Translate

Thursday, December 31, 2015

Menjala Ikan Di Kg.

Assalamualaikum! 

Hai korang....after long holiday for Selangor State kan...
Syiok sangat holiday panjang sampai x tau nak buat ape dah. HIKHIKHIK
Tu untuk orang bando lah ken...kami orang2 kg ni haruslah balik kg. Wehooo!!! keriangan berganda you.

Balik kg boleh jumpa mak abah, anak2 yang tercicir kat kg nuuu.
Dan kekanda ai, bila holiday tu, rancak atur program. HEHEHE
Kali ni masa dihabiskan bersama family...moh kite menjalaaaaaaaaaaaaaaaa.

Lokasi: area rumah mertua =)
Mertua ai ke Terengganu bercuti di sana bersama anak dia no:2 & no:7, melawat anak and besan no:7, 5 and bungsu sekali ^_^.
Jom layan gambar kami...

Penuh gaya!!

 My hero no 2...dia memang lasak orangnya..pegang ikan selamber.


  
Wajah2 gembira si anak bila daddy dapat ikan besar.



Dan after 2nd day...kite come back menggegar ikan di parit. HIHIHI

 Minah kecik tu bising suh mummy laju sikit jalan.

Kali ni gambar x ambil banyak sebab bateri kong, dey..lupa charge you...


nampak tak!!! muka budak seronok main rumput yang dia anggap bunga.
Hamtamlah dek oittt asal bahagia.

Hasil2 tangkapan:
Ikan lampam
Ikan lampam merah
Ikan haruan
Ikan puyu
Ikan sepat
Ikan baung
Ikan kepah
Ikan belida


Haruan dah selamat bagi jiran sebab dia baru operation, lelain tu kami dah masak lomak cili padi...torbaikkk. Sedap oit.  Ikan puyu lepas masuk dalam akurium kat rumah mak.



Thanks for visiting =D Ok babai.

Monday, December 21, 2015

"BEG" buat pasal.

Assalamualaikum!

Hai korang....
Camne school holiday??? Berjalan ke mana sajalah korang kan...bestnya, jeles tau.
Orait..kali ni nak celoteh pasal my kuda silver tu....

Diakan pernah sakit sebelum ni... [BACA DI SINI] aleh2 time tengah kalut uruskan hal jemaah boleh pula dia meragam lagik!!  Ya ampon, meragam kat mana??? Meragam kat toll. Time ape??? Time tengah super peak jamme.  HAHAHA, hambeik kooo... masa jadi tu kemain pikir memacam. HAHAHA tapi kire oklah boleh control panic gaklah walaupon tengah sesat melarat time kene tu...bila dah start rasa cik kuda ai ada masalah so otak cepat pikir mana nak stop ni...x boleh stop tengah2 jalan KOMPOM 1000% menambah kesesakkan so aleh2 buat keputusan stop in between 2 lane nak ke smart tag...
Baik punya landing stop kuda kannnnnnnnnnnn.
HAHAHA, kurang sikit nak ganggu lalu lintas gitu.
As usual..klibutlah kan call cik darling tanya itu ini bagai so x boleh start gak.
Cik darling cakap, pi pondok tall maklum kat staff toll nanti dia send bantuan.
Cer korang bayangkan...ai jalan atas lain putus2 dgn lemah longlainya...
Perasaan... 
1) Takut sangat kene langgar. HAHAHA mana tau, pemandu malaysia ni kan suka tukar lorong sesuka hati...
2) pikir, camne nak lintas lorong toll tu nak sampai ke lorong TUNAI, jauh tu. HAHAHA (smarttag follow a few counter touchngo the hujung sana baru kaunter CASH)
3) Pikirkan ape pemandu lain pikir bila ai jalan tengah2 jalan tu
4) last sekali baru terpikir pasal malu /segan. HAHAHA

Lepas maklum pasa staff toll yang kebetulan lalu tu..i pon dok pikir nak duduk tunggu kat pondok toll tu or back to my kuda?? Pikir punya pikir, dari jadi perhatian pemandu lain better i masuk duduk dediam dlm my kuda.  so jalan balik ke kereta. HAHAHA dah rupa kekwat gayanya ai berjalan. KIKIKI takut sebenarnya sebab dok pikir kalau ada kereta nak terlanggar ai, so ai nak selematkan diri ke mana?? dedua side pon ada kereta.... PIKIR jauh kekdahnya. HIHIHI.

