Wednesday, April 16, 2014

Zoo Melaka =p

Assalamualaikum semua... apa khabar.
Lololo...lamanya x berceloteh dalam blog ku ini... bizilah konon2nya =p
Ok...hari ni nak cerita pasal short trip ke Melaka...bersambung dari SINI.
 Next stop kami adalah ZOO MELAKA.
Sampai kat Melaka...jangan lupa beli tiket parking ni yer...kalau tidak, kono saman ler korang...
Parking ticket ni berharga RM5/day yer. and rasanya kalau x silap boleh pakai di Bandar Melaka juga cuma kami x sempat ler kan nak ke Bandar Hilir nuu.

Hemm hambek kooo.
Punyalah ramai umat manusia time kami sampai tu.,,dah ler panas berdenting.
Lahai... camne kekdahnya nak membeli tiket ni?? Hemm yang dewasa aku sorang, kecil sikit dari dewasa is Irfan. Hemm nak harapkan Irfan pi beli...macam x caya je, tapi beria dia nak Q nak beli tiket. 

Memula I ajar, tiket dewasa 1, kanak2 utk 2 orang tau... kira punya kira x sampai RM30- siap cakap...Irfan ni ada balance tau, bila repeat banyak kali Irfan jadi blur...alahai, sudahnya I tulis quantiti tiket atas kertas.
Bila Q kan..orang dok asyik potong Q, si Irfan pula...takut lerkan nak marah kat manusia2 yang x reti hormat orang beratur tu...sudahnye..naik nyampah pula ler aku nengoknya sampai 4 orang yang kurang budi bahasa tu pi potong Q si Irfan tu...taulah anak aku tu cenonet je. Irfan naik menyampah...dia panggil aku pula in Q...oklah left a few person je depan aku...dia pul atake turn jaga Iman with Aryan too.

Sampai kat kaunter... tiket dewasa 1 kanak-kanak 2orang + tax is rm30.40. Hahaha kalau Irfan yang bayar sure menggelabah gak macam aku...mana tau ada tax segala. kalau x silap aku...baca notice board harga kat bawah tu xder pula mention ada tax... hemm hantam sajalah =p

*Ada situasi yang memeranjatkan saya sebagai seorang ibu, alahai Aryan. Ni kejadian sebelum sampai ke tugu zoo kat bawah ni.  Aryan ni kadang2 sifat dia payah nak dijangka...sometimes it's so funny sometime sangat menjengkelkan hati dan perasaan tau.

Time nak masuk tu...i off jalan kejap, sebab nak prepare Iman punya food as kudap-kudapan, in same times, adalah 1 family tu, anak dia tengah duduk main bubble kat tepi dinding way nak exit.  I ingat depa dah nak exit rupanya sama2 baru nak start jalan. Aryan ralik melihat kanak2 tersebut - mak menyangka dia dok ralik bubble tu rupanya dok perati budak tu...the boy is huge, chubby category. I xderlah ambil port sangatkan...baiklah mak prepare food iman. 

Memula mak budak2 tu call x ber gerak..then later on ayahnya pula calling anak2 start ajak jalan. I perati si Aryan yang sangat khusyuk melihat that kids. *dalam hati mak ingat, habislah kalau dia minta beli bubble ni...melecehkan nak main bubble dalam zoo ni...sambil mata I perati one of the kid sangatlah payah nak bangun dari lantai tu...bila budak tu dah jalan over my place Aryan terus berkata pada saya...
mummy...tengok budak tu...gemuk. dia jalan macam ni -sambil menggayakan budak tu berjalan.
I pon ape lagi...laju2 tutup mulut Aryan, HUHUHU apaknya dah ler dekat sangat with my place...i see that family...incase kalau ada family member yang memandang saya..sebab memang niat nak minta maaf with Aryan statement. HUHUHU...anak ku sangatlah berterus-terang tapiiiiiiiiiiii x kene tempat nak oittt!.
Kami lepaskan that member jalan jauh sikit dari kami supaya...xderlah budak Aryan ni asyik2 nak tengok budak tu jalan. HUHUHU

Trade mark masuk Zoo Melaka =)

Eh!... hahahha

My Iman...

