Translate

Monday, August 31, 2015

Pengalaman pertama kali shopping di Zalora!

Assalamualaikum!

Cak!!!
Nampak!!!
Bukti ai menyopping kat Zalora hokey.

Actually it's my 1st time shopping kat Zalora walaupon korangggggggggggg dah beratus kali buat status kat pesbuk upload memacam korang beli kat zalora ken.....
Mahap ler...ai ni agak kuranglah sikit nak shopping kekain baju kat online ni buka ape, peysen orang kg kennnnnn..nak beli baju tu nak rasa2 meterial bagai...

Well nak dijadikan cerita.... ai ni dapatlah invitation berkalibrasi dengan someone ni...dia offer ai utk review products dia kan the dia bayar by zalora punya kupon gitu...
Lama kot dia email ai pasal hal ni...ai peram sampai jadi tapai hokey buat tuak dah.
 HEHEHE
So during nak clearkan email2 lama tu, terbaca balik pasal email ni so ai pon gatai nak respon so dia pon setuju nak deals. Aih!! uols tau kennnnn...ai ni mana pernah berkolibrasi / review pasal produk orang lain kennnnnn biasa review pasal product yang memang ai pakai so tu yang syiok tu buat entry.

Then bila dah dapat draf i dah buat and..dah publish...alhamdulillah, sukses...ai suka le kennnn..1st time buat review product orang, risau weih ..takut x dapat sambutan.
So settle bab review tu... peh tu duk kelik2 mata ni masuk zalora punya website...
Banyak tu barang2 boleh beli...rambang mata. 
HAHAHA

So pikir punya pikir...apelah ai nak beli dengan kupon zalora ni???
Baju ke , skirt ke, kasut ke?? baju anak2 memang ai x belilah ken sebab x tau nak agak saiz =)
So pusing sana sini...semua pon rasa macam nak beli.... nampak tak??? betapa bahayanya website zalora ni sebab rege rata2 mampu milik gittu.

1week berlalu..x tau nak pilih beli ape so end-up ai pilih skirt...ai xde mermaid skirt so kite shopping pakai kupon zalora k.
The best is kan...ai order tu dah ler lambat kalau x silap dalam jam 5-6 pm kot baru place order tu pon terkial2 nak order sebab x tau agak size kan...so disebabkan zalora ni ada perkhidmatan return barang so kalau salah pon x kisah le kennn boleh return.
Select size S. HEHEHE...
Siap order tu terus dapat confirm email then x lama tu dapat pula another email cakap ready to deliver.  Nampak??? cepatkan depa ni bertindak...pantas hokey.
Then esoknya...ai x sampai opis lagi staff ai dah terima barang on behalf my self ^_^

Sampai2 opis terus test..haaaaaaaaa nampak tak keterujaan di situ. jakun hokey...
Pakai2...alamak, agak besar lah pula...
So ape lagi terus isi borang return barang...
packing balik and repost semula. Jangan risau..borang pos laju dah siap ready depa bagi tinggal isi nama dan alamat sendiri pastu korang pakai balik je balutan luar tu...kalau korang kene charge during post tu...korang boleh claim balik tau, tunjuk proof je.
best kannnnnnnnnnn.
My case, i nak tukar size pastu i tukar gak warna from black to blue.

It's take dalam seminggu gak kot dapat balik barang gantian...
Here the skirt...
Sudah rasmi di opis =)


Blink...blink my skirt.

Lepas ni nak repeat shopping lagi kat zalora...
HIKHIKHIK

Jom shopping .. [ZALORA]



Thanks for visiting =D Ok babai.

Saturday, August 29, 2015

Bersama with makan2.

Assalamualaikum! 

Yeah!! bila along calling2 dalam wasap pasal jemputan and makan2 so kami pon chargas siap2 pi jemputan kenduri kesyukuran merangkap gathering both family.