Tunggu lah dalam setengah jam barulah bantuan tiba tu pon after my kuda boleh start semula and slowly jalan... dapat jalan pon x jauh sangat, after toll tu terus I himput himpit ke tepi sebab dah start rasa my kuda nak mati enjin =).

And, the bantuan pon tiba... jeng...jeng...jeng... kes bantuan ni pon ada kesah gak...main orang kuat dalam peronda lebuh raya.HIKHIKHIK buat ai tau, i minta bantuan kawan i yng wartawan tu so dia ler call plus bantuan ni, rupanya dia pi call head dia orang. LOLOLO... staff polis bantuan tu cerita, tanya ai mana kenal Tn XXX, ai cakap my friend yang tolong call i cuma minta no plus je sebab nak maklum kereta rosak... tu dia cakap terkejut nampak no big boss call. HAHAHA, sian depa kan...big boss tu kebetulan tgh cuti so dia bagi arahan suh assist sampai settle.  Agak kejam kan... HEHEHE ai ni makhluk mehrain je bukan VVVVIIIIPPPPPP pon but alhamdulillah, good service.

Bantuan baru tiba...ni yang toing tu yang staff bantuan tu dah 15 minit sampai sebelum toing ni sampai =)

Abang ni dah ler kurus kering, ai nak tolong tolak dia x bagi. HAHAHA, dah ai pon x tau nak buat ape tu sempat curi snap gambar. HIKHIKHIK.

So depa toing sampai next hentian, oklahkan so at least x menambah kesesakkan jalan raya.
Better then nothing kannnnnnnn.

Tak lama tu my darling pula sampai. Yeah!!!
Appointment dengan customer sebelum tu awal2 dah cancel last minit sebab tau bantuan will lambat sampai so better cancel dr my customer tunggu lama.

Gigih mr darling kodek sana sini, end-up he say... fuel pump rosak so nak kene towing sampai rumah / sampai workshop yang biasa kami buat ...x boleh nak tinggal kereta kat situ sebabnya.... RAKYAT MALAYSIA NI HEBAT & BAGUS BELAKA...korang perasan tak??? Kalau kereta ker motor ke accident hari ni korang lalu cukup sipat esok korang lalu kekadang tayar dah hilang sebelah or 4 biji terus hilang kalau lelama tu tinggal rangka luar tu je habis seat bagai hilang...HUHUHU.

So balik tu bertoing le kami 3 biji kenderaan, van tarik si kuda silver i pula naik kancil pink...kuda ada adik ipar tolong controll... ai mana reti bab2 toing sendiri ni. HEHEHE.

Nampak kasut merah saya????
Abam polis bantuan tu tanya... kasut merah, baru balik kerja ke dr mana ni???
Amboi..kasut merah ahkak kat atas jalan tu hang nampak naaaaaaaaaa.
HIHIHIHI.

Kos tukar fuel pump RM280.  Pheww..alhamdulillah murah, kalau kene reriban jenuh nak kutip daun ni buat bayar. HIKHIKHIK.


 Thanks for visiting =D Ok babai.

Thursday, December 17, 2015

Shopping Beg Sekolah dah ON!

Assalamualaikum!

Owh Iman, orang semua cuti sekolah dik...awat u pula excited nak pi sekolah??? All school close sayang.
Disebabkan Iman ni anak perempuan sorang setakad hari ni makanya dia ni agak kuat membentak...x kenan betul peel satu ni...dia kalau dia nak tu..yg tu gaklah dia nak, boleh nangis guling2lah atas lantai, macam anak2 lain tak...habis2 teruk pon dulu si Aryan, nangis sampai duduk bersila atas lantai.  Ragam anak2 sangatlah berbeza satu dengan yang lain...

Hari tu pi ambil jam mertua yang pi repair pastu lalu kat kedai ni... singgahlah pula bi si iman nak beg sekolah katanya...
Jom tengok keletah dia camne dia pilih beg dia... next year , she was turn to 3years, nak pi sekolah dah.

