Translate

Saturday, March 29, 2014

Kemaruk Dimsum...

Huhuhu... dua tiga menjak ni kan...ku kemaruk nau makan dimsum, pantang ler ada pasar malam yang berdekatan dengan rumah...memang ku terjah.
Memula otak ni pikir...eh dimsum ni makanan orang cina. Muahaha (how so kolot mt otak pikir =] ) tapi kan bila mana hari2 dok gi pasar malam dok perati yang jual tu melayu teruslah terasa2 tekak ni nak rasa...ape ke rasa dimsum tu eh sebenarnya??

Pertama kali mencuba DIMSUM time kat sini.  Phew, rasa tah ape2 tah. Hehehhe nilah penangan teka orang kampong, x biasa makan benda2 pelik macam ni. Hohohoho...

Ni percobaan pertama beli dimsum kat pasar malam...
Yang hijau tu is seafood, yang ada pink2 sikit tu is ketam katanya.
yang hijau tu sedap, suka yang pink tu kurang sikit.  Rasa dia siap ada letup2 je bila makan...entah ape tah yang rasa macam meletup2 dalam mulut.  Kuah dia biasa2 je...rasa kuah yong taufu so 2nd purchase memang x ambil dah kuah dia...x suka. Hehehhe.

Ni kali ke-2 beli di pasr malam...
Ambil both is prawn.

Yang ni rasa sedap sangat sebab ada seko prawn kat dalam tu...yang lain tepung =,=

Yang ni pon udang gak...x kill rasa dia...sedap lagi yang kaler hijau tu..seafood but of coz habis ler kan I bedal.

*Saya bukan pencinta seaweed so sebelum beli harus tanya mana yang ada seaweed supaya x terbeli. Hehehehe.... 




Thanks for visiting =D 
Ok babai. 




 **Myracles Beauty - 1set RM170.00, Spray MB 1botol RM120.00, 3botol -RM260.00.FREE POSTAGE **TMS procduct is ready stock.

Friday, March 28, 2014

Stress, BERAS!!

Yer... jangan terkejut yer dengan tajuk gitu.
Memanglah hari ni nak buat sesi luah rasa kat blog I ni...this is my diari my journey of my life so semua pon bubuh kat sini, biar in future sebagai rujukan.

Mailah nak story pasal beras kat rumah I tu haa.
Sebelum nak cerita...nak nangis sat... I stress giler, menyampah pon ada tapi yerla nak buat camne kan, dah terbeli so hendak x hendak masak n makan je lah. HUHUHU
Ni kesah beras ni yang bikin I serabut x keruan.

Cantik x beras ni?? Comel?? Selera je nak ngap kan...kan...
Samalah taste kite ni. HEHEHHE..sangat suka bila beras tu nampak sebijik2 macam ni. 

*All foto taken from google yer accept yang ada my tagging*
Kat bawah ni among of my feverat beras, semua is beras wangi baru ada rasa nak makan penuh selera gitu... I ler tu, uols x tau ler kan.... sama je kot rasanya. HeHeHEHE. 



Then inilah jadinya bila mana terlalu sangat nak dengar sales girl promote beras .
Biasanya... I memang x memandanglah ke beras lain selain beras kat atas tu... sebab most of it memang dah pernah try so taste dia x berapa best di tekak I so lepas tu memang dok putar2 brand kat atas tu je...ada 1 lagi I lupa brand ape but it's purple color corak kat paket beras tu...pon sodap gak.

Back to salesgirl tadi.. biasa memang x melayan tapi x taulah that day tu boleh pula dengar ape dia explain pasal beras yang dia dok jual tu kan... and the best is... I boleh pula setuju nak beli. Lahai!! ape kenelah I ni. Hemm biasa kalau cik darling salah or beli beras lain pun I dah start muncung tapi entahlah...
Dipendekkan cerita... nak share lerkan what the sad storynye pasa beras yang I beli tu.

Cuba tengok beras ni... sakit ati tak??

