Translate

Friday, February 28, 2014

Brazill Nut.

Lai...lai...lai....
Nak tanya...sape pernah dengar n tgk buah Brazil Nut??? hangkat tangan... \(^_^)/
Ok... ni aku baru nak story pasal Brazil Nut ni.
Aku pon sebenarnya x tau nut ni apemende cuma adalah a few years ago, uncle aku bagi anak pokok Brazil nut ni  suruh tanam katanya...karang 4-5tahun kang kalau hidup bolehla merasa buahnya.
So...ada 3 pokok kalau x silap...
Mr R tanam 2 pokok and my brother in law tanam sepokok...lokasi semuanya kat laman rumah mak ler kan...laman mak besar. HEHEHHE

Rasanya dok tgk asyik daun sesaja x pernah berbuah so ingat kot pokok ni jantan xder buah. EHEHE
X pon, tangan Mr R x ngam tanam pokok nut ni but...biasanya ape yang ditanam Mr R memang alhamdulillah memang semuanya menjadi.
Tu yang bila uncle bagi benih tu terus x tunggu lama...suh Mr R pi tanam.

Bebaru ni abah mai rumah bawa buah ni.
Ni...Brazil Nut yang Razi tanam (katanya)....
Uik...Pelik kan, macam tempurung kelapa...tanya abah, 
kulit luarnya mana??Tinggal tempurung je...
Abah kata memang ni ler buahnyer, xder kulit. 
Memang ni rupanya bila abah ambil kat atas tanah... sebab dia dah jatuh dulu.


Tangkai dia kat belah bawah ni terus direct lekat kat pokok. 
Memula abah ingat sarang tebuan tanah.. 
HEHEHE risau dia, takut cucu2 balik kg kene sengat tebuan tanah =)
Sekali aleh2 rupanya Brazil Nut ni.
Jakun wei!! pestime tgk ni.

Yang luar tu dia punya kantung...yang belah dalam tu baru nut dia =)
Yang lubang tu memang ada kot sebab tanya abah, ni abah tebuk ke ape??
Xderlah...bila jatuh kat tanah memang abah tgk dia dah ternganga gitu =)

Ni rupa isi dalam dia yer...
Inilah yang dipanggil Brazil Nut.
Tu .. ada skin lagi tu, kene kopek sikit.

Nampak??
Jap, jauh sangat ni...x nampak. HEEHHE

Ni dia... Yang yellow sikit tulah Brazil nut, korang boleh terus makan macam ni or korang boleh sangai dia bagi rasa rangup baru lagi sedap!!!...
*SANGAI x tau ke?? Goreng tanpa minyak bak kata orang kg =P

Tara...dah togel.
Aku rasa macam ni je, x disangai...sedap gak, dia rasa lemak2 macam tu. 
nak kata macam almond pon adalah jugak. ape pon rasanya kalau disangai lagi best =)

Di fakta dari tenet pasal ~BRAZIL NUT~ ye.
This one also ~BRAZIL NUT~.


Thanks for visiting =D 
Ok babai. 


 **Myracles Beauty - 1set RM170.00, Spray MB 1botol RM120.00, 3botol -RM260.00.FREE POSTAGE **TMS procduct is ready stock.

Thursday, February 27, 2014

Free Gift Lagik!!

Hemm... dapat FREE gift, sape x suka kan...kan...
Kali ni dapat daripada EnfaMama Club gitu.
Anak2 mak kan minum susu enfa ni so depa ni soh hanto foil tin lah, sudulah tapi satu haram aku x ngantonyer... M.A.L.A.S koo.
So memula ingat dah expiret dah, ate...dah berapa tahu umur si Irfan tu?? Udah tuo gitu x pernah ku nganto permintaan depa walau sekali pon tetiba aku terima Envolope plastik ni...
Aku ingatkan mende...

Buka2 tengok mende ni.
Alahai...suitable sangat untuk dak Iman ni.

Alhamdulillah...rezeki Iman.
Nak suh mak ko belikan...memang x ler kan...nyemak. HAHAHHA
Because of FREE so kite kasi simpan toys iman yer.

Ku perati...kadang2 budak tu rajin gak pegang2 bulu tu peh tu kegelian sendiri.
KIKIKI kelakar.


