Translate

Tuesday, December 31, 2013

Orientasi SKSD II...

Cerita pasal anak bujang Z.
My elder son, Irfan soon will be in standard one.
Hew... kejap naw rasanya masa berlalu... dulu kedek2 Z bawa dia dalam perut pi study kat OUM, 1 weeks before delivery Z ada final paper... memang cuak giler..takut terberanak dalam dewan exam. HAHAHHA.
Now... anak Z going 7 years old....

Sabtu lepas...saya bersama Irfan je ke sekolah...yang berdua tu Z tinggal rumah BS.
Apaknya kene outstation...so ape nak buat kan...dah takdirnya macam tu.
Never mind... Z boleh handle bende ni. HEHEHHE
Sapsap soi kata Z =D
Otw ke sekolah... ko kan bang, sengih sesaja...
ko x tau hati omak ko ni...dah naik pecah dok nebes kan ko bang oit.

Posing dulu dalam kereta...

Muka control nebes padahal...dari semalam x makan tu pastu pagi tadi pon x lalu nak breakfast...
sampai sekolah terus kenyang sesaja... hemmm

Pendaftaran... alahai, nama Irfan xder so kene tulis sendiri yer =)

Dewan sekolah...
Macam x berapa ramai orangkan... still awal lagi ni.

Upin-Ipin pon adalah...

Z duduk 3 row dari depan...depan dah penuh orang so oklah...

Gambo laik...lambat naw nak start ni...
Selamber je muka anak Z kan... padahal, ni gambar dia selepas mengcooldown kan omaknya...
Pffftttttttttt mak dia memang ober.

Posing buat hilang nebes...
Dupdap...dupdap dalam hati >,<

Eh...dah start ramai dah.

Budak2 lain datang mak dgn ayah...
Oklah...at least Z ada to support my son.

Teacher dah start calling for seat exam.
My heart...alahai, rasa nak tercabut sangat dah >,<"
X sukanya rasa nebes melampau ni.

Sempoi je Irfan...xder feeling nebes langsung. Adeh!!

Lepas tu...teacher pon angkot anak2 ni pi masuk bilik exam...pffffttttttt mak2 apak2 xboleh ikut. 
Huaaaaaaaa...keciwa, so x dapatlah nak snap gambo dia dalam kelas during exam.
Lepas tu parents ni back tu dewan semula... teacher silih berganti bagi speech pasal program sekolah, explain pasal BAND1-6, and macam2 lagi tapi Z x berapa nak boleh fokus sebab dok risaukan anak Z yang tengah seat exam tu... boleh buat ke dak??

Lama jugalah depa ni exam 45minit rasanya.
Tak lama tu anak Z pon sampai semula... 1st Q Z tanya... boleh jawap x? He said ... kacang je, senang sangat.
LOLOLO so eksen ini budak. pastu Z tanya lagi... dia soal ape Irfan??
memula kene tulis2, ABC pastu kene kira2 pastu kene warna.

Tup2 teacher yang tengah speech tu cakap...parents yang anak2 x sampai lagi tu harap sabar, yang dah turun ni x dengar teacher pesan ape tadi... exam ni ada 2 jenis... 1 menulis, mengira n mewarna another type is lisan, membaca.
Pergh!! cuak gila Z dengar... terus soklan cepu emas keluar...
Irfan, tadi exam jawap semua x?? Jawap...
Habis siap jawap ke?? haahlah...habis jawap
Ada exam lisan x?? Lisan tu ape mi??
membaca... ada tak tadi?? Ada...teacher suh membaca...Irfan bacalah...
Terus Z cooldown semula... emm budak ni buat suspen orang.
Lepas tu...kami break for makan.

Kantin dia...

Hadap sosej je ko kan bang... oklah
Kat sini memang ada BIG PROBLEM...
Irfan memang scorer Maths, x dinafikan since masuk sekolah dia but dia x pernah belanja pakai duit.
Alahai...camne nak ajar ni. Jenuh Z cakap...harga sosej ni 50sen kalau irfan bayar pakai duit seringgit baki left berapa?? Emm x tau!!
Memang masalah ni...takut bagi duit x cukup je...kalau balance x ambil tu kire sedekah jelah but kalau duit x cukup bagi camne?? Alahai... masalah ni.
He know ringgit n coin but he never use to pay before =(
Time ni dok ajar lagi...nilai matawang Malaysia.
He refuse... omak mu lagi berdouble2 refuse nak ajar...