Syiok owh, makan masakan orang negori, ahaks!!yummy.
ada pucuk ubi goreng...korang pernah makan??
ai makan daun ubi masak tempoyak pekat tu..adeh!! dapppnyerrrrrrrrrrrrrrrrr makan x toleh2 orang..focus hokey...sedapppppppppppp nak tambah malu so, kempunan ler ko nak makan lagi =)

Dan ada gambar sepeking duo je during menunggu anak2 rehat kat dalam ekon jap =)
 Banyak sangat tgk otromen lettuw =p

 With alang..andak and ibu mertua ku also future pengantin sorang tu =)

 Tambah kak long tapi andak dgn alang hilang dah. HEHEHE

Maniskan mak mertua saya senyum...
HIKHIKHIK


*anak ai cakap, ai buruk sebab pakai baju buruk =(
sabar jelah...anak2 kalau dah membesar memang pandai and also kuat komplain ^_^

Thanks for visiting =D Ok babai.

Friday, August 28, 2015

Tragedy Denggi Raya!

Assalamualaikum! 

Kami ni nak story pasal raya tahun ni yang supa dupa huru-hara klibut semua ada.
1 week before raya my pakwe dgn eldest son demam berjemaah... gigih ai jadi nurse jadi doktor pakai bagai in the weekend.
Ahad 12hb Jul tu demam x kebah gak, pi jumpa doktor lagi.

End-up bermulalah sejarah kelabu kami...
Isnin pagi cek darah... lunch hour tu dah dapat result ke petang sikit dapat result..gitu2lah.
 Nampak?? Pletlet darah dah start going down.
13/07/15- bacaan 145 dia cakap suspek denggi...esok ambil darah lagi katanya.
14/07/15-pagi bacaan 128, doktor cakap confirm denggi..dia refer terus hospital senang.
14/07/15- petang bacaan 115 makin drop. tapi emergency cakap...esok datang ambil darah lagi...
My pakwe dah budget nak masuk ward sebab x tahan ken...
sape pernah kene denggi maybe tau kot...dia cakap kalau sampai panas tu datang..rasa dengan mata2 sekali panas macam terbakar... badan lemah ...

15hb tu patutnya ai still kerja end-up my pakwe suh tolong hantar dia balik kg. Nak cek darah kat kg je..ape2 hal senang..yer arr nak dekat raya sangat kan..
Planning asal dia bawa budak2 balik kg selasa malam so i will menyusul on rabu malam tak pon khamis pagi aleh2 rabu pagi dah kene balik...maunya x haru biru..baju raya semua lom packing..memang main ambil campak gitu jelah... tu sampai exchang handbeg raya..aleh2 duit raya tertinggal kat handbeg lama. HAHAHA. masak mencari duit tukar last minute.

Bacaan 15/07/15 - 101.

 pakwe ai tgk report dia...dia x puas hati sebab x kene admit.
HEHEHE... mamat tu dah x larat nak tanggung sakit katanya...

Akhirnya...dapatlah sebotol air masuk dlm badan.
So tunggu le sejam kat situ sampai air habis then kite balik rehat. 

 16/07/15 - a day before raya..bacaan makin drop "85"
memang gila punya pikir... 90% kompom masuk ward ni sekali... HAHAHA doktor cakap will admit until bacaan reach 80. LOLOLO.

So balik tu memang work hard ler bagi sup ketam nipah bagi minum just daun pucuk betik yang own proses.  Gasak situ as long boleh upkan bacaan dah ok... tapi memang terbayang2, pagi rayo melawat pakwe kat hospital...syahdunya.


 Selfie sikit di pagi raya...
Sebelum ke hospital to cek darah lagi.

Bacaan 17/07/15 - 142 wehoo...shoot naik tinggi kan.
nampak!! bahana work out semalam. HAHAHA.
So hari ni pakwe request nak masuk air so..2 botol sekali dia bagi...

 Peneman setia mummy daddy ni, sampai tidor2 budak ni. HEHEHE
2 bujang kite tinggal kat kg, kasi main dengan kezen2 lain.