Mula2 nak ni, ai cakap to big sebab beg tu 3/4 from size body dia..sesuai utk budak sekolah rendah.

Ai berkenan dengan yang ni...haih, cute kannnnn...slightly mahal sikitlah rege dia but xdelah sampai seratus pon...brand swan...ahkak suka tgk tapi budak ni x minat =(


Sebab hari2 bersama si abang aryan tengok robokop poli makanya dia pilih gambar ni...adoi siap tunjuk kat mak amberlah apelah,,,mak x taulah dik..mak x minat katon tu =)
Sib baik ada versi pink, kalau x dia nak yang warna biru...hoit, sudahlah gambar katon boy warna pula biru..takut orang ingat awak pakai beg abang je. HEHEHHE

Tapi...taaadaaaaaaaaaaaa!!! hasutan ai berjaya, sophia jadi pilihan sebab mummy suka tengok katun sofia first tu...cumel sangat....
dan, dengan senang hari budak itu balik pakai beg baru...x sempat tanya daddy boleh beli tak, terus bayar sebab dia dah sibuk nak keluar kedai nak balik ^_^


Masuk kereta dia cakap dia ngantuk, nak sleep...minta susu pula...alahai, mak x bawa susu spare sayang, Pujuk2 dia diam...mak pusing pandang balik...aik!!! dah lelap dah budak kenik tu =p

I pandang u, u pandang ai ye ... demam yang membawa dari kg terus baik lepas tu.

HIHIHI demam nak jumpa doktor cantik and nak beg sekolah baru rupanya ^_~

Kelmarin ada kami dah siap shopping baju sekolah budak cuma sekolah ugama punya baju je lom beli.  tengoklah esok lusa camne...kalau free boleh gaklah lari jap pi beli baju budak kurus tu =)

Tahun 2016 ni berganda pakai duit untuk sekolah...tadika Iman je dah cecah 1.5k, tu lom abang punya buku sekolah ren and sekolah ugama lagi tu...transport pon dah naik sepoloh hinggit..dengan bantuan rm100 dah kene potong + GST charges...adoi, pitam pikir...HEHHE tapi yer arr...rezeki anak2 kan, kadang2 tetiba eh..ada duit lebih boleh saving sikit2 =)

Syukur alhamdulillah dengan rezeki yang Allah dah beri, bakal diberikan akan datang...alhamdulillah.

Thanks for visiting =D Ok babai.

Wednesday, December 16, 2015

Bersunat a.k.a berkhatan!

Assalamualaikum!

Happy holiday uols!!
Korang pi mana bercuti ha??? cer cakap cer sembang.  Tahun ni kami x bercuti.  Nampakkk!!! Tidak bercuti. HIKHIKHIK maybe hujung2 cuti sekolah kot ai try bring my hero2 to holiday.

Al kesah, sedikit kalut melanda.  Plan asalnya kami 2 family nak sunatkan anak2 kat hospital kerajaan, nak dijadikan cerita last minit pula dapat tau budak2 bawah 9-10y hospital x buat sunat, if want depa mai rumah.  Ish! bila pikir balik, takut oii sat lagi anak2 cheq lariq sapa nak kejaq kannnn so last minit gak buat keputusan join UMNO bahagian Tg Karang punya program khatan beramai2.  sorry ye..i bukan orang politik =)

Hari Sabtu nak bersunat hari Khamis sebelumnya baru maklum kat pejabat umno nak join program tu...sib baik lah ada kosong kan. HAHAHA kalau x, ku hantar je memana clinic yang free utk sunat.
Memula plan sorang je, aleh2 tanya si adik...dia nak sunat gak. Kemahin kennn...bukan tau sunat tu ape, aci nak je...abang dpt dia pon nak sama...so kami sekalikan je.

Aryan pula by Rabu tu baru habis final exam dia...orang lain dah cuti senang-lenang dik oit, awok baru habis exam...ciannn.  Kalau ikut buku msg sekolah dia... hari Ahad tu adalah hari ibu bapa, mai sekolah ambil report card so disebabkan Sabtu tu dia potong so ahad tu mak mai sekolah dgn si kenit je.

Jom layan gambar2 kenangan sat...