After that... kami ke dewan semula.
Important agenda is...PENENTUAN KELAS hemmmm
Nebes balik!!!!!!!!!!!

Tahun 2014... ada 3 kelas je..
Cempaka -  1st class
Mawar - 2nd class
Dahlia - 3rd class

Hemm bila dia start umumkan nama student tu... terus rasa nak nangis...
Muhd Raziq Irfan...
Wah!! it's my son =D
So kene bangun nak move on ke tempat yang ditetapkan...
Alhamdulillah...masih mengekalkan seat in 1st class. Lega.
Bukan ape...kalau dalam 1st class ni confirm semua terlebih bijak pandai so kalau my son nak jadi pandai kene bersaing dengan budak2 yang lebih pandai dari dia kan... tu my motif... bukan niat nak memperlekehkan budak2 di kelas lain...jangan ingat ur kids duduk di kelas tu forever is there... emm sampai ujian saringan kalau drop...masuk le ke kelas lain pula...so mana2 student yang excellent will go pula ke kelas 1st ni. Gitu kekdahnya...same goes di tadika lama Irfan.

My boy... hope dapat kekalkan prestasi kecermelangan itu selamanya dalam ape jua bidang yang Irfan ceburi... mummy nothing to give u but only ILMU...semoga kekal berjaya.AMin!!

Ni kawan2 yang menyusul kendiannya...
Markah exam tidak diberitahu... oklah...ingat nanti nak try tengok kalau dapat. =)

Moh kite!!

Q up... nak ambil buku teks before balik.
Ada budak kelas ni nama Irfan juga... adoi. Maybe lepas ni nama Irfan bertukar menjadi Raziq Irfan or Irfan spek, HEHEHE sebab dia sorang je yang pakai spek macam profesor (^_^)

Ruang utk parents.

Sign and ambil buku n balik....

Melangkah ke luar sekolah dengan hati yang gembira...
Kejap je dah dapat kawan baru...pastu terjumpa pula kawan sekolah lama seorang. 
Oklah...dari xde kawan langsung =)


All the best Irfan in future...

Ada janji yang omaknya kene tunaikan...
Later sambung. HEHEHEHHE habuan / hadiah yang dituntut terus bila he knows, he get good result =p


**Thanks for visiting =D**
Ok babai.

Get Ready To School...


Haih... Budak demuks ni bernama Aryan.
He is going 4 years old tapi since 3 years old dah start kiddy.
Hari ni...dia meroyan nak pergi sekolah =(
Jenuh Z pujuk cakap sekolah belum start...nangis2 nak pergi jugak.
Pujuk punya pujuk...x makan saman jugek.

Solution is, daddy pujuk suh dia pakai baju sekolah then konon2, bila teacher dah call baru kami datang ambil dia untuk g sekolah.
Mula2 x makan pujuk gak...dok sycho lebih2 finally makan pujuk gak, tu pon.... main tarik2 uniform.
Alahai...sebab cakap nak pi sekolah, dia terus sarung baju uniform...LOLOLO x kan nak gi rumah pengasuh pakai uniform pula kan...pujuk lagi suh pakai baju sport...sib baik dia nak tukar =)
Breakfast pagi...sebab otak dia setting nak pi sekolah =)

Suh snap gambo banyak2 katanya....

Emm ni lah padahnya kalau sekolah cuti lama sangat... letih nak melayan soklan hari2 dia tanya...
esok dah boleh sekolah??Bila nak gi sekolah ni??? Asyik x sekolah je. 
Dia pernah cakap dengan saya... Mie, asyik2 x sekolah je...nanti lama2 Aryan x pandailah.
Huh aloh... ko kan... nanti dok bebel asyik sekolah je...xder cuti?? 
HEEHHEHE... macam2 hal.

Selamat Tahun Baru 2014 to all of you.
Thanks for visiting =D
Ok babai.

Thursday, December 26, 2013

Back to School...

