Translate

Wednesday, May 8, 2019

Garlic Baby Balm

Assalamualaikum!



Hai korang, hari ni Zie nak share some good product for my baby hope so that good also to your baby too ^_^


GARLIC BABY BALM
  • Balm ni sesuai sebagai alternative bagi mengantikan minyak baby.  
  • sesuai untuk baby perut kembung
  • bau yang wangi sebab sudah dicampur dengan essential oil so bau garlic tu not so strong
  • sesuai disapu di perut baby, belakang badan also hidung as alternative selain vick

SABUN LEMON
  • Sabun ni boleh digunakan setiap kali waktu mandi baby
  • boleh mengurangkan kebarangkalian untuk baby demam n selsema
  • bau extract lemon but my suri hati say macam bau pencuci lantai,,,sabar je lah but i'm really love that lemon smell

So now ... Zie dah babai to vick also minyak yuyu and segala minyak yang lain just pakai both ni saja for my baby.

Price for both is RM45 exclude postage.   Pada yang berminat nak try but takut tak sesuai dengan baby noleh try trial size. 

Garlic baby balm 6g is RM10 exc postage.
Pape boleh roger Zie ya. All those product bergantung pada stock yang ada ya so sebelum push order sila ask me regarding the stock naaa satgi hang kalut nak pakai urgent takdak stock pula.

Stock raya untuk pboth product pon tak banyak dah ni, siap2 nak try boleh email saya naaa rz1109@gmail.com with tittle GARLIC BABY BALM / SABUN LEMON so nanti cepat ja cheq respond naaa.

Oklah, nak out dulu ... baby cheq dah panggil2 tu nak susu =D


Thanks for visiting =D Ok babai.

Tuesday, May 7, 2019

Belajar Menyusu Baby

Assalamualaikum!

This is #throwback story.  Cerita pasal menuntut ilmu penyusuan baby.
Kadang2 kite perlu mendalami / menuntut ilmu walaupon sebenarnya kita dah ada asas / pengalaman tentang perkara ini.

Same goes with me... anak yang ni adalah no-4, anak sebelumnya semuanya pernah merasa / minum susu ibu, walaupon ada rezeki anak merasa susu ibu cuma 2bulan saja ada yang almost a year and ada juga merasa up to 2years BF.

Dik kerana anak ke-4 ni gap 6tahun so i.m feel like as 1st mother pula.  Agak kekok untuk mengendalikan baby serta menyusukan dia.  Disebabkan dek kerana kekangan kekok dan sebagainya, proses penyusuan itu jadi terbantut/a bit slow, bermulalah production susu merundum.  Ditambah lagi si anak tak berminat untuk direct feeding.  

Setelah bersembang dengan kawan2 di alam maya so one of my friend suggest to me untuk berjumpa someone yang specialist in lactate.  And suddenly pop-up some one so special in Andorra Hospital. Let's go to meet her  ^_^.
  
Panas lit2 .... 


This is the special that i tot u... 
MakYam we call her... she's more experience in Bidan field more to BF sector.
A lot of 'Doa' that she give me and a lot of technique she teach me how to lactate my baby well. 
Alhamdulillah... it's goes well and i'm so happy dapat direct feeding back my baby instead only pump and put in the bottle as usual.

Thank a lot Mak Yam for your love, for sharing the experience etc. Semoga Allah membalas jasa MakYam and halalkan all the ilmu that you share to me...will extend the ilmu to others mommy that needed.


Muka ada sinyum....
Sebab dah berjaya menyusukan baby kan/ HEHEHHE



Thanks for visiting =D Ok babai.

Saturday, March 30, 2019

Pacer & Weight

Assalamualaikum!

hello you all ^_^
Sajalah kan nak share dengan you all yang kite ada app terborrrbaik you. 
App ni nama PACER you all boleh download from playstore or apple store.  App ni bagus tau sebab kita boleh tengok steps/day , burn calories etc with condition, you all kena bawa hp yang ada app ni during korang berjalan so dia boleh count your steps.

