Translate

Sunday, September 1, 2013

Main masak-masak!


Emm Iman dah start dengan solid food. Owh yeah!!
Now ku membizi searching menu utk si dak Iman tu =)

Bila dah start makan ni... terasa kurang pula dia nak nyusu...nape eh??dia kenyang ke??
Emm ok2... today nak story pasal menu Iman.

Ari ni kite memasak puri =)
Gambar atas tu belah kiri is puree Apple.
Yang bawah tu is puree pumpkin+potato+carrot

Nak masak puri ni ringkas sangat...meh2 aku share cara nak masak puri pumpkin+potato+carrot tu.
Memula...
  1. peel off skin dia + cuci and potong kecil2 macam aku buat kat atas tu.
  2. Masukkan dalam mangkok or plate utk di steam kan
  3. uols steam dalam 20minit or sehingga lembut bahan2 tadi ye.
  4. then masukkan bahan2 tadi ke dalam blender or pemerah macam aku punya tu or food processor or baby bullet yang sedang femos sekarang ni & zrengggggggggggggg.
  5. Peh tu...korang cek semula..ada ketul2 x...kalau lumat ok done, sedia untuk dihidangkan kepada anak kita.
carefull eh, pumpkin x sesuai dengan anak2 sebab angin...make baby colic. base on my experiance so dak Iman tu kembung siap muntah2 so kami syak coz of pumpkin. Orait...nama pon kite try and error kennn so lepas ni beringatlah no pumpkin in Iman food =)

untuk buat puree Apple lagi ringkas...
peel off skin
potong dadu or potong kecil2
masukkan dalam periuk bubuh air utk rebus lebih kurang 15minit or hingga lembut
tos kan air then masuk dalam blend and zrenggggggggggg
then siap untuk dihidangkan.
Mudahkan...ringkas, sape kata mama yang berkerja x boleh sediakan homemade food untuk anak tersayang =)

 orait later update lagi pasal solid food Iman

ok babai.


Designed by UMIESUEstudio 2014 : LOVE RAZILA