Translate

Wednesday, October 15, 2014

Pekerjaan Tukang Sapu??

Assalamualaikum!

Seorang tukang sapu.... terima kasih abang =)
Hari ni nak share something pasal pandangan mata orang tentang ape pekerjaan kite.
One day, saya bawa someone yang saya sayang jalan2 ke kota...sampai satu area terpandanglah lori Alam Flora ni... then staff yang buat kerja tu pula Melayu kita, makanya bermulalah cerita pasal pekerjaan ni.

Eh!tu orang ape tuh? Melayu ke??
Haahlah..melayu kita, nape?? *agak pelik bila ditanya sebegitu.
Lah, orang melayu kerja pungut sampah? dah xde kerja lain ke nak buat? kutip sampah.
Eh, ok ape orang kite kutip sampah... sekurang2nya dia kerja gak dari jadi pemalas duduk rumah, buat kerja x berpekdah.
Yerlah..ngape x bangsa lain yang kutip sampah...kerja lain kan banyak.kutip sampahkan busuk baunya.
*dalam hati nak cakap juga, kerja tu halal, lebih baik dia kutip sampah daripada jadi penyamun penyangak... sekurang2nya gaji tiap bulan tu halal untuk dikongsi dengan anak2... tapi lidah kelu nak bersuara sebab atas dasar menghormati orang lebih berusia =)

Bila saya lalu ternampak abang/pakcik ni sapu sampah terasa nak berhenti buka tingkap...i want to say " thanks sebab sedia menyapu sampah atas jalan...kalau dia xde mesti jalan raya tu kotor berdaun2 bagai...kite naik kereta memang x merasa susah dek daun kering tu tapi orang naik motor tu...habuk, pasir semua mereka kene.

Untuk pemungut sampah... anda memang hebat, biar buruk pandangan mata orang terhadap pekerjaan kite asal dia dari sumber yang halal, itu lebih bermakna.  Terima kasih kerana sudi mengambil sampah di hadapan rumah saya...saya hargai perit jerih korang bersihkan kawasan tong sampah.  Anak saya Aryan suka tegur abang yang kutip sampai tu...dia memang ringan mulut..sape je yang ambil sampah dia akan lambai or sai hai...hai...


*Hargailah mereka yang kerja seperti ini...tanpa mereka sebenarnya kita yang susah =)


Thanks for visiting =D
 Ok babai.





Designed by UMIESUEstudio 2014 : LOVE RAZILA