Translate

Friday, March 21, 2014

Muzium Coklat... ^_^

Hello kawan2...hari ni share dengan u all pula pasal my short trip.  Gituu... short trip with anak2 je, apaknya yillek... kene koje. Hemm don't spoil the mood, kite pegi gak *dah minta kebenaran dari suami =)* mUahahaha... ada orang ingat I keluar with anak2 gitu2 jer... amboi, jangan macam tu, bawa anak keluar is one thing, minta kebenaran keluar rumah is another thing.  Biasakan diri minta kebenaran sebelum keluar yer kawan2 yang berstatus isteri macam I ni =)... *peringatan buat diri sendiri juga*.

Kali ni kite melawat ke ~Chocolate Museum~ yer... 
Loh...ada yang masih x tau ker kat Malaysia ni ada muzium coklat *ayat macam dah lama tahu, padahalll...baru tahu hak =D*
Ok...located di KOTA DAMANSARA , dekat area uptown kota damansara yer..x jauh dari situ.

Hasil carian di goole...*I lupa nak snap kat luar ni =( sedih tau...*

Trip muzium coklat ni, I pergi bergroup...1 group dalam 45pax kalau x silap tapi last minit ramai yang cancel gara2 jerebu yang melanda...memasing ada anak yang ada asma so sangatlah x sesuai nak keluar for huha2 like me ni.  Yang trip ni dah plan kalau x silap since last Feb, so kawan lama yang tag I ajak ke sini so rajin x rajin kene rajin ler ken menjoin benda2 sosial macam. Makanya...itu  yang kami sampai ke sini akhirnya.

Kalau ikut briefing yang diberi... muzium ni ada 3 bahagian (3E)... 1) Education 2) Experiance 3) Enjoy.

Kalau ikut planning ... start jam 12.30pm tapi aku sampai pun dah lewat dalam 12.35pm so ingat dah mula ken rupanya, hem by 1.10pm baru start dok menunggu kawan2 lain yang sampai lewat sampai anak2 ku dah x behave jadinya. Bosan ken, lama menanti. HIHIHI.
Lombu...lombu, sapa mau susu. Hehehe...Aryan punya ayat, dia dah tahap bosan giler..sampai x tau nak buat ape =p

Adalah tv tu tapi yerlah short videokan so dok ulang story yang sama...ni pon alhamdulillah, Iman x meragam...duduk diam2 je dalam stroller =)

Pemandangan bahagian dalam building musium coklat...

X pasti ini by paint or pakai wallpaper but look a bit real hokey...

Buah koko...zaman I sekolah rendah kan...kalau nak duit extra I pi kutip koko kat kebun belakang rumah mak and jual kat peraih koko kat kg I. Kami panggil dia Aziz koko. HEHEHHE kalau banyak koko yang dapat dijual so dapatlah dalam Rm5 macam tu...banyak tu. HEHEHHE 

Budak ni lelap x sampai 15minit dalam kereta pastu kene angkat masuk stroller pastu terus jaga... sib baik x meragam dek kurang tidur... good girl ni.
Anak2 bujang ku...layan kan je as long depa behave... alah, sekarang pakai kamera digital so kalau x berkenan boleh delete =)

Orang koko barang kali =p

Ada sudut education di situ...dia bat replika pokok koko supaya mereka yang x pernah tengok n pegang koko boleh merasa pegang yer...

Main2 petik koko konon2nya...

Ok..happy, so keian kat anak2 ku..x merasa nak petik koko dah sebab pokok koko kat belakang rumah mak semua dah ditebang...so diganti dengan tebu n kelapa sawit...

Ok... wakil dari pihak museum dah ready to start the program.
So the best is... kalau you all setup the group visit maka akan ada entertainer yang akan explain pada korang...kan itu satu yang menyeronokkan. Rugi wow, depa ada banyak info yang akan dikongsi.
Anak2 bujang mak...khusyuk dengar.

Ok...anak2 mak get experiance merasa biji koko yang telah dikeringkan...
Dan mereka merasa juga dark koko hasil biji koko ni.  I xderlah merasakan...kasi anak2 merasa.

Tunjal hidung mak yang pesek itu -,-
Xper, mak redha. HAHAHHA

Penjelajahan pon bermula... sejarah koko n coklat.

Puak Olmec ni penemu koko tapi mereka bukan manusia pertama yang makan koko sebaliknya, koko ni mereka buat berhala je...depa memuja koko.

Puak Mayan adalah manusia pertama yang makan koko...*kalau aku x silaplah ken*

Ni tempat pemujaan koko zaman dulu kala...

Aztecs adalah raja pertama yang minum air coklat.
Zaman dulu2 coklat adalah makanan orang golongan bangsawan and raja2 yer...