 Saja nak share =D

Owh ya, app ni juga boleh guide you / motivate you untuk lose weight ya like me =D

So this in my goals but hard to achieve =( ... so sad.  Nak istiqomah buang 0.1kg/week pon payah. huhuhu.


my current weight but every week always berubah2 so kadang2 jadi 48+ adoi so hard to achieve my goals =.=

Ape pon syukur alhamdulillah, badan sihat boleh beribadah rasa dah happy sangat.

#misiberatbadanIdeal #BMI #misiSihat 


Thanks for visiting =D Ok babai.

Friday, March 29, 2019

Mai Memilih SPEK!

Assalamualaikum!







Ok, sajalah kan nak share yang I hari tu bizi memilih new spek mata after more then 5-7y using current spek yang warna purple tu.  That day adalah follow my Mr Pomen + twin(my 2nd son) tukaq spek mata baru so I pon mengelitik nak jugek but, huhuhu budget ngak cukup koo.  

Haq depa 2 orang pon almost 1k regenya kot tambah I punya yang power super tebal ni mau ceceh jugek 1.7k gamaknya so marilah kite mencari kedai spek mata yang ada promo (harga murah).

Ok ni I nak share, if uolz ada near by Cheras so uolz boleh mai singgah kat Cheras Mall (mall baru berdepan dengan Cheras Leisure Mall).  Kedai spek ni namanya VISION berada di level 1 if not mistaken.

Student package : RM58 (Frame + lens) brand biasa2 je ya
Adult package : RM88 (frame + lens) brand biasa2 je
All above package is for power 400 and below so bagi yang power spek tu more then that so ada tambahan bayaran in between RM30-70 ya.
So my case is I pilih yang RM88 + RM70(nipiskan lens)
Spek ni siap dalam 1-2hari bekerja ya (refer to my cases)

For uolz berminat nak survey harga untuk new spek boleh ke sini ya...  can by drive. parking dia murah weih rm1 / entry (I rasa for time being rate murah sebab ada banyak shop lot x siap/kosong lagi) *cashless for parking ya but dont worry because ada mesin tambah touch n go kat mall ni so if you dont have card touch n go boleh guna IC yang ada logo tng juga ya ^_~ or otherwise you all can use public transport uolz boleh guna MRT stop kat station Taman Mutiara.  

Ape pon, happy shopping you all.  Stay tune for next promo ya.

#spekmurah #cerminmatabaru #cerminmatamurah 

Thanks for visiting =D Ok babai.

Saturday, March 23, 2019

New Kitten (Pets)

Assalamualaikum!

#TB a few weeks ago.   Yeah! finally dapatgak seekor kitten fully black gitu.  uolz tau kan my cat gemuk dah hilang so ini adalah pets yang terkini bukan untuk mengantikan hitam yang tiada khabar berita tu but lebih kepada nak bagi kawan pada si Kenit kat rumah ni but, kenit tu garanglah...asik cari pasal je dengan si hitam ni.  Our new pets is kaya a.k.a kopi. =D

Harap2 awak membesar dengan sihatnya ya... kitten ni I get from Penang.   ada kawan yang mai hantar kucing ni mai KL ko... hebatkan, jauh dia berjalan mengembara.

                                                      Thank you Ms Ann sudi mai hantaq our kitten.


Thanks for visiting =D Ok babai.

Friday, March 22, 2019

Allergic !!

Assalamualaikum!


 In our family, manusia paling bermasalah adalah budak ni.  Eh!! bukan bermasalah disiplin, bukan... masalah dia adalah alergik & banyak benda yang dia tak makan (pick eater) cakap mudahnya.

Dia ni, haih dari pregnant sampai dah tinggi panjang memanglah pelik sikit. Pelik bilamana banyak makanan yang dia tak makan.  Ada makanan bila makan kadang2 make him naik gegata (alergik) so tu lah masalah utama budak ni.