 Masuk air..muka ada sinyum =p

So next bacaan for 18/07/15 bacaan x tinggi sangat tapi platlet darah putih shoot tinggi so dia cakap x perlu cek darah dah....so alhamdulillah, berakhir juga episod ambil darah hari2.



Belanja skit............

Petua/tips kalau kene denggi:
1) banyakkan minum air masak, air jus buahan, air 100plus
2)banyakkan minum sup ketam nipah kalau dapat..kalau susah nak dapat boleh je ketam bunga tu.
3)kalau lalu ...minum jus daun pucuk betik..pati jus tau!!
4) minum je air kelapa kalau nak ...semua pon boleh
5)SILA LAWAN DENGGI DENGAN MAKAN...SEBAB DENGAN MAKAN UOLS DAPAT TENAGA, antibody pon boleh bekerja to fight the virus...tapi memang denggi ni membunuh secara senyap sebab dia will kill ur SELERA to eat ape2 pon so bila berhari x makan and minum body makin lemah tu yang virus lompat2 kijang tu dalam badan so...tips PENTING..PAKSA diri untuk MAKAN.

Sekian sahaja ulasan saya. HAHAHA pestime handle orang kene denggi..alahai, hampir2 melayang sabar gak. KIKIKI.



Thanks for visiting =D Ok babai.

Thursday, August 27, 2015

Wedding di hari raya...

Assalamualaikum! 
Eh..posing sat, anak beranak ni =)

 Sama tak?? Sama tak??

 Ni kami nak pi beraya..dapat serumah je pon. HEHEHE


Yeah!! jemputan kahwin di bulan shawal.
HEHEHE leks arrr ai dulu pon kahwin bulan shawal jugak...8hb shawal you ^_~
Sesat birat hokey ke sini..kami xder kad tapat alamat je so menjajau cari pakai waze...2-3x pusing tempat yang sama..memang nampak dah tapi nama jalan lain...x sama dalam waze so end-up call adik pengantin tanya locatio. HEHEHE sib baik kami parking tu rumah/majlis yang betul so sampai2 je terus ngap.

Lapo tu... 
Sampai dah hujung2 majlis, lauk pon dah banyak habis so dapat le merasa nasi minyak gak kan..

Bubuh kacang yang supar sedapppp. 

 Dapat tangkap pengantin.
HAHAHA
Ai kerahkan pengantin jangan buka baju pengantin selagi ai x sampai kat majlis dia...nampak!!! hahaha kuasa veto sangatttttttttttt.

Actually ni kawan kat opis lama ai di Sg Buloh.
Dia department lain tapi selalu le dia teman ai balik rumah ken...rumah kami setaman je...
so now udah pindah dia ke Seremban nuu.

Ni pon ramai kawan2 lama di Sg Buloh dulu.

Selamat Pengantin Baru kak Lina, semoga berbahagia till jannah.
Gonna miss u kak lina,
Nanti jumpa during trips single kite ye...
Ko jangan cakap ko pregnant kak..memang saja le tuh sayang nak tinggal bantal pelok. >,<
HIHIHI




Thanks for visiting =D Ok babai.

Wednesday, August 26, 2015

Raya Sakan!

Assalamualaikum!

Marathon pasal raya lagi, 2nd final pasal raya ni =p

Biasalah dah nama pon raya haruslah ada jemputan open house kan so weekend je kami ke open house orang makanya kite makan free =)

Budak Irfan sedang pilih menu nak makan...
As usual, bihun sup jelah ko kan Irfan ^_^

Macam2 juadah ada kat sini, nasi impit ada, mee kari ada, bihun sup ada, roti jala ada, roti+empok durian ada the special is "SUP KETAM" hokey.

 My pakwe ambil sup ketam...
sedang elok kan...in recovery from denggi gitu =)

Ni pula rumah kawan opis dia gak...ramah orang nya.
 Ada coklat / gula2 corner
So anak2 mata kecik besau hala sini je, ai pon hala sini gak tapi dok tuju cheese kek coklat tu jelah. HEHEHE


 Juadah pon memacam gak...nasi impit with redang ayam, mee kari kerang...
bihon goreng, roti jala pon ada.
Sedap owh!!