Thanks for visiting =D 
Ok babai.


 **Myracles Beauty - 1set RM170.00, Spray MB 1botol RM120.00, 3botol -RM260.00.FREE POSTAGE **TMS procduct is ready stock.

Wednesday, February 26, 2014

Si Angel Iman, turning 1 years Old =)

Happy Birthday Iman!!!
Rentetan perjalanan hidup seorang little girl bernama ~IMAN~
Segalanya tentang budak ceconet bernama ~IMAN~

wishes from Uncle Bean =)

Happy Birthday Princess!!

video
Ni ... last week punya video.
Rasanya kalau x silap...the only one anak aku yang boleh berjalan macam ni sebelum 1 year.
Irfan n Aryan kalau x silap after 1 year baru berjalan comel2 macam ni (^_^)

video
Buat kerja diam2 je...suka hp.
Berangan cakap dalam hp... HEHEHE

Mummy n daddy doakan semoga Iman membesar dengan sihat, be a good girl, jadi anak yang solehah, mendoakan kami semua.
It's cool have daugther like u Iman =D

*Insyaallah akan ada some agenda to main potong2 cake after daddy was here =)

Thanks for visiting =D 
Ok babai. 

Passport holder..

Saya suka shopping!!! (^_^)
Kali ni layan shopping online pula.
Yeah!! survey punya survey...tup2 hati terbekenan pula nak beli yang ni.
Feeling traveller lah sangat!!!
I order on 17 Feb tau ..siap bayar segala lah kan...tup2 by 19hb dah sampai barang... ahaks!! pantas giler.

Time barnag sampai tu siap blur...eh aku beli ape eh??
Gitu koo, x jangka pon sepantas itu ia berfungsi =) 
Lom rasmi lagi ni...baru keluar sampul pos laju =p

OMG!! gadang ko...boleh masuk i guess 4 biji passport kot. Bagus senang kerja mak nak travel beramai2...passport 1 casing sudah.
Saja nak tunjuk...actual size passport holder ni (^_^)

Mak nak kaler red...xde pula. HUHUHU so pilih kaler yang natural jelah.
Yang penting is waterproof...tu yang syiok tu, tiket/borading pass x basah. KIKIKI

Pinjam passport sat =D

Kat dalam pon boleh yer..
Tu kalau perasan ada port zipped so boleh bubuh duit sikit buat belanja kat airport...senang x yah nak mencari wallet segala =)

Ops!! baru jap ni tershippong lagi... alahai, mau kene amukan dari En banker ni. HOHOHO semalam pakhincik bagi rm100, eh hari ni minta lagi duit poket. ahaks!! 
I LOVE SHOPPING!!!

Sape minat bag organiser?? boleh klik sini ~BAG ORGANISER~ murah giler pastu comel pula tu.  HUHUHU, geram je tengok...sib baik ada yang dapat free from drypess tu kalau x...shopping lagik!!.
Ni pon sama gak...~BAG ORGANISER~ tapi lain patent...lai..lai...pilih.
Ni pula ~CAR SAFETY BELT ADJUSTER FOR KIDS~ pon dah masuk dalam watchlist...soon nak beli gak sebab aku ada 2 bujang nak kene ikat. HEHEHHE.
For traveller pon ok gak ni...~SET OF LUGGAGE LOCK~. Future kene pakai kot =)
Yang ni kalau korang nak beli macam aku punya di atas tu ~PASSPORT HOLDER~ cheap giler tu pasal gatai je tangan ni nak shopping maybank2u. AHaks!!
Cer mahal...memang haram aku nak beli heh.
Ni pon kalau rasa2 x nak pakai boleh kasi orang lain kan...kan...

*Happy shopping korang (^_~)

Thanks for visiting =D 
Ok babai. 


 **Myracles Beauty - 1set RM170.00, Spray MB 1botol RM120.00, 3botol -RM260.00.FREE POSTAGE **TMS procduct is ready stock.

Tuesday, February 25, 2014

Pre-Birthday celebration!

Pre celebration by Auntie Bising.
HEHEHE, dia nk jiran aku. Suka sangat dekat Iman, hari2 dok angkot iman main2 kek rumah dio, hari2 dok ngajo iman mandrin.