Hari tu dapat call dari no sekolah, I dah naik cuak sebab yerlah no sekolah kot means mesti ada benda yang jadi.  Tetiba dengar suara dia ni minta datang ambil, dagu bengkak katanya... dah lah time tu minggu ujian1 sedang berlangsung so I pon ape lagi kelibutlah pergi ke sekolah dia.  Sampai sekolah, inilah pemandangan yang di hidangkan, dagu rebeh sebelah. HAHAHA

From scheel direct to panel clinic.... dapatlah bekalan ubat.  settle tu terus balik rumah.  Pagi sebelum kejadian memang nampak dia sapu krim gatal kat siku dia ingatkan pagi2 dah kena sarapan dek nyamuk rupanya pagi tu dah start naik gatal kat lengan and siku tapi dia ingatkan once dah sapu ubat oklah...memang ok tang situ tapi dia pi attack dagu pula dah x memasal macam orang suntik botox x berkualiti. HIHIHI

Penyebab alergik??? kami pon x pasti juga sebab yang kali ni maybe sebab telur ayam rasanya but sebelum ni elok je pon a few year makan telur ayam but sebelum tu memang dia alergik makan telur ayam sebab kadang2 mulut n mata pon bengkak together.  Tak paham betul budak sorang ni and syukur juga sebab dia sorang je yang bermasalah macam ni. =D

Nota kaki : for my future daughter in law, my son ni tak makan langsung SEAFOOD except ikan but ikan pon ada selected ikan je dia makan eg ikan Siakap BUT "dia makan bahagian ekor sahaja, badam onward dia tak makan" , dia sejenis manusia suka gila pada sayur kangkong (masak hari2 pon dia ok), faberet gak telur dadar yang garing ye, he love DONUTS and coklat termasuklah kek coklat, suka makan nasi goreng kg pedas.  Ok, I bagi tips sikit2 dulu ya. HEHEHE



Thanks for visiting =D Ok babai.

Saturday, March 16, 2019

Tikus pon berharga!!

Assalamualaikum!


Pernah nampak banner ni???
Actually saya pon tak pasti banner ini digantung but it's mesti somewhere area Kuala Selangor.  Saya dapat ni dalam group whatsapp family.

i like this program, dalam membayar actually rakyat membantu kerajaan menangkap tikus so kuranglah tikus2 liar yang we believe banyak penyakit yang berkaitan dengan CIk T ni, ape pon sama2lah kite menjayakan program ini.

Maybe boleh kite jadikan side income in sametime kite mengurangkan bilangan tikus liar di Selangor ni, ape pon... all the best pada yang menganjurkan program ini.

Kalau saya free, insyaallah kite sama2 turun padang catch and sales gitu.
Jangan lupa ... setiap hari SELASA & KHAMIS saja tau, korang datang hari lain...sorry depa tak layan ^_~ 

Thanks for visiting =D Ok babai.

Friday, March 15, 2019

Pendaftaran Darjah Satu Bagi Tahun 2020 & 2021

Assalamualaikum!

Peringatan pada ibubapa like me yang superb busy lately ni sampai terlupa nak register bagi anak2 yang bakal masuk ke darjah satu untuk tahun 2020 & 2021.

Soft reminder i get from Iman's school so saya share juga kat sini as soft reminder juga.
Uolz log in di website https://public.moe.gov.my so boleh follow arahan yang diberikan but sebelum tu siap2 ready buku imunisasi anak ye sebab nanti kite diminta isi date imunisasi yang anak dah terima.  Apa pon, selamat mengisi borang uolz, jangan sampai terlepas deadline ya...  permohonan baru akan tutup pada 31 Mar ini dan bulan Aug nanti adalah untuk rayuan sahaja sekiranya permohonan kite ke sekolah yang kite pilih adalah gagal atau ditempatkan disekolah berbeza dari yang kite pilih.

All the best semua ^_^

Thanks for visiting =D Ok babai.

Thursday, March 14, 2019

10/20/19-Musibah Ribut

Assalamualaikum! 

Musibah/kemalangan antara perkara yang kita sendiri tak menjangkakan ia akan berlaku, begitu juga kami.  Pembukaan tahun 2019 ini ada sedikit musibah atau kite ambil kira sebagai teguran sayang daripada Sang Pencipta.  Terjadi minggu Raya Cina yang lalu.  

