBKA aku ni,hbs semua anggota dia suruh keluar,semua keje suruh penjawat awam yg kene buat...dia lupelah tu kalau ada org tanya pasal akta n undang2, mn plk aku nk cekup info.menggong tau.

yg lawak gilosnyer...KBKA suruh aku belana dlm sebulan dgn Yan pasal dokumen utk lawyer n pastu dia nk suruh aku ddk diam2 sowang2 kat situ, gilo namanyer. Aku pon bg reason aku nk bersalin dah minggu ni so lps maternitylah kalau nk ajar pon pastu dia cakap ape tau, awak kene cari penjawat awam yg lain utk replace tmpt aku time aku maternity....patut ke x patut dia suruh aku cari replacement.ingat aku boleh cekup tepi jln gamaknyer kot.entahlah xpaham betullah. dia boelh cakap ape tau kat aku...kalau aku bersalin xkan nk biar Yan ddk sorang2 kat situ. alah sayang sgtlah tu dgn budak Yan tuh, bukan sebelum ni pon Yan ddk situ pon sorang2 gaks...sihat jer aku tgk be4 aku datang.

tpkan, i tell u, kekadang aku pon sakit hati dgr n tgk layan dia org time org nk buat report n nk ambik salinan report.kekadang aku rasa cam nk tampar2 jer dia org ni tau.korang bygkan yer...kite dahlah eksiden, ada yg 1st time nk buat report pastu layanan macam hampeh.marah2, aku yg ddk belakang ni yg dogar pon sakit hati.xtaulah attitud polis mng gitu ker ape ker. kekadang siap cakap dpn2 tuh, tgk peta pon xtahu ker??ngok xngoklah....ko mng dah biasa tgk peta jln kat shah alam,mnglah pandai...ko imaging kalau 1st time dtg shah alam pastu ada plk kreta langgar belakang kreta kite, dtg jauh2 nk tgk anak jer pastu eksiden.kesian macik tu.huhuhhu aku yg geram ni dok tahan hati jerlah.

aku tgk partner aku pon sama gaks, tp dia maybe ada reasion kot sbb pembawakkan budak (preg 3mth +)... dia kalau dia marah, pergh lupe dia tu adalah anggota trafik. kekadang, yerlah kite dok bz layan lawyer so lama skit take time,bila sampai next person dah hanginlah kan sbb kn tunggu giliran sampai 30minit gitu so kite knlah paham gak org lain rasa marah.kalau aku yg jg kaunter...aku akan cuba smile n nicely talk to them tp kalau Yan yg jg kaunter....silap besolah customer tu.maunyer boleh bertekak kot. dia selamber je saun customer...jgnlah hempas2 duit, tunggu angka giliran panggil br dtg...xpernah g bank ker?kan kat bank kn tunggu angka panggil kan?? marvolus kalau dgr dia marah customer,aku plk menikus jerlah kat belakang...segan tgk dia marah customer.xtaulah....tp sepjg 2 bln keje kat sini, itu2lah senario yg aku xbrp gemo.

tu pasal kalau time rest aku cabut g opis lama aku (kaunter saman).sana lg ok kot walau pun mcm2 crite aku dgr pasal cc tp at least sorang dua jer yg wat hal.xtaulah sampai bila aku boleh bertahan.huhuhhuhu

aku nk try apply post IT plk mn tau ada rezeki nk tukar bidang keje.Amin!!!!moga2 dipermudahkan.


Sunday, July 4, 2010

Bibik punya story.

Dah lama sebenarnyer nk bertulis2 dlm diari hati ku ni tp rasa xrajin plk nk membukanyer. kalau aku buka pon kompom aku membaca blog2 yg aku follow. aku xderlah serajin dulu lagi2 dah hujung2 preg ni lagilah aku xberkesempatan nk skodeng2 ape yg ada. aku buka tenet pon sbb nk baca paper, habis2 koman aku masuk fb jap kalau aku rajin terlebih. hhehehhe. meh sini aku nk story long2 story pasal maid aku yg akan aku rejek xlama lagi.