Minggu bila tah...kami marathon raya rumah pakcik makcik pula...


 Simple je...
Senang kerja nak kemana2 bila guna BB Cream by SeqyBeauty.
Series...calit ratakan tadaaaaaaa siap dah...kalau nak tampal bedak compact pon boleh tapi saya malas...so ni le hasilnya dengan BB cream SeqyBeauty.

Ish...selfie dgn anak dara ai ...
tunjuk2 lidah...ko nape dik??? geget nanti baru tau.

 tengoklah peel anak dara ai...baik sangat.
Ni duduk kat lantai kereta...angkat duduk kat seat ngamuk nak duk lantai gak...hantamlah dik.

Rumah pertama rombongan kami is ke rumah kak mak di Seri Kembangan.
Lama dah makcik ku x balik kg...jauh di sudut hati dia, aku tau dia mesti rindu nak balik kg...tgk rumah yang ada di kg, walau pon ada anak angkat yang diamanahkan utk tinggal and jaga rumah tu tapi yerlah..puluh tahun kot dia dok ulang alik weekend balik kg. Kat kg kat best...sunyi, aman damai je =)

Makcik saya ni canser stage 4. Cancer thyrot ...so memang x boleh nak buat ape...kami pasrah and menanti detik itu T_T ... Doa memang sentiasa kami titipkan mana tahu Allah nak bagi kesihatan semulakan...syukran sangat, rindu betul masa lalu...dulu bujang time kerja kat KL kan, ai stay with her dekat setahun gak kot itu pon jenuh nak merayu utk keluar dan sewa rumah bujang... HIHIHI, makcik ai xder anak pompuan... dia ada dua anak lelaki tapi yang sulong dah meninggal so left 1. 

 With kak Yan...menantu makcik ai.
Selut betul kat dia...sabar menjaga makcik kami...syukran.

 Three stuges. HIKHIKHIK

 ewah.. memasing kan....dapat bergambar x hingat.

 Nampak!! over tau depa ni...

 Eh..eh...saya nak juga. HEHEHE

 Last..depan pintu pon jadik!

3 of us...
Sorang anak sorang 
sorang anak 3
sorang anak 6
HEHEHE


Lepas Seri Kembangan kite memusing ke Taman Melawati pula..rumah abang sulong my mom. 
 Dengan Si Alif, anak kezen.
Omanya busy memasak utk kami.


 Kat dapur pon jadik!!

Last gambar kat sini...

After sini sambung ke PJ pula..last rumah abang mak juga after that kite balik Tg Karang semula =)
HEHEHE.

Lepas ni kite publish pasal tragedy raya k.
Sabar ye....



 Thanks for visiting =D Ok babai.

BBC by SEQY BEAUTY

Assalamualaikum! 

 Feeling jelitawan kejap ^_^
Nampak natural kann.
I love it!

Uols.... Haaaaaaaaaaaaaa tajuk pon dah tau ai nak story pasal ape kennnnn.
Actually... products baik haruslah kite war2kan pada semua...
Kot uols x perlu skin care sekarang ni, tapi kot2 dah bosan pakai yang sama je bertahun so uols have to try this products.  Serius ni..memang terbaik tau!!
Rugi x try!!

Hari ni kite berkenalan dengan 1st baby products by Seqy Beauty.
Products buatan Malaysia.
Korang x bangga pakai products buatan malaysia???
Ai bangga sangat uols, kembang kunchup hidung ai ni bila pakai products buatan Malaysia.

Ai ni pon macam uols jugakkk...dok pikirr...
ape baranggggggggggg pakai products Malaysia, kualiti pon so..so.. je and ramai gak pikir...
alah, tu dia import then rebanding pakai nama lain...  
Eh!! korang silap tau!!! ini memang formulated by Malaysian tau.