Cuba compare dengan sample beras yang kat atas nu...nampak beza x??
HUHUHU sedihkan... beras yang I beli ni ceteot / pendek beras dia...pastu baru perasan it's bukan beras wangi  >,< dannnnnnnn paling x boleh BLAH!!! bila beras tu siap dimasak, hasil nasik dia macam hancur. Huuuuuuuuuuuaaaaaaaaaaaaa very x suka.

I tell u, beras ni memang sangat sesuai buat bubur saja...mudah hancur. 
Beras ni banyak sangat kanji sebab cuci lebih 4kali pon air beras tu masih keruh lagi. 
Sadisnya...lagi banyak kali cuci...lagi hancurlah beras tu tadi T___T
I x suka makan nasi yang tak nampak rupa nasi...
Gitu sungguh I punya songeh... 
Cuba tengok nasi kat bawah ni...nampak menyelerakan ...tu pasal I become kecewa sangat bila beras yang diwar2kan tu bagus rupanya not sebagus yang I jangka/harapkan. Hemm...
Yang paling sangat best...cik darling pon complaint pasal nasi guna beras baru ni...nampak lain macam pastu x best rasanya. HUHUHU I cuma jawap, beras baru ni...bukan beras biasa yang kita makan selalu =(


*Terpikir, camne nak cepat habiskan beras ni eh?? 10kg pula tu. HUHUHU nak buang gitu macam sayanglah pula, nak makan macam x selera je nak memandang =( *

Thanks for visiting =D 
Ok babai. 



 **Myracles Beauty - 1set RM170.00, Spray MB 1botol RM120.00, 3botol -RM260.00.FREE POSTAGE **TMS procduct is ready stock.

Thursday, March 27, 2014

BIG KARI !!

Korang..................
Dah pernah makan Big Kari?? Amboi...laju eh korang, cepat je makan benda2 yang baru dalam market. Terbaiklah korang ni... Nih, hari ni baru nak cerita...pasal makan pula =D
SAYA SUKA MAKAN!!!

Hari tukan...hari tu bila?? alah, yang dah beberapa hari tulah...I ke supermarket, membeli bahan2 yang agak2 bakal digunapakai dalam hari2 yang akan datang, belilah bahan2 basah sikit, bahan2 kering sikit.  I shopping sorang je...kalau bawa anak2 ku elok2 budget seratus mau jadi 200 kot kalau depa nak shopping sekali.  Maknya pon kekadang terbabas gak dari budget yang diwartakan. HEHEHHE.


Shopping bebaru ni...mak terbeli Big Kari ni, haih...hari2 nampak iklan Aron Aziz tu makanya nak gak tekak ni merasa...apekah sedap sangat kah sampai ko main ramai pula yang suka.
Jap...jap... nak betulkan sikit pandangan tu...silap eh bukan beli sebab Aron Aziz *mak dah ada suami, buat pe nak kenen2 suami orang pula kannn* I beli ni sebabnya ada offer tuperware tau. So ape lagi...grab lah satu....

Bila dah otw balik tu kan...baru terpikir, sape nak makan eh?? HUHUHU dah ler nak dapatkan tuperware offer tu kene beli 2pack dia. Hemm...
Dah balik je..anak2 sedia menanti depan pintu. Amboi...awal pula korang balik rumah yer =p
Masuk je rumah...anak2 dah jerit2...daddy...daddy...mummy beli big kari.
Hemm dah mulalah mulut comel tu berkata dengan lemah lembut and sopan santunya...
mummy...boleh x masakkan irfan big kari...irfan laparlah... 
Aryan pon...  hujung telingan dengar another suara...
daddy pon nak gak ...


Inilah rupa Big kari tu yer... pack dalam tu besar dari size biasa...


Inilah hasil rendaman magie big kari tu...depa makan bertiga 1 mangkuk ni.
Merasmikan mangkuk baru hokey...
Rasa dia camne?? Ops!! I lom sempat makan lagi sampai laa ni...lom ada rasa nak makan magie so idokler teman nak masak heh...




Thanks for visiting =D 
Ok babai. 



 **Myracles Beauty - 1set RM170.00, Spray MB 1botol RM120.00, 3botol -RM260.00.FREE POSTAGE **TMS procduct is ready stock.