Ok...mak nak gak bergambaran...nak glemor jugek ler tuh, HOHOHO.

Macaw ...

Iman nak jalan tapi nak pegang kaki maknya juga, dah camne nak jalan???

Ok...junior explore, tukang baca peta and tukang baca nama kat cage haiwan yang dilawati.
Bagus...dah pandai membaca, ko bacalah sendiri ye Irfan...mak dengar and kalau rasa pelik mak tolong perbetulkan je =p
*jimat air liur mak nak bercakap =D 

Kuda padi...

Ingat x pasal tragedi yang I mention earlier tu...pasal chubby kids tu, OWH! dear, bertembung pula kat kandang kuda ni. Hemm, memang jodohlah sangat.
Budak yang Aryan mention tu yang wear the lite brown hat.  i guess depa ni 3 beradik je kot. Like us, 2 boys and 1 girl gitu.

Ok..korang jangan terpedaya yang Aryan tu pandang kuda, neyhiheyyy...di dok perati 3 beradik tu so as mother... aku pon laju je suh Aryan jalan...x tunggu lama dah kat same place with the kids, sat lagi ada lagi statement yang meruntun hati mak kedengaran like earlier tadi.

With badak sumbu...ko main menjauh ko eh, takut hitam???
Panas berdenting kan...

Ni tikus...ape ke nama fames dia tah...lupa.
Carbora eh?? 



Tapir / tenuk 

giraffe

Eh... anak sape yang senyum comel ni?? 
Hehehhe...nak bergambar dengan giraffe katanya... mummy, this is not zirahafah lah, teacher Muru cakap this is giraffe.  Anak mak ni always nak menang je...

Ni x tau nama ape...tapi badan ada belang2 gitu.

Hemm...budak ni memang x reti nak jadi penakut rasanya...selamber derk je pi masuk near dengan cage semata2 nak rasa bulu monkey tu...pastu suka sebab ada brother tu suruh dia posing sambil pegang that bulu... kalau x silap it's Singaporean.


Rusa.


Ni namanya LEMBU ANKOLE - gemuk...sehat...

Rusa jugak...kaler dan sama macam tanah. HEHEHHE hendak lagi panas yang melampau... peluk tiak tau!.

Emu.

Eh...ni kat tiger cage.

This u see my son - Aryan???

Panther.

Serombongan pelawat yang baru tiba...

Ni kat hentian pak belalang.
Anak2 request nak waffer, yess boss... my anak dara bizi nak shopping.

Start pilih dah... send this photo to her dad, daddy pesan..beli je ape dia nak, nanti balik claims...
We...statement yang membahagiakan hati seorang isteri. HAHAHHA.
Claim jangan x claim...rugi wow.

From elly tadi naik ke bear pula...

 pastu turun balik pilih Elly ...end of the story, x belii pon...tanya nak ke nak ke?? suh pilih xder pon dia ambil. Biasanya Iman ni, kalau nak toys ke hape sure dia jerit kalau dia x dapat nak ambil sendiri otherwise...dia ambil and peluk je x lepas2 dah. HEHEHE.

Cheetah

Sajak sangatlah budak ni...garang macam tiger. HAHAHAHA

Ok..ni x sesuai... to soft like me.

Like cleaver tiger. Muahahaha =p

Ni bizi melihat boyak.

Tu...berendam dalam ayer.  Nyaman je...panas di luar...sejuk dalam air.

Masuk dalam santuary cage pula...layan bird.



Nigel kata Irfan - terbawak2 dari filem RIO =D

Eh..bibik manalah ni. HAHAHHA.

Amboi...laju memasing yer, kedek2 mak kat belakang ni sorang si adik.

Ok...baca peta.

Yess Irfan, what happen?? look lost ni.
Mummy...Irfan rasakan... cage kat belakang sana tu belum tengok lagilah, cage kat belakang tu Irfan lom tanda pon...jom tengok nak???
Ok Irfan...u go ahead dulu, mummy follow belakang...jangan jauh sangat dari mummy k.

