Translate

Wednesday, April 30, 2014

Botol Susu Owh Botol Susu!

Assalamualaikum...
Hemm ni cerita happy tapi endingnya is sad story =)
Hari tukan...entah bila x ingat tapi aku dok kecoh nak beli botol susu... (botol susu pon boleh jadi bahan nak dikecohkan) Hehehe.

Iman dah masuk setahub and bagi aku, dah start boleh pakai botol kaca dah...dah larat n pandai handle botol kaca nanti.  So dah timbang kati, timbang kilo bagai...maka bermulalah misi pencarian glass feeding bottle di OU.  Port feveret nak shopping...memacam ada tinggal lagi ongkosnya je ada ke ngak ada ke..Hihihihi.

Memula masuk jusco... cari brand avent yang glass, hemm ada offer 2 biji RM100.00 hemm macam menarik gak tu siap baju lagi tau for cover the glass.  Plan awal x nak pakai brand avent dah, tukar lain...MAM ke, Baby comfort ke, tommy tippie ke but nak wide neck and Glass tu my requirement.
Avent ada glass and wide neck tapi sebab dia AVENT so kekonon nak avoid lah cari brand lain so pilihan lain biasanya ada kat butik2 baby macam MAMOURS ni...

*SUka sangat masuk sini sambil cuci mata tengok Quieny stroller yang awesome itu.
Husband offer nak beli utk Cik Iman, aku x nak sebab aku tahu kalau aku pakai brand ni aku akan jadi riak & takbur (pengakuan ikhlas dari hati) yerlah brand stroller tu kan min pon 1k and above bukan ramai orang nak/mampu beli yang branded macam tu so aku perati bila orang lalu sorong quieny tu, ada tiga pat pasang mata memandang so aku x nak aku jadi riak and takbur utk itu semua so merelakan hati untuk tidak memilikinya cukup sekadar mengkagumi dan meminati dari jauh. (ayat pujuk hati yang lara, biar lara asal tidak menambah dosa yang sedia ada =p)

Tadaaa... yang dicari dah jumpa.

3 palstic ni costly kurang berapa hinggit tah RM200.00
Hemm ape sajalah yang di beli pon xtau.
Kasut utk mak, glass bottle for Iman, famos amos utk Irfan and Aryan, utk apaknya...resit pembelian hari ini. HAHAHHAHA...claims balik wow.

Heading balik...mak kaw...masih jem wei. 

Me tengok ape yang mak Iman beli...
TADAAA!!!
I want in red or orange tapi xder pula yang left color ni dull blue and apple green tapi x comel color dia so hendak x hendak kite ambil sajala...
Ciri2 yang seperti yang diminta:
1-Bukan brand AVENT
2-GLASS
3-Wide neck

Yippie...eh jangan kompius pula nape aku beria x nak AVENT sebab aku dan 9bulan dok ngadap brand avent tau...kasilah aku tukar brand kejap... HEHEHHE tu je...avent memang bagus yer kawan2.

Ape yang best pasal botol ni???
Ok...kalau korang terlebih bancuh susu pakai air panas...kaler sleeve tu akan bertukar jadi pudar memutih yer sebab aku dah try....buat uji kaji, pi bubuh ayanq panas dalam tu...memang working hokey so in sametime korang bolehlan mana tempreture air yer utk bancuh susu tu kawan2.

Ok...my anak dara nak pakai botol baru...nampak je aku tunjuk botol ni melaju dia datang ambil..botol bersusu dia pi campak terpi...lahai, ko buang susu mak yer nak...lepas ni x mau pump, fadan muke xder susu nak minum. HEHEHHE.

Bila tuan dah melalak nak botol baru so kite pon cuci and transfer susu tadi ke new botol.
Ok...alhamdulillah percubaan pertama pakai glass botol ni berjaya.
Pandai budak tu letak baik2 je, xde main campak2 like plactic bottle...cleaver girl.

Hensom daddy ni... nak teman mummy pi shopping.

Supir tolong tarik bakul. HEHEHHE

Dalam x nak shopping tu terbeli gaklah mainan masak2 si iman =)
Seang belajar main masak2. HEHEHHE
Si aryan suka main sekali...pastu cakap pelat macam budak baru nak belajar cakap...hish, debik karang baru tau..nyampah tauk...dah besar panjang cakap pelak...uwekkkk!