So bila dia  tau Iman nk 1 year, sikit punya menggeleser dia nak celebrate birthday Iman...aku yang mak dia pon xder plan ape2 lagi. HEHHEHE
Mana nak plannyer...apaknyer esok malam dah terobang dah...jumpa balik nuu malam isnin karang so nampak gayanya memang besar kemungkinan memang xderlah nak celebrate dalam masa yang terdekat =(

Hari Sabtu aunty dah bagi baju princess kat Iman, amboi berenda2 bagai...nampak naw kegegelannyer =p
Pakaikanlah jugak...dah tuan yang belikan suh pakai...
Cantik kaler dia...blue turquis + red koo memang kenalah dengan Iman.
HEHEHHE.

Aunty bising with anak2nya.
Hemm bolehlah...janji dia puas hati =)



Ni je gambo yang comel sikit, yang lain haram...gegar sesaja.

Boleh aunty suh iman blow the candle...hemm


Potong kek ....

Iman look so blur...what;s going on here. HEHEHHE

Kek yang kiut-miut. HEEHHE



Thanks for visiting =D 
Ok babai. 

 **Myracles Beauty - 1set RM170.00, Spray MB 1botol RM120.00, 3botol -RM260.00.FREE POSTAGE **TMS procduct is ready stock.

Anak-anak Mak!

Aiyak!!! ni anak sape ni??
Mana mok ayah dio ni??
Amboi korang...melenjang tab mummy eh??

Aryan n Iman...

Abang Irfan bawak diri...x suka sharing barang so 
korang mainlah berdua tab, abang nak main game kat laptop mummy =)

Ok...ni sesi Iman pula...
nyanyi lagu baby song, i guess ABC kalau x silap...si aryan tolong buka untuk adiknya.

Nilah koleksi anak2 saya. HAHAHA, macam2 ragam...macam2 fe'el.


Thanks for visiting =D 
Ok babai. 

 **Myracles Beauty - 1set RM170.00, Spray MB 1botol RM120.00, 3botol -RM260.00.FREE POSTAGE **TMS procduct is ready stock.

Pameran Manik 2014


Korang, korang dah gi dah pameran manik kat ~MUZIUM NEGARA~??
Yeah!! I dah gi dengan budak2 also dengan my mum.
HEHHE...Mak Timah terpaksa join sekaki sebab kami semua nak g muzium =p

Loh... korang x tau ke ada pameran ni??
So kasihan...
Eh pameran ni dah nak berakhir sampai minggu ni je tau.
Hemm rugilah korang x ke sana.
Apa yang ada?? Huih, depa dok pamerkan barang2 diperbuat daripada manik... ada 1 perhiasan tu, dah berusia 200tahun koo... kahgum I tengok. Cantik.

Layan gambo ciput2 je eh... ni ler bila nak pi satu2 tempat xder proper planning... 
Boleh, sampai sini snap sekeping duo pastu ZZZZ bateri kamera K.O
Hendak best lagi, bateri HP pon KOJOL. kahkahkah, kalau KAJOL tu best jugak ni KO.
Gigihlah snap gambo sambil berwayar2 sebab tengah charge pakai powerbank...
Sib baik ada PB yang free tu kalau idok...hemm kebil2 jelah tgk =)
Moh ler...


Sape2 yang free tu bolehlah mai sini yer... pameran manik ni FREE yer kawan2

Nampak x tu... FREE =p

Anak2 I memang over, x yah cakap memang tahu dah. HEHEHHE.

Mak super over =)

My bujangs... overlah ko Aryan...Irfan control enchem.Uweks!!!

Ni view dalam pameran tu yer...
Layan!

Cantikkan... I suka. 
G Kuching that day pon ada beli jugak (^_^)

Belt koo... ada ke???ada??

Jenis2 manik yang digunakan.

Rajin sangat depa ni mengjahit manik...

Model FREE =)

Macam2 jenis rantai korang...depa buat dari pokoklah, gigilah, tulanglah...hemm


Ni pon manik jugak.


Kagum....

Ok... this year nak buat kebaya patent ni...
Ada berminat nak join sama2 beraya fesyen ni x?? 
Idokler pakai manik..giler ke happer, free2 je kene sentap dek Iman... =D
Verangan...kalaulah dapat pakai baju ni, macam shantek jerr...macam chomel jerrr (^_~)

Mak Timah...