Ok...nak stori-mori pasal preparation back to school anak2 ku =)
Amacam?? Siap dah semua preparation anak2 ke sekolah??
Pada yang baru macam Z, 1st time anak masuk primary school, rasa a bit huru-hara.
Mana nak buat preparation baju uniform semua, nak cari van sekolah...haih, pening pale jugak le.

Uols caya x?? 2 beg kat bawah tu...almost berharga RM800.00
Barangnya ciput je pon tapi harga...emm nauzubillah, meriah.
Memula shopping beg merah tu, ada baju sekolah kebangsaan 3pasang + sock 9pairs (Irfan+Aryan), pembalut buku, pencil case (2pcs), Owh sekali dgn kasut sekolah 4pasang (2pair each), kaler pencil (24colour)... Ape lagi eh?? rasa macam tu je kot, costly RM460.00
Xper, apaknya bayar.... =)

Plastic putih tu is from Pasaraya Hari2 ye...misi mencari baju melayu kat shopping mall gagal sebab xder stok so aku larik bawa Irfan je ke mari, 2 budak lagi tinggal. HEHEHE kang kalau angkot batalion langsung x boleh nak memilih heh.
Kat sini beli baju melayu 2pasang, sampin 2 helai, pantycoat aku 2 helai + songkok 1, costly RM97.30
Phew!! apesal mahal tah...aku rasalah sebab shopping budget aku kene cut dok bayar baju Irfan. Pfffffffffffttttttttttttt ... tu yang rasa mahal sangat. HAHAHHA

Plastic doremon ni... macam2 ada =)
Gambo kasut N beg sekolah xder pula kat sini...

Semua gambar di bawah adalah hasil carian di google =)
Macam ni lah rupa kasut sekolah Aryan, brand Superman...but all white ye no jalur2 black tu _ kiddy dia very particular bab2 kasut sekolah ni.
Z dok tunjuk kasut rege RM8.90, huh x memandang ko nak yee. Pandai ko memilih kasut memahal tu >-<".

Ni Pula kasut Pilihan Irfan...BEN10 but pakai ZAP yer...xkoser nak belikan tali heh sat lagi x reti nak ngikat tali pula ken...
Kasut abang dengan kasut adik sama je mahalnyer - sepasang kalau x silap RM30+-. Emm xperlah, apaknya cakap...pilih sendiri mana nak, so memasinglah menggila pilih kasut brand superhero ni.
Ehemm tu anak baru 2 orang, sorang primary school sorang kiddy.
Lap peluh sat...
#Zaman Z dulu, beli kasut kat kedai cina je, macam2 ada jual seliperlah, tikar getahlah, kasut rayalah..emm pilih yang rm20 pon abah pesan suh pakai jimat2, 1pasang je dapat utk pakai setahun. HAHAHHA 

Emm ni rupa pencil case...Irfan n Aryan...sama sebiji macam ni & beli 2pcs. 
Balik rumah bergusti sebab x tau mana abang punya mana adik punya.
Lelah Z nak melayan, suh cari asing2 x nak...nak sama pastu, emm paham2 jelah aksi berikutnya.
Same colour but Irfan punya bag gambar CARS - RED lagi =)

Ingat dah habis shopping rupanya....jangan terpedaya ye.
Last week follow boss pi beli barang2 kat SWAN sekali baru teringat...alahai, anak Z nak masuk darjah satu so buku memang melambak so x kan nak pakai beg lama tu...mau tergolek kebelakang tu. 
Atas alasan tu, Z pon sambung shopping beli beg sekolah utk Irfan pula. Beli sebiji je pon... Aryan x payah sebab beg sandang banyak sangat x berpakai lagi pon kiddy dia x kasi pakai beg bertrolli macam ni.

Beg tu saja costly RM79.90, dapat off 20% ... oklah, jimat di situ pastu campur barang2 lain yang tershopping (jam tangan Z) so total up emm...RM200++ jugak.

Pastu balik rumah...alahai, si Aryan pon nak gak beg macam abang >_<, so ke hulu ke hilir menarik beg tu... emm apaknya pesan, tolong belikan lagi sebiji...
Beres boss =] 
budget pakai budget shopping Z lagi, x awesome langsung.
Bila nak beli beg Aryan pon x taulah...