Berdua RM140, aleh2 depa cakap ada discount RM20 each but boleh start claim monday onward. 

Nampak tak anak2 mak tu???

My darling...ape bikin tu???
Kisah apaknya lagi best... apaknya on Khamis tu dah OS ke Negeri Sembilan...suppose sampai ahad baru balik. Oklah kan...mak ni kan superMAK so momantai, everything mak boleh kawtim punya.  confident gilak kannnn, lepas tu hari Jumaat tu ai is SUPER busy you, ke sana sini sinun, aleh2 by 6pm baru start gerak balik from middle of KL. Korang bayangkan, jumaat tu dah ler hujan pastu jem pula, malam tu gak baru nak gerak balik kg sebab esok nak sunat anak2 kan...

Otw balik dr KL tu my darling WA, macam biasalah, ai kalau senyap-sunyi tu mulalah darling tanya lokasi bagai...risau kan..kot kereta wat hal ke ape.  memain WA tu tetiba dia tanya, nak balik kg bila? Ai cakap, malam ni nak terus blk kg lah...esok takut lewat pula.  Then tetiba Ai pula tanya, U tanya bila nak balik kg tu nape?? nak ikut balik kg ke?? Haaaaa nampak!!! Ai pasang pancing. HAHAHHA
Tetiba dia jawap, haah!...nak ikut balik kg lah, nnt jemput I kat rumah abang din ye. AI was "speechless" sungguh kah darling nak ikut balik kg ni?? so janjilah jam berapa nak sampai bagai.
After then together blk kg but ahad pagi kene send dia balik ke Shah ALam sebab dia nak ke Negeri Sembilan balik.

Dato Sri Noh Omar menepung tawar anak2 rebina tu... seronok memasing kannnnn.


Anak2 mak, haih..korang nak bersunat mak sampai x lalu nak makan tau daq, hilang selera makan terus. HIKHIKHIK punyalah hai mak nebes x ingat.

Tunggu turn nak ambil goodies bag yang mereka provide each peserta.




Cak!!! dapat dah...kemain suka kan memasing, senyum lebo.
Dalam tu ada kain pelikat, biskut2 coklat dgn muffin coklat..pendek kata semua coklat sesaja...hantu coklat tu bertambah suka lah tengok ^_^.


Lupa nak maklum...macam biasa, ada sesi mandi air bomba tu yang anak2 suka bagai x ingat donia.

Lencun sudah memasing kesejukkan.

Naik trektor korang ye...diarak ke tempat sunat berlangsung.
Homestay Haji Omar di Parit 2, Tg Karang.

Muka happy...

Udah sampai lokasi berkhatan, memasing tukar baju dan bersedia utk berkhatan.
Alhamdulillah rezeki kami, anak2 ai dapat no 17 & 19...awal tu tapi habis kat sini pon by 11 kot baru siap semua =)

Ragam anak2 yang tunggu turn nak bersunat.
Senteng kain dek...

Owh!! so kesian muka anak2 mummy...
Sakit memasing...xperlah utk kebaikan korang juga.

Video mandi air bomba ye...layan!



After 2 weeks alhamdulillah, baik dah memasing.  Atok pon dah bawa jalan pi tengok unta katanya..kemian seronok sangatkan...asyik duduk dalam rumah dan finally dapat keluar ikut atok jalan2. HEHEHE.

**Memang ape yang Allah rancangkan tu terbaik buat saya and you know, my darling balik during Sabtu tu very helpful of situation sunat, kalau left me yang handle all memang ai nangislah kan... dengan nak handle my Iman demam panas on Sabtu dengan 2 orang hero bersunat yang sorang senyap sunyi , yang sorang tu dok lah asyik nangis sakit...sakit... ape pon syukur alhamdulillah..semua dah selesai =)**


 Thanks for visiting =D Ok babai.

Thursday, December 3, 2015

BER007 kali ke-2!

Assalamualaikum!

Image result for spectre 007 poster

Haih..melayan baby Nov born memang ginilah gayanya.
My darling to OS ke PD, dekat je kan tapi otw balik request nak tgk wayang.... Hagak2 panik tak bila dapat request gitu. HEHEHE.

