Translate

Friday, January 10, 2014

Bila mak sakit =(

Emm ... semalam mak Z kene admit. HUHUHU ni semua gara2 dia notty x dengar nasihat kami suruh dia pi klinik or hospital cepat2 selepas dia jatuh dalam bilik air.
Tragedi berlaku minggu lepas.
Pffffffffftttttttttt yup minggu lepas, tu pon Z rasa nak masuk 2weeks rasanya.
Dia jatuh bilik air tu petang... bila dah malam tu baru dia cerita dengan my niece yang stay dengan dia di kg, that time lom demam lagi...lepas 2 hari macam tu my mum call cakap dia demam.
Z tanya gak...ada makan ubat x? ada katanya...cuma dia saja nak update yang dia demam.
Dia x cakap pon demam sebab jatuh and ada luka sikit kat elbow dia.... ok fine!
Lepas tu dia cakap...nak tidor sebab baru lepas makan ubat...oklah.
Esoknya dia call cakap dah sihat... fuh!! lega, alhamdulillah dah sihat =D
 
Semalam (9/1/14)...she call me, suara biasa je...xde dengar langsung suara yang dia sakit.
Pastu dia cakap, dia nak gi hospital SG Buloh ni, nak masuk ward, Z tanya...nape nak masuk ward pula?? Dia cuma cakap...x sihat sikit je, tangan mak bengkak katanya..
So kami pon adik beradik pakat2 tunggu kat Hospital Sg Buloh.
Hemm ni lah hasil2 gambar curian semalam =(

Ini my mum...love u mak.
Cuba tengok tangan my mum tu...hemm dah bengkak, pastu time ni dia demam.
My mum ada diabetic yer...
Emm tangan tu kalau disentuh rasa hangat je...so tu tanda dah kene infection!
Emak ni!!!!!!!!!!!!! x nak dengar cakap orang lah. HUHUHU
So semalam dari opis Z terus ke Hospital. Menunggu berejam kat emergency.
Dah nama emergency...segala sakit semua nampak, paling x boleh blah...hemm kes eksiden. LOLOLOLO...Z kan penakut tengok darah ... bila terjumpa orang yang berdarah2 muka bagai ni...mulalah rasa nak muntahlah, nak pitamlah. HUHUHU.
 
Abang ni jatuh motor dengan anak dia yang kat sebelah tu.
Jatuh menggelakkan van yang masuk secara menonong a.k.a melulu.
Sian abang tu, lipstik merah di sana sini... same goes to his son, siap dijahit kepala tu.
Anak dia tu, mengikut kata ibunya...ni jatuh kali ke tiga...luka di tempat yang sama, accident pon tempat yang sama gak!...kat port kepala pon yang sama gak >.< apelah pasallah budak tu asyik jatuh motor je bila jadi pembonceng. 

Inillah sekitar pemandangan di area Trauma Line.
My mum dah pi x-ray...alhamdulillah ni crack or broken tapi!!!! tang luka tu nak kene OT.
 
TAPI!!!!!!!!!!!!!!!!! kami dipanggil oleh doktor utk berbincang pasal my mum.
Doktor yang bertugas tu cakap OT room ada 1 je...yang 1 lagi terbakar. HOHOHO
Ok.. Z tanya, boleh x admitkan my mom then bagi antibiotic since doktor cakap takut kuman merabakkan... She say, the best way is do OT ASAP. HOHOHO
Tunggu lama2 takut makin worse katanya.
 
Dan.. sebagai anak, moh kite bincang reramai. HEHEHE
Kene ambil kira jarak, sapa yang nak jaga malam, sape yang akan jemput penjaga malam??
banyak benda kene consider ni. HEmm... pikir punya pikir...pilihan yang ada Hospital Selayang, HKL or Hospital Klang.
 
Yang terdekat selain HSB adalah Hospital Selayang. So decide Hospital Selayang....
Let's go mak...gi lain sepital.
NENO...nENO...nEnO....
 