Total ni, baru shopping tu lom lagi yuran2 + expenses nak kene bayar di sekolah & kiddy so kesimpulannya... sila sediakan $$$$$.
HEHEHHE.

Oklah, nak rikki rate pi Lost World of Tambun...baca blog Umi Qi, macam best jerk...nak gak buat budget trips tapi kangggggggg kalau hotel x suit dgn apaknya, mau free2 kene tazkirah pula. HEmmm...

*last week balik kg, Irfan nose bleeding lagi during tidur but x banyaklah...

Ok babai. 

 **Myracles Beauty - 1set RM170.00, Spray MB 1botol RM120.00, 3botol -RM260.00.FREE POSTAGE 
**TMS procduct is ready stock.

Tuesday, December 24, 2013

BR1M...korang dah???


Sape yang dah pernah dapat??
Sape yang bakal akan dapat tahun akan datang ni???
Untunglah sape yang berkelayakan untuk dapat =)

Uols tau x?? Semalam dah start boleh isi n update borang BR1M ni.
Pada yang layak tu...ni BORANG BR1M online ye.
Pada yang sebelum ni dah pernah dapat...kalau ada perubahan boleh update di sini kalau xder...xperlu pon xper...

Oklah...selamat berBR1M uols....


Ok babai.
 **Myracles Beauty - 1set RM170.00, Spray MB 1botol RM120.00, 3botol -RM260.00.FREE POSTAGE
**TMS procduct is ready stock.

Monday, December 23, 2013

Happy Anniverary Sayang!

"22/12/13"
Alhamdulillah... dah masuk tahun ke-12 kami bersama.
Macam x percaya, rasa macam baru je semalam bernikah, tup2...eh!! dah 12tahun rupanya.
Masih bersama...jatuh bangun alhamdulillah masih bersama insan yang sama.

Suka duka tangis tawa is lumrah dalam berumahtangga...
Kalau xde Suka duka tangis tawa maka hambarlah CINTA
Tanpa Suka duka tangis tawa maka graf CINTA akan jadi mendatar saja...x syiok.

Bagi Z yang pengalaman berumahtangga setahun jagung ni, biolah kita ni tabah dan jangan mudah melatah dengan dugaan yang diberi... sentiasa berdoa untuk kebahagiaan dalam berumahtangga.
Kepercayaan kepada pasangan itu penting... yang selebihnya kite berserah kepada yang Maha Esa =)

Hidup ni singkat saja so fullfiil your life with happiness and enjoy.

To my lovely husband Razi Bin Haji Ambia, thanks to be my best friend, my soul, my actor yang mewarnai kehidupan Z dengan warna2 ceria... sudi bersama dalam suka dan duka, jatuh bangun di alam rumahtangga...
I love u so much sayang...
Semoga kasih sayang kita kekal hingga ke jannah. AMin!!!

**Pre celebration di A Farmosa last week so will have private celebration SOON..
*Mood Hanimon mai dah...


Ok babai. 

Thursday, December 19, 2013

1 night story katanyaa....

One night di karnival A Farmosa...
Layan la sampai muntah. HAHAHHA but short video je, Z snap via KEEK so 36sec saja each.

video

video

video

video

video

video

video

video

video

video

video

video

video

video

video

Kalau tanya Z best ke dak?? Z akan komen, biasa2 je...under my expectation gitu.
Z bayangan adalah aksi2 tembak2 macam kat dalam safari world tu tapi sampai ke akhir program it's same je...macam perarakan perbarisan lebih kurang gitulah.

Oklah...sebab ada gak adegan sembur2 api tu semua. HEHEHHE
Z siap imaging, gajah rimau lion semua ada sebab dia mention earlier yang haiwan tu liar so x boleh cross the border and so on so...sabar menanti kot2 rimau lion nak keluar tapi...xder le kannn, gilos nak kasi rimau keluar??mau kenyang seminggu rimau tu baham kami ni haaa. HEHEHE

So yang keluar is kuda, gajah, burung merpati...terbang hokey...sekawanan merpati putih...ada sekawanan chiken, ada gak ular utk sesi bergambaran...
Ok sangatlah untuk anak2 Z , enjoy masing2 kan....

Menusul...gambar2 kenangan di sana.

Ok babai.
Designed by UMIESUEstudio 2014 : LOVE RAZILA