Irfan pelik...apesal mak dia ni sewel bergambar macam mulut itik. HEHEHHE

Yang ni pon Irfan kata x cantik mummy buat mulut macam ni... like orang x betul je. Hemm =(

Yang ni ok...macam senyum mummy yang biasa...Irfan suka mummy senyum macam ni je...jangan buat mulut itik...buruk!
Haa...yo lah Irfan oit, insyaallah x buat dah... *anak2 ku memang mulut lepas =p

Over!

3/4 from my small family...Apaknya je xder, HEHEHHE

Eh...x ready memasing...

Taman kura2.

OMG! Aryan memang always over =)

Cantik x posing dia...pandai tu suh snap gambo dia macam ni...konon2 candid. HAHHAHA please lah Aryan oit. Suh pandang kamera dia x nak...dia suh snap je.

Pulau Primate... mendaki bukit weih...semput mak tolak Iman.

Hey monyet...ko ni memang monyet lah monyettt.
*Aryan boleh cakap macam tu kat Ungka ni...selamber je cakap macam tu dengan ungka tu...sib baik ungka tu x manjawap balik... aku bukan monyetlah ... aku ungka. HAHHAHA.
Ada pelawat lain gelak je dengar Aryan cakap macam tu...malu ko...tapi cover comel. Muahaha =D

Budak ni yang paling best... dari masuk sampai balik, dia cuma jalan entah berapa minitlah...yang lainyer duduk diam dalam stroller ni. Bangun tengok haiwan pastu sambung ZZZ balik. Tu je koje dia. HEHEHHE

Ok...ni pose yang Aryan minta...
Yes boss!

Gajah yang besar...

Show time...
Time nak gi show ni lah si Iman membuang, hemm tunggu dia siap membuang pastu pi cari bilik air pula nak cuci, bila dah cuci baru perasan...lah, lubang air tu sumbat, adeh...my shoes is berenang lor. HUHUHU.

Kami sampai pun dah nak hujung2 persenbahan, kiranya x dah nak panas punggung duduk dah habis.
Jadilah daripada xder langsungkan... karnag kene tuntut pula.

Korang nak bergambar free kat area sini jelah...
Haiwan atas stage tu semua kene bayar kalau x silap rm10 kot.

Pandai posing kat anak ku yang ni, pose istimewa buat daddy dia ni. HEHEHHE

Ni gambar pertama snap... tapi bila cakap ok, sekali lagi...mummy nak snap gambar utk daddy terus automatic buat posing macam kat atas tu. Pilih kasih tau!!!

Hahaha...Iman minta susu lagi =)

My souls, my love, my spirit... love all of u sayang!

Sebelum balik...kite repeat habiskan tempat yang x sempat nak singgah sebab kejarkan show tapi. 
Hahaha jalan semula yer...

Kucing Hutan kalau x silap

KARNIVORA yer nama tempat ni...

LEMUR...


Last sebelum balik.

Bergambaran...

Among of activity di Zoo yang korang boleh join.

Sebelum balik...nak gak singgah kat taman dulu, hemm layankan jelah sebelum memekak dalam kereta,
See dekat 5.30pm...masih lagi di sini. Masuk zoo tadi lebih kurang dalam jam 12pm.
Half day di sini, memang x rasa langsung. HEHEHHE.
Jangan risau, dalam zoo ni ada surau ye boleh solat...bersih.

Sebab dah lewat keluar so...keluar pakai small exit, sedih gaklah sebab x dapat nak beli sebarang cenderahati dalam kedai dia kan.... =(
*xper..mana tau, insyaallah panjang umur, murah rezeki boleh gi sana lagi kan... ^_^

Babai zoo... jumpa lagi di lain waktu,

Irfan sangatttttttt suka and request nak gi night zoo pula that night, i cakap x boleh nak terus balik rumah... daddy otw balik gak. HEHEHHE =D


Thanks for visiting =D 
Ok babai. 


 **Myracles Beauty - 1set RM170.00, Spray MB 1botol RM120.00, 3botol -RM260.00.FREE POSTAGE **TMS procduct is ready stock.
Widget is loading comments...