Ni pemandangan sekitar emergency area di Hospital Selayang.
Ramai orang...tapi agak pantas gaklah service dia orang ni compare HSB. 

Tu...my mum with my youngest sister...
Tq Lin, tolong take care mak .
Tu time depa membaca memo yang HSB bagi.

Ni kat ward observation...oklah, nurse doktor semua baik2 ramah2...muka pon banyak senyummmm.
Tengah happy tengok doktor2 ni buat kerja kan... tetiba seorang doktor OT pon sembang2 dengan Z.
Tanya..kenapa mari sini x cakap.
UIk!! need talk to u meh??
owh, rupanya ada misscommunication between doktor HSB dgn prosedur di HS.
HEmm, non my business ok.
 My consern is, my mum is priorety. Pastu doktor tu macam x puas hati with my story about transfer my mum ke situ w/out anyone call him.
Hukaloh...aku ke yang ko nak amukkan pasal call tu.??
ko jangan kira ko punya hamuk tau...ko hingat aku x reti hamuk orang??
 #walaupon memang x pernah hamuk orang. HAHAHHA  
 
Oklah, the doctor terus call the lady doktor di HSB...sembang panjang...in BI ok...
ko hingat, aku x paham BI?? aku x reti cakap je...setakad basic2 word BI tu aku paham tau!
So ...Z pon x puashati gak sebab cara gaya cakap tu macam nak reject my mum ke sepital lain...
Owh tolonglah...cer ko tgk jam dinding tu kul berapa??Kul 11.45malam tauk.Grrrr.
Owh!! lepas chitchat yang agak panjang tu, after he letak call barulah muka ada senyummmmmmmmmm.
 
He say...ward penuh some more kene waiting list gak utk OT room.
Z terus cakap...kami paham...sana pon waiting list juga but the worse is OT depa ada 1 saja..situlah nak operate beranak situlah nak operate kepala pecah bagai, whole sepital tertumpu pada OT yang 1 tu, so tu yang kami consider pi cari hospital lain. He say, dia x nak waris2 pesakit ni push2 depa nak warded and buat OT.
Z terus cakap...u as doctor u pon tahu with patient yang patut diberi priority. Kami as waris patient as long itu yang doctor mampu tolong and buat..kami berserah sebab ni memang realty... kami dah usaha bagi yang terbaik utk mak so selebihnya Allah yang tentukan.
 
Doctor OT tu cakap...kuman tu dah masuk dalam darah my mum. So he worrite yang virus will attack jantung and so on. He try to do ASAP for the OT utk move kan nanah kat siku my mum tu and maybe akan buang mana2 daging yang dah selnya mati untuk elakkan more jangkitan kuman and so on.
Xperlah.. buatlah ape pon...as long my mum boleh sehat balik pon dah syukur alhamdulillah.
Semoga Allah mengembalikan kesihatan kepada mak ye.
Sabarlah dengan dugaan ni yer.,,,redha.
 
Alhamdulillah...by 3am, my mum dah dapat masuk ward =)
Ngantuk giler dah time ni...
Dah lepas selesai semua urusan... kami pon bertolak balik.
Petang ni plan nak gi visit mak lagi.

Ni muka hari ini...salam hari jumaat dari Z yang x cukup tidur, HUHUHU
 
Sampai rumah almost 4am...siap2 barang sekolah anak2 tgk balik dah dekat jam 4.30am pffffffftttttttt pastu terus terbongkang...sedar balik dah 6.10am. adoi, rasa macambaru sesaat terlelap.
Hemm bangun tu tengok anak2 dah siap pakai uniform masing2...
TQ sayang, tolong take care n monitor our beloved sons (^_~).
 
Nak balik dah....papai.


Thanks for visiting =D
Ok babai.
 
**Myracles Beauty - 1set RM170.00, Spray MB 1botol RM120.00, 3botol -RM260.00.
FREE POSTAGE
**TMS procduct is ready stock.
Designed by UMIESUEstudio 2014 : LOVE RAZILA