Mula2 dia dtg, aku dgn hubby of coz welcoming the maid, expalin ape yg perlu dibuat. dia auta dgn agen cakap xpernah sampai m'sia then bila dah 2hari kat sini, pandai plk dia story kat aku pernah kerja kejap kat umah majikan melayu kat puchong. aku dgr jerlah ape dia storykan,tp dlm hati dok kata gak, ko ngaku kat agen xpernah dtg m'sia sudahnyer nk chong aku plk pernah keje kat puchong. tu kire oklahkan...mls nk pjgkan crite tp aku adalah report kat agen psl hal ni.

hal ke-2, aku pon melupakan ape2 hal yg remeh temeh utk menerima maid tu seadanyer. hari2 berlalu berjalan dgn lancar (aku fikirlahkan) rupa2nyer dlm dia xdiam dia buat feel lagi.ni yg aku geram. one day, pengasuh lama aku call, irfan still gak ke sana walau pun sejam dua kat umah mama dia.aku xkisahlahkan sbb kat sana ada kawan ramai. mama minta aku nasihatkan bibik,kurangkan ngobrol @ sembang2 dgn mat indon jual aiskrim dpn umah dia.adoi...toing aku ting-tong,nsb baik aku leh control marah. aku dgr jer mama ngadu, bibik tiap2 hari dgr bunyi airksrim tu dtg jer...dia pon terkedek2 dtg sana.yg pandainyer, dia pi tinggal irfan kat umah mama, pastu dia dok ngobrol dgn mamat, ada ke patut.hangin tol aku sebadan, ingat aku nk free2 ke xbyr irfan tuh kat umah mama.ngok betul. alasan dia irfan nk mkn airskrim...hari2 ko dia ngobrol sampai jiran2 blok mama pon dah tgk2 gak.aku ngadu kat agen + hubby, hubby aku pon sound @nasihat dia.xbuat lah kot sbb mama xde bg laporan lg.hehehehhe

masa pon berlalu dgn krenah2 dia yg alah2 aku mls nk pikir + simpan dlm hati. dia suatu ptg hari jumaat, aku blk mcm biasa.masuk umah, terus buka tv nk rest kejap in sametime aku orderlah dgn maid suruh dia kluarkan ikan n ayam utk aku msk lps aku rest2 kejap kat depan tv. that time i don't know yet ape yg berlaku kat dapur. alah2 lepas solat magrib kot barulah dia crite kat aku dlm gelak2 dia bercerita... Puan, tadi ada kebakaran, aku cakaplah kat mana bik?kat dapur....aku kompius, dapur mana??dapur puanlah. pergh...aku pon xtunggu lama, terus bangun g dapur tgk apeyg terbakar. ayoooyooo....bau asap kuat kat dapur. aku tgk kat sinki aku bawah kicthen kabinet aku hitam dgn asap + aroma asap, tmpt gantng mug aku pon legam.cawan2 + gelas2 yg aku susun kat situ pon legam gak.list kitchen kabinet aku pon melecuh.uhhuhuhuhu...berus botol susu irfan ada 4 hbs semua terbakar.aku tanya camner leh jadi gini, dia cakap tetiba api marak,tutup periuk aku pon jd legam itam :(

hubby aku suspek dia berangan @ lupe yg dia ada buka api pastu minyak makin lama minyak dlm kuali tu pon bertukar jadi api....mari plk dia g simbah dgn air pili so marak teruslah kot.entahlah...mcm2 hal.yg aku hangin, dia boleh plk g umah pengasuh aku kecoh2 kat sana tanya dgn mama, agak2nyer puan marah x kat dia sbb terbakar tuh?patut x dia g tanya pengasuh aku...xder plk dia call aku cakap hal ni.kebakaran berlaku jam 4 ptg...lps magrib baru dia inform aku.hangin btl aku time tu tp aku xder arr bomm dia....sabokan hati ku yg kain lara. irfan siap cakap ape tau kat aku.... mummy...tadikan ada api beso kat situ (sambil dia tunjuk2 sinki aku). legalah aku sbb anak aku jauh dr api tuh.haru weih kalau dia sambarnyer umah...hbslah aku xberumah, agkara bibik punya pasal.

