Translate

Wednesday, January 28, 2015

Betuah punya anak!!

Assalamualaikum!
Hmm meh ler tengok muka anak2 ku yang suci murni tapi aduhai...yang sorang ni menduga kesabaran sungguh, siap mak menangis tersedu2 hokey kenangkan perangai anak yang aduhai...sangatttttttttttlah baik.
Serius, saya siap nangis depan dia then the best is dia pon sama2 join saya nangis sambil cakap lain kali x buat lain...hmm dia punya lain kali tu...kekadang x dan sampai 5jam dari adegan nangis tu...dah dia ulang balik semula.

Mungkin juga anak saya ni kurang perhatian dan kasih sayang ker??? kami terlebih2 bagi kasih sayang?? HEHEHE
Sejuk tengok dia buat homework kan....
Sabtu yang lalu... very mencabar kesabaran sungguh dan sesungguhnya saya mengaku, emosi saya dibuli/didera oleh si anak.

Sabtu pagi... seawal pagi dah terjaga, hmm my pakwe OS ke Kemaman ..dah berlepas on Jumaat.
Pagi tu bangun je terus kalut2 basuh baju, lipat baju yang ciput tu then rendam kasut si anak2 bujang... dah siap tu sambung pula berus bilik air pula...siap tu si abang dah terjaga, lapo katanya...kite pon siap2 goreng nugget and sosej, dia dah siap bedal kokokruch with coklat milk.

Sapu sampah... baru nak duduk si gegel bangun, meliuk sana meliuk sini...aleh2 minta nenen.
Dah siap nenen dia, kalau dia dah terjaga kenelah layan dulu kalau idok..dia ngamuk..dh main2 kejap ingat nak sambung mop lantai...dah yang no-2 pula bangun...bangun cakap lapo...oklah, dia ni semua bedal so kite masakkan utk dia mini pau red bean. So pau tu kan instant so kenelah steamkan dulu...aku pula tak terpikir nak steamkan dalam rice cooker..dok tengek kuali and letak ler pau tu dalam loyang then letak atas kuali tadi dan tinggal pi mandi sambil slow kan api dapur masak.

Dalam mandi tu dengarlah suara si no 2 & no 3 ni kat dapur...jerit gak tanya buat ape kat dapur..si abang jawap xder paper... Si gegel tu kamching sungguh dengan si no 2..perangai...masyaallah, ngikut si no 2. kuuussss semangat, melasak macam hero gaklah walaupon dia tu heroin.

Dalam pasa syiok mandi tup2 terbau benda / something terbakar...cuak dah...buka pintu bilik air...xder orang kat dapur, pastu tengok api kat kuali small je...jengah gak sana sini...xder nampat terbakat ape2 tapi smell something burn tu adalah...pastu baru teringat, owh maybe sebab x buka fan dapur utk sedut bau keluar... on switch so mak pon sambung mandi, pastu dengan lagi suara budak berdua ni... saja buka pintu bilik air dok intai ape sajalah budak berdua ni buat sekali...dia main bakar2 LIDI PENYAPU.

Ku sergah sekali terus mencicit dedua tu, sabar jelah...dalam pada tu membebel jugalah mulut mak ni potpet2...awak dok risau kot terbakar ape2 ke kan, dah satu pekerjaan pula bomba datang tolong padam api. kisah api pon selesai... lewat tengahari bila semua dah siap makan...mak pon minta izin anak2 nak melabuhkan mata...gila penat hokey, pukal satu kali buat kerja rumah memang rasa pinggang nak putus 4. HIHIHI...so mak dah siap2 pesan jangan main api macam tau je, jangan keluar rumah... ape2 gerak mummy dalam bilik...menjawap yang sulong. OK mummy. (mak dengan gegel pon kroh...kroh...mrmbuta).

Dapatlah lelap dalam sejam dua kot... bangun2 tengok si abang dengan adik sibuk memain..oklah, xper mood mak korang sangat baik. HEHEHE sepah2 pon mak korang akan kemas sambil mulut diam,x membebel macam biasa. Dalam pada nampak normal tu...sebenarnya ada yang x normal.

Masuk dapur sekali tengok kain lap berselerak atas lantai dapur..ingatkan kot depa ambil air mineral dalam tanker tu tertumpah ke kan...oklah, tapi air masak memang siap sedia dalam botol 500ml so senang nak teguk gitu je kalau x sampai capai cawan.  nampak flash air masak terbuka penutupnya...tgk air panas dah luak suku padahal sebelum tidor tadi baru je masak air full 4.5L dalam flash tu... tgk tabung botol air 10L dah kosong, padahal tadi baru pakai dalam 3L utk masak air..pastu lastly beru perasan tanker air meneral tu 10L KOSONG habis langsung... tabung air masak ku 1L pon kosong gak.

  WHAT!!! korang rasa macam nak menjerit tak panggil  si ARYAN tu??? almost 20L air entah manalah dia pi buang aku pon xtau. WAWAWAWA...seriusly...kalaulah syaitonnirrogim tu bisik sikit je kat telinga aku suh bedik budak tu...mesti berbirat2 si aryan kene...tapi kan...memang sabtu mood aku baik sangat...malaikat melindungi aku so xde rasa nak mendebik ke ape, terus mulut bising2 gaklah sebab main air panas pastu membazir air sambil2 tu tangan ngelap gak..si abang pon ku bahan gak..jadi abang bukan nak monitor adik dik dok khusyuk main game kat HP...

So dalam pada tu...Aryan dah kunci diri dalam bilik kami so ku acan dia nak pi keluar gi kedai...dia duduk diam dalam bilik...so aku pon xder rasa marah ke ape..terus bawa 2 budak lagi pi kedai...
Tapaw nasi... utk dinner niat hati nak makan kat luar terus terbantut.

Dalam pada tu mengadulah kat my darling...aleh2 , mak jugak kene marah balik sebab tidor. HAHAHA kemain aryan kan...kuat betul power ko sampai daddy pon bising kat mummy balik =p.

So..kesudahanya..kene looking another solutionslah kot, maybe kene start pakai coway ke lepas ni...save sikit kot budak2 x main..tapi nak cakapkan, gilalah...si aryan ni memang berani budaknya compare Irfan dulu.  saya ingat lagi, dulu irfan sekali je kite cakap..NO,DON'T TOUCH ..HOT. bila dia rasa sekali pastu dia ingat dan x buat dah..si aryan tu, aduhai...banyak kali pesan jangan main air panas nanti masuk sepital...TETAP gak itu nak dimainnya...geramnya lahai..nak kata kat sekolah x belajar all ni..memang belajar sangat pon.

Bersabarlah hati, 3 orang anak 3 ragam yang berbeza..rasa macam nak pengsan, camne nak tambah anak lagi ni?? HUHUHU semput napas mak.
Si abang, x yah nak pertikailah, dah pandai bawa diri.

 Thanks for visiting =D
 Ok babai.
Designed by UMIESUEstudio 2014 : LOVE RAZILA