Ahkak pon melayari website wayang2 yang ada kat sini, end-up xde cerita yang menarik kecuali JAMES BOND 007 tu ken...so dah alang2 tgk cerita lama makanya kite redeem FREE TICKETS MBO for birthday month.  Weehooo!! jimat kennnnn =P

Kami gi 3 beranak je...2 bujang kat kg...holiday sakan!.  So dah masuk wayang tu kene pula peluk dengan pakwe ken terus lelap. HAHAHA lelap dalam wayang, ko pernah buat???  Terlelap, terjaga pastu terlelap balik...adoi, kene lah kan timenya...pi tgk wayang jam 9.40mlm pastu santak ke jam 12.10 kot baru habis.... mau x terlelap ahkak dlm wayang...gila sleepy kooo.

Keluar wayang pakwe tanya....lena tidor yang! HAHAHAHA kantoi, ceh!! ingat x perasan. KEHKEHKEH...ambil couple seats pastu iman lena atas daddy nya mummy lena kat lengan daddy so daddy pasrah...letih menahan 2 permaisuri hati!!


Thanks for visiting =D Ok babai.

Thursday, November 26, 2015

Hunger Games Part 2 "MOCKINGJAY"

Assalamualaikum!

Image result for hunger games part 2
Yeah!! semalam berkesempatan tengok filem ni.
Ahkak sampai pon dah lewat 20 minit kot filem ni main dalam wayang, what to do..jalan jem x hingat.  nyimpah tau!!! kalau ikut gps bagi tu kompom leh sampai awal so xderlah macam blur je bila habis wayang =D

Review filem ni...
xberapa paham jalan cerita sebab masuk wayang dah lewat so overall yang paham cerita pasal reality digamekan pastu ada puak pemberontak, ada puak Capital.  Pastu pompuan comel ni dia jadi macam idola lah pada pemberontak kan pasal dia masih hidup even jantung dia kene peluru.

Pastu macam capital ni guna senjata canggih oit untuk jerangkap samar.  Memang terkejut2 lah cerita ni siap ada mutan ler pods ler.  Pengakhiran cerita nak kata happy ending sangat pon idok gak tapi kiranya this girl dah terkeluar le dr game tu.

Rasanya sape yang tengok part 1 maybe lagi paham kot... ahkak memang x minat cerita mcam ni cuma aritu tertengok thrill dia nampak macam best sangat kenn tu pi tengok. HEHEHE.

Happy holiday you alls.


Thanks for visiting =D Ok babai.

Wednesday, November 25, 2015

Hari keusahawanan a.k.a Hari Kantin.

Assalamualaikum!
Atas hasil pujukan si anak maka mak pon gigih membawa 3 budak2 rebina ni ke sekolah untuk sesama menjayakan hari kantin.  Last year si mak x kuasa nak ke sekolah atas urusan rumahtangga x pernah siap. HEHEHE.

Si anak dr hari Jumaat dah berzikir kat telinga mak ajak ke sekolah ada hari kantin katanya.
Seminggu sebelum tu pon dah sibuk nak minta duit lebih nak beli kupon katanya.
Jumaat tu dah berzikir ada ke sekolah, nak habiskan kupon yang dah beli tapi belum pakai.  Sajakan psyco mak ajak ke sekolah.

 Ahkak rasa, beskal tu untu cabutan bertuah kot...ahkak x delah nak tunggu sampai petang kan... dah berjanjian nak balik kg...

 Inilah suasana pagi time kami sampai tu...rerasa macam dah jam 10 kot time ni.

 Kat situ ada pameran haiwan, pet corner namanya...masuk sini RM5.
Macam2 ada oit, paling stress mak adalah bila anak2 nak main belon mat tu...yang macam castle tu.  Haih..RM5 utk 20 minit/child... tapi mak terpacak kat situ almost 30 minit...budak2 yang dah ada kat dalam tu x keluar2 pon... HAHAHA nampak sangat berejam depa main kannnnn.