last week punya kisah plk. tetiba aku dpt sms dr pengasuh aku minta call bibik balik.aku kompius,bukan ape yerlah credit ada dlm rm20+ tetiba dia pi gatal srh mama sms aku minta call dia blk.aku pon call lah hp bibik xdpt.aku call mama plk,dpt cakap dgn bibik.aku pon terus tanya, apesal bibik xcall sy,dia boleh ckp ape tau...xder duit dlm hp.toing....aku tersentap.aik br je 2 minggu aku xcek hp tu sbb dia mlm2 bwk hp msk bilik,credit dh hbs?aku tanya...apesal credit hbs?kamu call sape?sumpah demi allah paun,xder call sape2.nk kata call aku mng xder, call hubby aku mng xderlah sbb darling aku tu garang skit kalau ada call yg ganggu time dia tgh buat keje.aku pon dgrlah luahan hati dia...dia cakap irfan main kunci pintu so pintu bilik dia terkunci dr dlm.aku ckp tunggu hubby aku balik repair pintu tu.aku dgn rasa xpuashatinyer minta mama tlg cek balance hp tu ada brape.korang tau ada brp byk...huhuhuhuh tinggal rm0.09cent.ceh!!g lantak kolah camner ko nk survive sampai hujung bulan,padan muke, bukan aku xtau dia ada contact dgn kawan2 lama dia yg ddk rumah agen tuh.

kesah semlm (sabtu-03/07/10)-aku plan nk kluar dgn irfan tuk g tgk wayang crite Zoo consider yg lastlah be4 aku deliver.time aku tgh siap2,bibik ckp dgn aku.puan, bibik mau cakap sikit.aku pon bg attendtionlah.dia cakap nk pinjam rm50 buat topup hp nk call anak dia kat indon pastu nk beli lipstik dah hsb.adoi...aku rs nk tepuk dahi jer that time bila dgr dia nk beli lipstik dh hbs.aku pon cakap dgn dia, nnt kite kluar sama2,tp ari ni sy nk beli brg2 baby jer.topup hp nnt sy topupkan. lepas tu aku terus siap2 n keluar.lewat ptg aku blk terus bwk bibik blk kg,konon2 nk minta dia tolong umah unty aku sbb ada kenduri arwah.rupanyer hampeh.sis aku ajak pi kenduri dia jawap ape tau...xmau g kenduri, mau ddk di rumah aja.aku pon cakap dgn kakak ipar aku,tu pemalas namanyer.

padahal aku dh minta dia pakai bj molek skit sbb nk g kenduri...memang dia mlslah tuh, tkt penat.hee geram dlm hati xyah nk expalinlah.simpan jer molek2. balik tadi sampai2 aku terus suruh bibik masuk dulu sbb aku nk pi ambik irfan kat ayoi(anak mama yg sulong), rindulah tu dgn abg ayoi dia tuh, kawan bergusti kat umah mama. tup-tup aku tgk bibik dok tercaguk depan pintu.aku tanya...ngape xmasuk umah,dia cakap lupe bawak kunci.aku dgr,tempreture aku dah start naik tinggi dh.aku suspek daun pintu umah aku sure xberkunci sbb kalau xpakai anak kunci mng xblh nk kunci dr luar.dia yg paling last keluar umah,,aku siap dtg blk kat dia time dia kunci gril,aku tanya...daun pintu dah kunci bik,sudah katanya,slek aku xcek jer pintu semlm :(....aku tolak daun pintu ternganga...pergh ape lagi, dan2 tu gak aku sembur bibik depan pintu. nk sgt tgk aku marah, lupe plk aku ada jiran india,tp geram punya pasal...hambik kau semburan aku.depan2 pintu rumah tu gak ko mendapat dgn aku.syiokkan bik. aku memang dah lama perhatikan bab2 kunci daun pintu ni. kalau mlm tu, aku dgn terkedek2 lah pi tgk blk daun pintu dah berkunci ke belum,biasanyer dia kunci gril jer.g buang sampah ker,g umah mama ker mng dia kunci gril je, daun pintu stakad dirapatkan.tp i tell u, rezeki aku baik kot, Allah tolong jaga..kot stakatd org nk hangkut brg umah aku mlm2 mng senanglah sbb korang bygkan...stakad mangga jer yg berkunci kat grill...daun pintu xde berkunci langsung...tolak2 ternganga luas.geramnyer aku,nsb baik hubby aku blk lewat skit sampai dr aku kalau x...maunyer aku suruh anto dan2 tu gaks g umah agen xmoh dah tunggu rabu ni.panas hati punya pasalkan.xperlah...akan aku pejam mata utk bertahan sampai rabu. sekianlah crite aku pasal hal bibik.ehhehehe.


Designed by UMIESUEstudio 2014 : LOVE RAZILA