Ni dia cerita...orang yang dalam gambo tu simpan rezepi nak buat air coklat selama 100 tahun pastu dia datang semula ke tempat raja Aztecs tadi an curi semua koko yang mereka ada the bawa balik kene negera dia and komercialkan coklat tu... *aku rasa dah macam iklan kokokruch pon ada* hehehehe.

Raja2 zaman dulu kala is minum 45mug seperti di atas ni / days... Hemm coklat is one sumber energy tau.


Sebagai ubat =)


Sumber tenaga =)


Kebaikan coklat...sape cakap coklat x bagus??
Kornag silap, coklat bagus, coklat tidak menggemukkan cuma bahan2 yang dicampur bersama coklat tu yang menggemukkan.

Doktor Aryan sedang buat uji kaji yer... HIHIHI actually butang tu ditekan and akan ada screen di kanan tu menyala with fakta kebaikkan coklat ke atas angota yang ditetakan tu yer...

Coklat juga bagus utk merangsang hormon kasih sayang...tu pasal produk susu yang I jual tu memang contain of choclate selain fenugreek =)

Mesin mengadun coklat ke maincairkan coklat ke...gitu2 lah...lupa hehe =p

video
Mesin coklat....

Flow of coklat...

Bahan2 yang biasa kite jumpa dalam coklat... 
Tengok macadamia nut tu tetiba teringin nak makan femos amos macadamia nut...yummy.

Dalam bentuk jus/liquid... pati of the nuts

In powder...

Semi powder...

Hemm ni decor yang ada...

Ni look sedap...nyummm, it's coklat hokey.

Dan ni bahagian experiance yer... in their kitchen.

Penerangan...yang korang nampak tu...semua coklat n boleh NGAP!!!
It's Fidani brand... memang sedappp. Serius beb, aku pernah beli n makan...
Tak caya?? Boleh baca kat sini ~FIDANI~ sumpah sedap!!!! 

Sian budak ni..duduk diam je dalam stroller. Bosan kot tengok semua orang dok keliling glass tu...

Tu, mesin coklat yer...

Antara coklat yang dah siap di decor...

Yang tu pon mesin cairkan coklat gak utk kuantiti yang besar. 

Ni...among of local product by them.

Semua itu COKLAT!!!

INI PON COKLAT!!! nyum...

video
Demo...

Ni coklat yang dah mereka buat n simpan dalam peti... sedapppp. X caya?? kami makan tau. Yummy.

video

Tu...dia hantar ke luar, so ape lagi...serbuuuuuuuuuu.
Irfan makan 2 biji. hahahha satu dan eh dah habis...minta satu lagi =p

Tengok...saja tayang coklat nak kene ngap. HIKHIKHIK...

Mesin proses koko kalau x silap.

Ni x taulah...coklat gak kot... 

Sebelum balik kite masuk ke segmen ke-3 E- enjoy so ape lagi ...SHOPPING!!!!!!!!!!
Amboi...anak2 ku, ambil coklat bagai x hingat yer...ingat omaknya omaknyer x filter ler tuh. hihihihi so bila time bayar, ni x mau ...ni  x nak..ni dah ada dalam freeze, ni x mau sebab dark coklat. Gitu sekali emaknyer filter tapi ko...dalam filter tu pon almost 100 gak melayang ho. Hemmm xper balik, balik claims kat apaknyer =D...

Dinding ni pon depa decor dah macam bar coklat. Hemm...makan karng kang...

Dan sebelum balik...singgah pula kat cafe dia. Hemm anak2 nak makan kat sini pula...lahai.

Decor by Fidani...

Lagi decor...

Besar punya coklat KLCC.

Nak bergambar kenangan sebelum balik...

Anak2 bujang makan nasi lemak je pastu x cukup..masih lapo lagi....haih, perut ngikut apaknyer.

Ni je sempat tangkap buat kenangan...yang lain, hemm selamat dah masuk perut bujang2 mak.

Mak punya portion pon kene ngap dengan depa...owh, sentap. HAHAHHA *alasan nak shopping lagi kat dalam tu*

Pada mereka yang berkenan nak visit ke sini, korang buatlah 1 group visit so korang boleh ada entertainer yang akan conduct ur group...kalau korang pegi gitu2 je belum tentu korang boleh merasa coklat yang macam kami rasa tu...rugi wow. Hehehhe


Thanks for visiting =D 
Ok babai. 



 **Myracles Beauty - 1set RM170.00, Spray MB 1botol RM120.00, 3botol -RM260.00.FREE POSTAGE **TMS procduct is ready stock.
Designed by UMIESUEstudio 2014 : LOVE RAZILA