Jom berkenalan dengan pemunya products ni...
Ahaks!! uols kenal SEPET??? Alah...Blogger kecik comel tu?? Kenal x?? WHAT?? x kenal?? adeh...sila googlelah... sentap tau x kenai =p. 
Boleh check it out [HERE]
HEHEHE xper2 ..mana yang x kenai tu boleh berkenalan...mana yang dah kenai tu saja nak kenalkan gak... she is owner for this products...
Haaaaaaaaa...bangga x?? Anak Malaysia pon boleh keluarkan formulated products by own.  Kualiti setanding product si pasaran kat mall tu dan for me lebih baik dari yang current in market.
 HARGA???
EH!! 100% mampu milik hokey.
Jangan risau... beli sekali insyaallah boleh lasting 2-3 months bergantung pada cara pemakaian uols.

Ini dia... BB cream Seqy Beauty
 Ada 3 warna yang berbeza...
Dulu awal2 dia keluarkan 1 warna je...Natural now dah ada pilihan ikut warna yang bersesuaian dgn kite.

BB Cream ni siap SPF lagi so jangan risau bab UV protection bagai...dah siap2 ada dalam ni haaaaaaa so pakai satu je pon dah cukup nak protect from UV.
Harga RM55 so including postage is RM60.
Mana nak dapat postage charges RM5 sekarang ni???
Jimat postage di situ tau.

Ehem...ehem...kenal x muka sapa tu??? ^_~
Nampak x cara ai pakai???
Cenonet tu je nak pakai pon...jangan x caya..it's will cover up whole ur face.
Tu pasal ai cakap...beli sebotol insyaallah boleh lasting 2-3 months

Ni aku share testimoni ye...bacalah.

 Lasting day to night uols...

lagi pasal BB cream ni boleh kecutkan jerawat...dalam masa yang sama helping sape2 yang ada masalah jeragat...
Yang sensitive skin pon boleh guna...

Pengalaman sebagai pengguna BBC ni...
The best pasal products ni bahan2 dalam BBC adalah halal so gunakan tampa was2.
Senang nak cuci during wuduk.
Kalau korang nak simple, pakai BBC dah siap..x perlu pakai bedak pon boleh.
#Jimat beli bedak =)
Muka kurang berminyak...
Dah kurang berminyak..haruslah tiada capuk2 di wajah.
Kalau biasa ai buat...after wuduk memang ai x cover balik BBC.. kalau ada meeting after that just apply compact power dah cukup..eh, kalau nak pakai BBC semula lagi hokey le kan...

Eh.. lupa nak cakap..retis2 Malaysia pon ramai yang pakai and support products ni tau...
Sila percaya =)
Yatt Hamzah pon pakai...ada a few retis yang pakai gak...ai lupa nak snap pic IG depa..
Emmm uols kenal Marsha??? Retis Si tinggi lampai tu... Haaaaaaaaa dia pon pakai jugok.
If uols follow IG dia mesti perasan kennnn.
Kerlasssssssss!!

Dan ni pon lagi2 by Marsha support gak!
Haq ni ai update in another entry ye sayang2 semua...
*DAN*
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Nampak??
Nampak natural kan kami...
Ai rasa dia pakai code BBC Seqy Beauty sama warna ai pakai NATURAL.
Bukti ku beraya bersama Marsha ^_~

So ape lagi korang.........
Support produk Malaysia...
Boleh order @ 010-5373082 (SMS/Wasap/Telegram/Wechat)
Weih...products ni bukan utk gegel je tau..boy pon boleh guna hokey.
Alohai...bukan nampak pon awok pakai BBC ni sebab dia memang natural beauty...nobody known u wear BBC...serius cakap.
Boleh cover up kesan2 jerawat kat wajah tu dalam masa yang sama boleh kurangkan kesan jerawat...cover from sinaran UV tau.

Bab hilangkan kesan jerawat or merawat jeragat tu...kite bisik2 kat next entry tau!
Ai promise i share lagi baikkk punya product!.
stay tune!!



Thanks for visiting =D Ok babai.
Designed by UMIESUEstudio 2014 : LOVE RAZILA