Mak TImak pon nak verangan juga ker???
HEHEHHE

Ni x tau nama ape...rasanya buek cover vontot kot eh. x tau heh =p

Ni very the kelakar...
Ni namanya Baju Ujan... 
Aku x taulah camne pakai baju macam ni time ujan ^_^

Nyampahlah Irfan ni tau, gambo gegar =(

Cantiknyer =D

TAK MELAYU HILANG DI DUNIA!
Yeah! i like.

Muka stress mak beranak 3. HAHAHHA

Sukati je budak tu masuk kawasan larangan =P


Budak ni hover...asyik2 nak kene snap muka dia jer...
Giler glamer macam mak dia. KIKIKI

Boat ni ...Aryan yang request suh snap...baik boss!!!

Program...

Owh lupa nak cakap...kat dalam building muzium tu terbahagia kepada 4 bahagian tau.
Bahagian A-b kat level 1, Bahagian C-D ada di level 2.
Sape bawa stroller, wheelchair boleh naik lift dibelakang kedai souvenior ye.
Senangkan....

A-B galery story pasal Malaysia...merdeka... pasal tamadun / sejarah zaman silam...siap ada kubur segala, ada tengkoraklah...macamlah.
Banyak perkara yang kite boleh pelajari kat sini... Irfan suka sebab dia boleh membaca macam2 fakta walau pon dia x berapa nak paham sangat ape bende yang dia baca, HEHEHHE

Galari C-D pula berkisar pasal portugislah, peperanganlah...pasal macam2lah.
Ada replika pintu gerbanglah...replika kapal...
Ape pon...better korang sendiri senangkan diri mai sini...

Kalau korang nak masuk kawasan selain pameran manik tu...kene bayau tau.
Murah jerlah... Amboi korang ni...Gi legoland tu steady je bayau ni nak visit musium yang menyimpan artifek negera, korang berkira eh. HEEHHE


Ni ha rege tiket...
Warga emas free so Mak Timah n Iman + Aryan is FREE yer =P
Yang kene bayau is I dengan Irfan.
I kene dua hinggit, Irfan kene sehinggit. 
Murah x???

Peta kawasan muzium.

Kat pintu keluar ada truck utk pameran 6D kalau x silap...korang boleh tonton short movie kek dalam tu...ada a few movie tau...the best is ada dinasor...adeh!! anak2 mak pakat2 nak masuk menonton tapi x dapatlah kan...I sorang nak lead 3 budak dalam tu hemm x jadi apelah...so reason yang terbaik... I cakap, kalau nak tgk tu kene ada daddy sebab kene ada orang lelaki besar kat dalam tu. 
HEHEHHE =D

Balik je...anak2 dok tuntut janji n ajak apaknya pi muzium tgk 6D movie. Ahaks!! mak larik dulu, HEHEHE apaknya muka blur bila anak2 ajak gi muzium tgk movie =P
*kesah mak x sempat nak update apaknya pasal movie 6D tu, so he so blur. HEHEHHE

Ni kenderaan yang parking depan kereta I.
Xtau lah ni kira khianat ke dok sebabkan dedua tayar belah kiri ni pancit koo.
memula aku ingat orang ni x reti parking so kot tayar sebelah tu terpaking atas devider, bila dah masuk kereta tu rasa x puas hati so boleh tu keluar semata2 nak tgk tayar tu pancit ...HIHIHI
Lepet gile koo... Kasihat betul pada yang tuan kenderaan...
Kalau aku yang kene?? AKu nangis kat situ gak.
Aku mana larat nak buka nuts tu pastu nak angkat tayar spare tu lagi....


#Next visit... insyaallah ~MUZIUM COKLAT~ and maybe ~MUZIUM TUDM~
Sape nak follow??? Jom rombongan yuk!!!


Thanks for visiting =D 
Ok babai.
 **Myracles Beauty - 1set RM170.00, Spray MB 1botol RM120.00, 3botol -RM260.00.FREE POSTAGE **TMS procduct is ready stock.
Designed by UMIESUEstudio 2014 : LOVE RAZILA