Wednesday, March 26, 2014

2Days 2Nights - Melaka'2014

Pelik 2D2N?? Biasa 3D2N kan???
Meh ler nak story sat.  Kesah percutian yang very last minute punya plan.  Derr, apa daa... cuti sekolah pon ada last minute plan ke?? Ada, kalau manusia tu bernama Suzy (it's me) memanglah ada.  Nilah kisah kami.  Percutian yang tak dirancang gitu.  Camne nak merancang, weekend memang dah tau cik darling xder so nak pi mana pon kalau cik darling xde ken...boring.

Suppose 22hb ada walimatulurus kat Melaka (Adik Ipar kepada Biras ku wedding) then bersambung 23hb di Skudai Johor (Anak sulong kezen kawin).  Hari Jumaat tu kebetulan jem teruk kat kawasan rumah so jem2 tu I layan whatsapp family group.  Masing2 dok bercerita pasal nak gi Melaka malam tu. I is menyampok2 sikit ler ken buat meriahkan group family konon2nya.  

Biras I sorang ni teringin naw nak gi rumah akak ipar tu, dia antara sibling yang lom pernah sampai sana lagi...makanyer terdetik dalam hati...why not i bring her ke rumah Alang(akak ipar ku)??  Lagi pon I pernahlah gi sana a few time kan so dah boleh2 agak ler lokasi rumah Alang.  I pon offer le adik ipar ku itu untuk ke rumah ALang.  Dipendekkan cerita after perbincangan bagai siap call andak tanya perancangan ke rumah alang makanya kata putus pon diambil...moh ler kite pi rumah alang juga dari langsung x berjalan cuti sekolah ni... Irfan dah siap2 tanya...school break ni kita nak gi mana?? Hemm budak tu memang pantang cuti sekolah...otak setting nak berjalan je... Like me too =)

*Cik darling dah memang bagi kebenaran kalau nak ke rumah alang pergilah...kalau ke Johor tu xder my father so x payah pergi...risau dia drive jauh2 kalau ape2 xder orang lelaki pula dalam kereta tu nak diharapkan... ok boss =D

So sampai opis, terus rikki2 mana port nak bawa anak2 bersosial after wedding program.  Kalut juga sambil2 follow up kes MH370 tu kat tv live.  Balik dari opis, terus mencicit shopping little bit barang2 makan di dalam kereta dan terus balik ke rumah untuk packing baju segala.  Haih, nilah padahnyer kalau plan last minute macam ni... pening kepala, tu pon ada gak barang2 yang tertinggal =)  HEHEHHE.

9pm macam tu kami bertolak ke Rembau (rumah ALang), Baru gerak sikit dah singgah pula restoran jejantas Sg Buloh...si Aryan nak kencing, deyy ko kan...orang nak cepat time tulah nak kencing bagai. Alahai anak.
Dah siap kat situ, baru perasan...alahai, petang tadi lupa nak pump petrol. Ya padaaa, omaknya pon sama...melambatkan perjalanan gitu. HEHEHHE.

Perjalanan kalau ikut WAZE ambil masa dalam 1jam45minute je, tapi disebabkan xnak ikut waze punya laluan yang disyiorkan makanya jam 12.15am aku baru selamat sampai Rembau. GRRR!! jem teruk, naik sakit kaki ku ni tekan break.  Ya ampon!!, entah mana datang banyak2 kereta pon x taulah...tetiba je jem 
>.< geram betul...mujurlah si Iman tidor, kalau dia jaga maunyer aku nangis sekali kot...Iman tu dah ler x suka lelama duduk kat carseat dia...

Sampai Rembau terus check-in place, tanda makhincik dah selamat sampai kat rumah alang...sebelum tidor, main msg2 dulu dengan pakhincik ...melapor keadaan semasa anak2. HIHIHI...ni lah PJJ namanya =p
Berginilah kami bila berjauhan... kalau x I yang menjauh, my darling yang menjauh. Hehehehe.
Adat bila berjauhan gitu XD.
Sarapan pagi hari sabtu...nasi goreng itu dimasak dan disediakan by my parent in law...yup, ayah mertua ku tolong ibu mertua ku masak nasi goreng...sedapppppp!!!