Hari Ahad, hari yang mana kami mendapat khabar buruk dari group wasap family Mr Pomen.
Mr Pomen kebetulan baru tiba dari kampungnya just around 20minit gitu.  Kami menerima kiriman gambar dan video sewaktu kejadian tersebut.
Terperanjat bukan kepalang bila melihatnya.  Syukur alhamdulillah, tiada melibatkan kemalangan jiwa.  Berikut adalah gambar2 yang dikirimkan oleh anak saudara yang kebetulan berada di kg untuk menjaga neneknya yang kurang sihat dari segi emosinya.
**Thank to Kakak Nurina ^_^

Ketika ribut baru lepas melanda..


Bumbung rumah my FIL diterbangkan ribut lewat petang Ahad tersebut.


Video yang sempat Kakak Nurina share    Malamnya, membersihkan mana yang termampu sementara menanti siang.

Lawatan mengejut dari pihak2 yang berkaitan..


Alhamdulillah, bantuan makanan pon ada kami terima, bantuan untuk mengantikan bumbung dan kerosakkan pon kami ada terima.  

Agihan bantuan makanan dari pihak terlibat.


Menerima lawatan demi lawatan untuk melihat sendiri tempat kejadian sebelum bantuan dihulurkan.
 Sekitar 2 minggu selepas kejadian maka bantaun pon tiba...syukur Ya Allah, kau permudahkan urusan kami dalam menghadapi musibah ini, kau hadirkan mereka yang berhati mulia untuk sama2 meringankan beban kami. Syukran.

Projek baik pulih rumah pon berlangsung.


 
 Selepas pengubahsuaikan/pembaikpulih rumah sedang berlaku.

Syukur ya Allah atas nikmat ini.
Terima kasih kami ucapkan kepada pihak2 yang terbabit dalam usaha membaikpulih rumah kami sama ada terlibat secara langsung atau yang disebalik tabir.  Jasa mu kami kenang.









Thanks for visiting =D Ok babai.

Monday, March 4, 2019

Supplement Salindah homeopathic products

Assalamualaikum!

Hai semua..
Hari ni nak berniaga 🤣🤣🤣
Nak let’s go supplement yang saya consume during pregnancy hari tu.. product ni saya Memang consume during pregnancy all of my child’s.

Here the details:

Details expired product:
It’s prelove item.
Contains as follows details:
B1 - taken started 12w onward (1/2 bottle) - exp Oct 2020
B2 - taken started 24w onward (1/4 bottle only) - free gift - exp Feb 2021
B3 - taken started 28w onward (1/2 bottle) - exp Oct 2020
B4 - taken started 36w onward (1/3 bottle) - exp feb2021
L8 - taken 6hours after deliver (1/4 bottle only) - free gift - exp feb2020

L10 - taken day 6 after deliver (1/4 bottle only) - free gift - exp Aug 2019

Saya nak let’s go all is rm57 inc postage.

1st come 1st serve ya.
Ada 1 set ni je pon.




Yang ni pula set baru ... x sempat makan dah bersalin,  nak let’s go RM 70 for both including postage

Siapa berminat boleh pm saya ya or korang boleh beli juga melalui 
1) Carousell @suzyothman
2) Shopee @rz1109
3) Mudah.my @ suzy Othman 

Kat sana ada special price tau.
 Happy shopping you all.

Thanks for visiting =D Ok babai.

Sunday, March 3, 2019

Hearing test @ Andorra Hospital

Assalamualaikum!

Hari ni kami Buat repeat hearing test.  Dari rumah kami sangat berharap semoga hearing test ni berjaya but... adudu, it’s fail juga.   So doktor Buat surat references ke Hospital Ampang untuk Buat details test ...

Mommy doakan Aisy semoga sihat, tiada masalah pendengaran and be a as normal boy , aamiin .
Mohon rakan-rakan Di Alam maya mendoakan anak saya sihat Dan sempurna.


 Thanks for visiting =D Ok babai.
Designed by UMIESUEstudio 2014 : LOVE RAZILA