Seminggu berlalu, alhamdulillah...suka dengan glass bottle actually i'm adore glass bottle, bio berat pon tapi 100% selamat, no chemical transform tu yang semangat gigih nak mengkacakan botol susu. HEHEHHE.
Malang tak berbau, kalau berbau lama dah orang avoid to facing malang kan...

Tragedi malam itu, *ecewah...ayat x boleh blah =p
Tengah aku syiok2 cuci puting botolkan, haih dengan semangat yang waja ku tarik semula puting tu ke dalam ring dia dannnnnnnnn dengan tidak di sengajakannnnnnnn ku tersiku botol tu dannnnnnnn ia jatuh ke lantai dengan keadaan wide neck yang jatuh duluuuuuu.
Owh!! berderai botol susu iman.  

Terus terkedu...tup2 nampak Rm81.00 terbang melayang2 sambil babai2 kat aku...adeh...RM81.00 pakai seminggu je. KAHKAHKAH.... That is my fault ok..careless, biasa after cuci body aku terus bubuh dalam sterilzer pastu cuci puting pulak, entah napa that night aku bio je kat tepi siku ni, Hemm

Hasil postmoterm mendapati...botol ni jatuh pada kedudukan neck ke bawah...kalau neck ke atas insyaallah x pesah sebab bawah dia fully sleeve cover.
Hemm memang sedih dah tu ape lagi ... mengelupur pi cari botol spare. KEHKEHKEH...
Botol plastic lama memang semua dah sedekah, si abang punya pon tinggal glass bottle tapi nak ambil nuuu atas sana tu kene pakai tangga hokey.

Sib baik jumpa pureen brand glass gak aku beli time warehouse sale pureen tahun lepas. HEHEHE.
So moh ler kite pakai...yang ni standard neck size ye so kalau nak masukkan EBM tu kene hati2 sebab mulut kecik. HEHEHEHE.
Malam tu berlalu dengan bahagianya...Iman ada bottle susu nak minum. Hemm.

Ni pula kejadian di pagi hari...alahai, kene mengemas and mop lantai lagik!!.
Kali ni, Iman terlepas pegang botol tu,,entah ape yang dia nak capai pastu tersalah pegang so PRANGGGGG!!!!!!!!!! bunyinya. 
Hemm - moh ler kutip kaca and mop lantai yer...

Selesai tu terus ke bilik belakang ambil tangga, Mak memanjat jap pi ambil botol susu abang yang dah 3 tahun x pakai...dont worry glass bottle wont expired like plastic bottle yer...yang tu pon ciri2 yang aku suka,,,then aku suka gak..kalau plastic tu korang simpan 2-3tahun nanti kualiti plastic akan lusuh kan...like yellow color macam tu tapi kalau glass it's remain macam tu je tau...korang x caya cuba beli 1 then keep 3-4 tahun, yang rosak tang puting je. HEHEHHE

Disebabkan mak malas nak keluar shopping makanya pakai je botol susu abang yang lama...it's cantik lagi. HEHEHE. 
Irfan and Aryan dulu pakai brand -LIFEFACTORY- memang thumb up...terbaiklah...glass dia memang tebal, maybe lebih tebal dari botol kicap and dia memang berat then sleeve dia memang tebal quality sleeve dia...the best is..harga dia x semahal avent or brand yang aku beli kat MAMOURS tadi cuma aku x jumpa lagi brand ni ada wide neck kalau ada memang akulah manusia sanggup membelinya.

Kalau korangnak tahu, aku pernah terjatuhkan botol susu ni denagn kedudukan neck ke bawah and aku memang 100% pikir pecah berderailah botol tu rupanya yang pecah cuma ring dia je...hemm tapi tatap kene beli sebotol gak sebab dia xder jual ring botol tu berasingan. Hemm xperlah sekurang2 nya dah tahu tahap kelasakkan botol tu kan,., puas hati sangat!!

Esok kalau senang nak pi cari brand ni and searching for wide neck pula...


*exam week Irfan start next week selasa (May 6th) aku dah start risau. Hemm
Macam nilah bila dah jadi mak2...bila anak exam je mak memang x senang duduk...panas je rasa ponggong tu...tapi bila tanya anak...ok ker??Eh ok...kacang je, tu lah ayat yang menruntun jiwa raga mak =p

  
Thanks for visiting =D 
Ok babai. 



 **Myracles Beauty - 1set RM170.00, Spray MB 1botol RM120.00, 3botol -RM260.00.FREE POSTAGE **TMS procduct is ready stock.
Designed by UMIESUEstudio 2014 : LOVE RAZILA