We are heading to rumah kenduri lorr.
Thema carca marba. Muahaha... boys in red, girl in yellow and me in pink. Deyyy so many color in 1 family.

Lega...sib baiklah baju kebaya yang dah 2tahun x pakai ni masih muat kalau tidak...memang xderlah I nak gi kenduri ken.  Ni leh kisah tragis, nak gi kenduri aci ambil je baju yang ada dalam lemari pastu baru teringat, eh..kan baru setahun bersalin, berat badan pon x back to normal lagi ...ate gile haper aku ambil kebaya ni. Hemm tulah yang terdetik dalam hati tapi memang pray hard le ken...agar baju tu muat bila disarung ke badan =.=

Ni jelah gambar kat rumah kenduri...dengan panas teriknyer memang x teringat langsung nak bergambar beramai2.  Hemm gambar ni pon aku ambil sebab nak send kat cik darling ...we are here konon2nyer. HEHEHE.

Tu...Andak ANa(akak Mr R) dengan husband dia, andak sidek then yang pakai topi tu adik kepada biras aku Midah.  Midah datang dengan adik n mak dia with her triples bujang. Hewww... Midah yang pakai baju merah n tudung merah hitam ni.. x memandang pon...ate, ni gambo semua send ke whatsapp Mr R =p
Ucu Bella, kak teh, mak ayah n ateh family dah balik ke rumah alang semula... Ucu bella x keruan, anak dia jenis menyusu baring so payah ler ken nak baring2 kat rumah pengantin. HEHHEHE.

My anak dara, pestime makan gegula. Haih budak ni! kite kasi gegula tu dok nak diamkan dia dalam kereta rupanya...I lupa pula dia ada gigi yang sharp and ada akal nak gigit2 pembalut sweet tu sampai koyak. adeh...padanlah senyap sunyi duduk kat car seat dia rupanya dapat mende sedap. Yummy yer Iman ye =D
Gambo ni snap bak tunjuk kat daddy dia =) HEhehhe ... I nak ambil tu, dia marah tauk...siap jerit tu, Hemm sweet tu manis...x sesuai for your age tapi kalau apaknya ada...selamat ko makan ye nak ye =p 

Petang tu si ucu bella cakap nak makan coconut shake, adeh terus capai tab and gigih mencari blog si ~ANNE~ ni sebab dia ada review pasal coconut shake yang sangat sedap hokey. #TelanLiurSat.

Inilah hasil carian ucu bella kat sekitar rumah Alang, nak ke Klebang ambil masa dalam 30minute, so ucu bella risau anak dia bangun so makanya entah manalah minah tu beli tapi sedap jugak compare yang I minum kat KL Sentral tu...rasa susu. HEHEHHE. Yang ni memang sedaplah. 

Malam tu, my little darling tidor dengan lenanya...
Malam semalam tidor dengan family Kak Teh and Ucu Bella, malam ni tidor dengan family Andak pula... #hasil hasutan I ler ngajak dia bermalam kat rumah alang walau pon dengan selaisepinggang... apelagi, pinjam baju tuan rumah lor. Hehehhe. Kak Andak x tau pon Andak Sidek cuti sampai Isnin, bila Alang tanya baru andak sidek cakap cuti sampai isnin, Kak Andak bengang sebab dia x tau, kalau tau dia prepare baju tidor rumah alang. HAHAHHA. Kelakar tau depa ni.
Family ateh, ucu bella dah bertolak balik ke Selangor after isyak that night.  So kiranya bertukar kawan tidor ler kite yer...

Esok hari - Ahad 23/3/14.
Tiada program meneruskan perjalanan ke Skudai Johor atas faktor keselamatan anak2 + tiada kebenaran dari Mr R untuk drive ke sana so plan esok adalah :
1) Melawat Muzium & makan Raja Melewar
2) Visit Zoo Melaka
3) Nak pekena Coconut Shake Klebang
4) Visit Muzium Tentera Darat di PD
5) Mandi2 kat Teluk Kemang PD.