Anak mak pula kejap2 dtg ngadu panas tapak kaki...dah main tu tengah padang pastu panas terik dengan x pakai socks so..agak2 x mengaum anak2 mak, tapi anak2 orang lain elok je depa main.  Hemm...
 Ni...ada dart and memanah... Wah!! hajat hati teringin sangat nak try memanah ni tapi tu ler...ahkak malu koo,  sat lagi dinding ku panah bukan borad tu. HIKHIKHIK.
Ni murah je.. 6 batang RM3 kalau RM5 12 batang...nampak!

Ahkak duduk tepi je tengok orang memanah walaupon dalam hati..bergelora nak memanah. HEHEHE... kalau ada pakwe ni, kompom ahkak suh dia memanah...pastu ahkak try sekali jadi le kennn... buat lepas rasa you =p

After that, pergi makanlah pula..pening mak kene paw dek anak beli mainan yang entah ape2 tah.  kalau mainan tu..abanag ada mesti yg no dua pon nak...bila no dua nak wajib no 3 pon kene dapat walaupon dia x main pon.  Haaaaa nampak tak?? Dah macam kembp 3 gitu.

Dah selesai semua, during nak balik tu saja singgah kat tempat pet corner tu so alang2 nak masuk terus beli kupon utk 4 orang.  moh masuk sini.

 comel adik ni kan... mak rasa dia ni memang biasa kot dengan pyhon ni..kemain dia ralik dengan ball pyhton ni.

 Pestime ahkak tgk ular gulung ni tau...siap tanya adik tu...dik, ular ni cacat ke??dia memang macam ni eh?? dia cakap taklah... dia boleh lurus mcam ular biasa tapi ni dia tengah tidor/rehat lagi pon ular ni bunting.  Ular ni kalau rasa takut dia akan berada dlm posisi macam ni...

 Ni ular sawa batik yang belah atas tu..yang bawa tu sama ball pyhton tadi tu...tapi x bergulungkan.  magik!.

Pameran alam haiwan ni bagus sebenarnya, kanak2 lebih didedahkan/ dekat dengan haiwan belaan ni.
Cuba tengok anak mak sorang tu....bila si abang pegang, automatik adik ank pegang sama...tu masalah gak... kadang2 abang pegang kuman,,dengan asik main kuman =(  **terlebih expose ^_^**
 NIGEIL, ahkak x tau ape nama burung ni tapi dalam filem katon "BLUE" si burung biru tu, ada karektor ni nama dia nigeil so sampai sekarang kami panggil dia nigeil ^_^.

 Nampak!!! abang pegang, dia pon nak merasa pegang gak..x dpt tinggi, dapat rasa kaki dia pon jadilahhhhhhh.

 burung ape tah ni...cute je mak tengok, pastu ada yang tupai terbang tu...yang comel tu.

 Ni haiwan kesukaan Irfan, feberet dia..tahan berlama2 tengok bende alah ni. Hmm tu sib baik x de bunyi2 nak bela benda ni.

 Chakk!! 


 Ni sawa burma...corak dia hampir sama dengan anaconda, bulat2 gitu tapi anaconda bulat2 tu slightly hijau yang ni brown je.  umur ular ni 3 tahun tau...besarkan.



 haih...anak sape ni....kemain kennnnn, mcm biasa pegang je gayanya =)



 ni anak dara mak pula, diam2 main ular =p

 tunjuk gambar ni dlm group family...memasing tanya kat mana...memasing cakap eeee beraninya.
hihihihi, budak2... rasa seronok explore bukan sebab berani pon.


 haaaaaaaaa yang ni sah!!! baru nama berani sebab budak ni bukan jenis melasak mcm si aryan, budak ni jenis more pada tv n  gadget je. ^_~


last kopek... gambar kenang bersama si comel kecil hijau di baju aryan tu... seronok budak2 ni, dlm bilik pameran kecil tu almost 40 minit kot baru keluar n blik. nampakk!!! lebih untung bli kupon masuk sini dr beli kupon then dgn kupon tu beli mainan =p.

Ape pon, alhamdulillah.... merasa gak bersama2 anak2 ke hari kantin yang disibuk2kan tu.
Konon2 nak habiskan kupon yang dah beli rm5 tu aleh2 terbang duit mak beli kupon lain lagi. HAHAHA, owh anak.



Thanks for visiting =D Ok babai.
Designed by UMIESUEstudio 2014 : LOVE RAZILA