Planning tu banyak tapi yang garis tu semua x jadi... ke laut planning ku. HEHHEHE 
Nanti I update pasal Muzium tu dengan Zoo yer.
Next entry yer...


Thanks for visiting =D 
Ok babai. 




 **Myracles Beauty - 1set RM170.00, Spray MB 1botol RM120.00, 3botol -RM260.00.FREE POSTAGE **TMS procduct is ready stock.

Tuesday, March 25, 2014

Rindu Kuching =,=

Saya sangat RINDUkan KUCHING and KK. 
Hemm tetiba rasa sebak giler pagi ni... on the way nak ke opis melalui MRR2 so kat area Gombak n HUlu Klang tu ken banyak bukit n hijau je suasana dia so tetiba teringat KUCHING... T_T
Bilalah agaknya dapat pi sana balik ni??

This is among of my future planning ^_^
Sape nak join?? Lai...lai... 
Nak tengok live this is probocis monkey ni.  

Meow...meow...

HUaaaaaaaaaaaa  sedih pula teringat Sarawak.
alahai...entah paper tah, kot ada sedara-mara ke, mak abah kat sana ke boleh gak ler alasan nak ke sana rindu depa but this is nothing...eh sat, ada kawan baik kat sana also bos lama DOSH pon ada yang pindah sana. Hemm ape pon saya RINDU BORNEO so much!!!

Sebelum menutup tirai...
I memang adore dengan lagu ni ...jom layan sat...
Selalu sebelum tidor di midnight kan...I mesti layan lagu ni dulu...lagu ni biasanya keluar after iklan yang diversiti2 tu yang ada urang utanlah...pokok balaklah...ikan2 lah.


Thanks for visiting =D 
Ok babai.



 **Myracles Beauty - 1set RM170.00, Spray MB 1botol RM120.00, 3botol -RM260.00.FREE POSTAGE **TMS procduct is ready stock.

Monday, March 24, 2014

Redeem & Beli...


Korang tau x ni ape?? Hemm ni I baru redeem semalam yer setelah main clik2 kat website ~ONDSCENE~ ni...kan ada banner2 iklan tu ken so aku clik kat situ tetiba dia suh isi form sikit then suh print email yang aku terima tu and redeem mende ni. 

Yeah!! it's free hokey so print dari hujung bulan Feb tapi lani baru sempat nak redeem...bukan x gi kaunter Isetan tu tapi bila sampai sana baru perasan yang print document pula x bawa ken so camne nak redeem.  Then malam ni nak mulakan operasi memakai serum ni... ni serum so kalau uols pakai toner, lepas pakai cream ni terus pakai monturiser yer no need toner gitu. Sebab I x pakai toner segala makanya...after spray MB terus apply cream ni... senang cerita.

Lepas settle redeem tu teruslah otak ligak nak shopping pula. Hemm ape lah barang nak shopping eh?? Rasa macam xder mende nak beli tapi tangan n hati ni tatap gak nak shopping so moh ler jalan2 cuci mata sambil2 pikir apelah yang nak dibeli... Jalan punya jalan tetiba teringat iklan kat tv pasal lipstik yang ada monsturiser kat tengah dia tu... x ingat brand ape cuma ingat casing dia warna black. Hehehe *so low memories ni*.


Tadaaaaaaaaa... dah jumpa pon. Suka.  Brand silky girl rupanya...hantam sajalah asal dapat beli 1 pon dah cukup...alhamdulillah =)
*10hours moisture katanya.

I pick-up this color... best wow. Memang lembab sampai ke petang cuma kolor dia x pekat sangat so I mix dengan  Eliento baru umph!!.  

Yang putih tu pelembab dia...best.
Op! murah hokey...I beli RM16.99 sebab ada offer kalau tidak dalam RM19.99 kot kalau x salah tengok semalam. HEmm jimat banyak koo.  


Thanks for visiting =D
Ok babai.



 **Myracles Beauty - 1set RM170.00, Spray MB 1botol RM120.00, 3botol -RM260.00.FREE POSTAGE **TMS procduct is ready stock.

Sunday, March 23, 2014

Sharing =)


Sebungkus kongsi berdua...sorang suka ayang yang sorang x makan ayam so pepandailah korang berbahagi makanan tu yer... Owh! mak tolong tengok je..mak on diet kononya... glup!! telan liur. Hehehehe, untuk back to old weight memang kene sacrify gitu...


Thanks for visiting =D 
Ok babai. 



 **Myracles Beauty - 1set RM170.00, Spray MB 1botol RM120.00, 3botol -RM260.00.FREE POSTAGE **TMS procduct is ready stock.

Saturday, March 22, 2014

Bangun!!!!

Lahai!!...melena sungguh anak dara mak sorang ni.
Budak ni, kalau nak tidur ya ampon...payah benaw asyik kejenya nak pusing rumah je... tu pon masih gak jalan jatuh walaupon x kerap jatuhnya. Hemm ...time tidor kene tidor dik oit. Nak mentidorkan dia...hemm kene bergelap satu rumah.... tu pasal I ni bile tidorkan dia...dengan I sekali zzz memang x tahan mata wei.

Satu rumah dah gelap...cahaya hujung2 mata je nampak pon ditambah lagi ekon yang nyaman..pastu bujang2 senyap sunyi so maunye x sekali package membuta. Rugilah x join anak2 zzz. KIKIKI kekadangkan, Mr R balik pon x sedau...muahaha.

Kisah budak ni pula...memula dia tidor dengan I atas my bed pastu Mr R bubuh dia dalam buai, peh tu malam sikit angkat pula, letak kat katil dia...then bila bujang2 dah pi sekolah..aih! budak ni x jaga lagi...I nak mandi ni...takut dia nangis kat dalam bilik kot x dengar d bilir air makanya I angkat pula letak depan tv...pon x sedar gak..so mandi pagi tu pon kejap2 tutup air sebab takut minah ni nangis x dengar ken...

Mak keluar dari bilik air...hemm lene je tidornyer... geram pula. Uda siap2 pakai baju bagai...teruslah kacau2 dia suh bangun...nak hantar rumah pengasuh ken...kene main2 dulu dengan dia.

Posing bermalas-malasan sambil tengok TV3... MISI MENCARI #MH370. 
Hailah anak dara...jam 9.15pagi baru ko nak bangun ye nak yer...hemm bertuahlah kalau sampai ke tua peel  macam ni, memang kene pelangkong mak mertua ko ni nanti...Hehehe.

*Sayang uchuk cham mummy ni...*
Budak ni dah pandai buat duck face...cute sangat...pagi tadi x sempat nak snap sebab so excited tengok dia tetiba buat duck face @~@


Thanks for visiting =D 
Ok babai.


 **Myracles Beauty - 1set RM170.00, Spray MB 1botol RM120.00, 3botol -RM260.00.FREE POSTAGE **TMS procduct is ready stock.

Friday, March 21, 2014

Muzium Coklat... ^_^

Hello kawan2...hari ni share dengan u all pula pasal my short trip.  Gituu... short trip with anak2 je, apaknya yillek... kene koje. Hemm don't spoil the mood, kite pegi gak *dah minta kebenaran dari suami =)* mUahahaha... ada orang ingat I keluar with anak2 gitu2 jer... amboi, jangan macam tu, bawa anak keluar is one thing, minta kebenaran keluar rumah is another thing.  Biasakan diri minta kebenaran sebelum keluar yer kawan2 yang berstatus isteri macam I ni =)... *peringatan buat diri sendiri juga*.

Kali ni kite melawat ke ~Chocolate Museum~ yer... 
Loh...ada yang masih x tau ker kat Malaysia ni ada muzium coklat *ayat macam dah lama tahu, padahalll...baru tahu hak =D*
Ok...located di KOTA DAMANSARA , dekat area uptown kota damansara yer..x jauh dari situ.

Hasil carian di goole...*I lupa nak snap kat luar ni =( sedih tau...*

Trip muzium coklat ni, I pergi bergroup...1 group dalam 45pax kalau x silap tapi last minit ramai yang cancel gara2 jerebu yang melanda...memasing ada anak yang ada asma so sangatlah x sesuai nak keluar for huha2 like me ni.  Yang trip ni dah plan kalau x silap since last Feb, so kawan lama yang tag I ajak ke sini so rajin x rajin kene rajin ler ken menjoin benda2 sosial macam. Makanya...itu  yang kami sampai ke sini akhirnya.

Kalau ikut briefing yang diberi... muzium ni ada 3 bahagian (3E)... 1) Education 2) Experiance 3) Enjoy.

Kalau ikut planning ... start jam 12.30pm tapi aku sampai pun dah lewat dalam 12.35pm so ingat dah mula ken rupanya, hem by 1.10pm baru start dok menunggu kawan2 lain yang sampai lewat sampai anak2 ku dah x behave jadinya. Bosan ken, lama menanti. HIHIHI.
Lombu...lombu, sapa mau susu. Hehehe...Aryan punya ayat, dia dah tahap bosan giler..sampai x tau nak buat ape =p

Adalah tv tu tapi yerlah short videokan so dok ulang story yang sama...ni pon alhamdulillah, Iman x meragam...duduk diam2 je dalam stroller =)

Pemandangan bahagian dalam building musium coklat...

X pasti ini by paint or pakai wallpaper but look a bit real hokey...

Buah koko...zaman I sekolah rendah kan...kalau nak duit extra I pi kutip koko kat kebun belakang rumah mak and jual kat peraih koko kat kg I. Kami panggil dia Aziz koko. HEHEHHE kalau banyak koko yang dapat dijual so dapatlah dalam Rm5 macam tu...banyak tu. HEHEHHE 

Budak ni lelap x sampai 15minit dalam kereta pastu kene angkat masuk stroller pastu terus jaga... sib baik x meragam dek kurang tidur... good girl ni.
Anak2 bujang ku...layan kan je as long depa behave... alah, sekarang pakai kamera digital so kalau x berkenan boleh delete =)

Orang koko barang kali =p

Ada sudut education di situ...dia bat replika pokok koko supaya mereka yang x pernah tengok n pegang koko boleh merasa pegang yer...

Main2 petik koko konon2nya...

Ok..happy, so keian kat anak2 ku..x merasa nak petik koko dah sebab pokok koko kat belakang rumah mak semua dah ditebang...so diganti dengan tebu n kelapa sawit...

Ok... wakil dari pihak museum dah ready to start the program.
So the best is... kalau you all setup the group visit maka akan ada entertainer yang akan explain pada korang...kan itu satu yang menyeronokkan. Rugi wow, depa ada banyak info yang akan dikongsi.
Anak2 bujang mak...khusyuk dengar.

Ok...anak2 mak get experiance merasa biji koko yang telah dikeringkan...
Dan mereka merasa juga dark koko hasil biji koko ni.  I xderlah merasakan...kasi anak2 merasa.

Tunjal hidung mak yang pesek itu -,-
Xper, mak redha. HAHAHHA

Penjelajahan pon bermula... sejarah koko n coklat.

Puak Olmec ni penemu koko tapi mereka bukan manusia pertama yang makan koko sebaliknya, koko ni mereka buat berhala je...depa memuja koko.

Puak Mayan adalah manusia pertama yang makan koko...*kalau aku x silaplah ken*

Ni tempat pemujaan koko zaman dulu kala...

Aztecs adalah raja pertama yang minum air coklat.
Zaman dulu2 coklat adalah makanan orang golongan bangsawan and raja2 yer...

Ni dia cerita...orang yang dalam gambo tu simpan rezepi nak buat air coklat selama 100 tahun pastu dia datang semula ke tempat raja Aztecs tadi an curi semua koko yang mereka ada the bawa balik kene negera dia and komercialkan coklat tu... *aku rasa dah macam iklan kokokruch pon ada* hehehehe.

Raja2 zaman dulu kala is minum 45mug seperti di atas ni / days... Hemm coklat is one sumber energy tau.


Sebagai ubat =)


Sumber tenaga =)


Kebaikan coklat...sape cakap coklat x bagus??
Kornag silap, coklat bagus, coklat tidak menggemukkan cuma bahan2 yang dicampur bersama coklat tu yang menggemukkan.

Doktor Aryan sedang buat uji kaji yer... HIHIHI actually butang tu ditekan and akan ada screen di kanan tu menyala with fakta kebaikkan coklat ke atas angota yang ditetakan tu yer...

Coklat juga bagus utk merangsang hormon kasih sayang...tu pasal produk susu yang I jual tu memang contain of choclate selain fenugreek =)

Mesin mengadun coklat ke maincairkan coklat ke...gitu2 lah...lupa hehe =p

Mesin coklat....

Flow of coklat...

Bahan2 yang biasa kite jumpa dalam coklat... 
Tengok macadamia nut tu tetiba teringin nak makan femos amos macadamia nut...yummy.

Dalam bentuk jus/liquid... pati of the nuts

In powder...

Semi powder...

Hemm ni decor yang ada...

Ni look sedap...nyummm, it's coklat hokey.

Dan ni bahagian experiance yer... in their kitchen.

Penerangan...yang korang nampak tu...semua coklat n boleh NGAP!!!
It's Fidani brand... memang sedappp. Serius beb, aku pernah beli n makan...
Tak caya?? Boleh baca kat sini ~FIDANI~ sumpah sedap!!!! 

Sian budak ni..duduk diam je dalam stroller. Bosan kot tengok semua orang dok keliling glass tu...

Tu, mesin coklat yer...

Antara coklat yang dah siap di decor...

Yang tu pon mesin cairkan coklat gak utk kuantiti yang besar. 

Ni...among of local product by them.

Semua itu COKLAT!!!

INI PON COKLAT!!! nyum...

Demo...

Ni coklat yang dah mereka buat n simpan dalam peti... sedapppp. X caya?? kami makan tau. Yummy.


Tu...dia hantar ke luar, so ape lagi...serbuuuuuuuuuu.
Irfan makan 2 biji. hahahha satu dan eh dah habis...minta satu lagi =p

Tengok...saja tayang coklat nak kene ngap. HIKHIKHIK...

Mesin proses koko kalau x silap.

Ni x taulah...coklat gak kot... 

Sebelum balik kite masuk ke segmen ke-3 E- enjoy so ape lagi ...SHOPPING!!!!!!!!!!
Amboi...anak2 ku, ambil coklat bagai x hingat yer...ingat omaknya omaknyer x filter ler tuh. hihihihi so bila time bayar, ni x mau ...ni  x nak..ni dah ada dalam freeze, ni x mau sebab dark coklat. Gitu sekali emaknyer filter tapi ko...dalam filter tu pon almost 100 gak melayang ho. Hemmm xper balik, balik claims kat apaknyer =D...

Dinding ni pon depa decor dah macam bar coklat. Hemm...makan karng kang...

Dan sebelum balik...singgah pula kat cafe dia. Hemm anak2 nak makan kat sini pula...lahai.

Decor by Fidani...

Lagi decor...

Besar punya coklat KLCC.

Nak bergambar kenangan sebelum balik...

Anak2 bujang makan nasi lemak je pastu x cukup..masih lapo lagi....haih, perut ngikut apaknyer.

Ni je sempat tangkap buat kenangan...yang lain, hemm selamat dah masuk perut bujang2 mak.

Mak punya portion pon kene ngap dengan depa...owh, sentap. HAHAHHA *alasan nak shopping lagi kat dalam tu*

Pada mereka yang berkenan nak visit ke sini, korang buatlah 1 group visit so korang boleh ada entertainer yang akan conduct ur group...kalau korang pegi gitu2 je belum tentu korang boleh merasa coklat yang macam kami rasa tu...rugi wow. Hehehhe


Thanks for visiting =D 
Ok babai. 



 **Myracles Beauty - 1set RM170.00, Spray MB 1botol RM120.00, 3botol -RM260.00.FREE POSTAGE **TMS procduct is ready stock.
Designed by UMIESUEstudio 2014 : LOVE RAZILA