Translate

Friday, August 28, 2015

Tragedy Denggi Raya!

Assalamualaikum! 

Kami ni nak story pasal raya tahun ni yang supa dupa huru-hara klibut semua ada.
1 week before raya my pakwe dgn eldest son demam berjemaah... gigih ai jadi nurse jadi doktor pakai bagai in the weekend.
Ahad 12hb Jul tu demam x kebah gak, pi jumpa doktor lagi.

End-up bermulalah sejarah kelabu kami...
Isnin pagi cek darah... lunch hour tu dah dapat result ke petang sikit dapat result..gitu2lah.
 Nampak?? Pletlet darah dah start going down.
13/07/15- bacaan 145 dia cakap suspek denggi...esok ambil darah lagi katanya.
14/07/15-pagi bacaan 128, doktor cakap confirm denggi..dia refer terus hospital senang.
14/07/15- petang bacaan 115 makin drop. tapi emergency cakap...esok datang ambil darah lagi...
My pakwe dah budget nak masuk ward sebab x tahan ken...
sape pernah kene denggi maybe tau kot...dia cakap kalau sampai panas tu datang..rasa dengan mata2 sekali panas macam terbakar... badan lemah ...

15hb tu patutnya ai still kerja end-up my pakwe suh tolong hantar dia balik kg. Nak cek darah kat kg je..ape2 hal senang..yer arr nak dekat raya sangat kan..
Planning asal dia bawa budak2 balik kg selasa malam so i will menyusul on rabu malam tak pon khamis pagi aleh2 rabu pagi dah kene balik...maunya x haru biru..baju raya semua lom packing..memang main ambil campak gitu jelah... tu sampai exchang handbeg raya..aleh2 duit raya tertinggal kat handbeg lama. HAHAHA. masak mencari duit tukar last minute.

Bacaan 15/07/15 - 101.

 pakwe ai tgk report dia...dia x puas hati sebab x kene admit.
HEHEHE... mamat tu dah x larat nak tanggung sakit katanya...

Akhirnya...dapatlah sebotol air masuk dlm badan.
So tunggu le sejam kat situ sampai air habis then kite balik rehat. 

 16/07/15 - a day before raya..bacaan makin drop "85"
memang gila punya pikir... 90% kompom masuk ward ni sekali... HAHAHA doktor cakap will admit until bacaan reach 80. LOLOLO.

So balik tu memang work hard ler bagi sup ketam nipah bagi minum just daun pucuk betik yang own proses.  Gasak situ as long boleh upkan bacaan dah ok... tapi memang terbayang2, pagi rayo melawat pakwe kat hospital...syahdunya.


 Selfie sikit di pagi raya...
Sebelum ke hospital to cek darah lagi.

Bacaan 17/07/15 - 142 wehoo...shoot naik tinggi kan.
nampak!! bahana work out semalam. HAHAHA.
So hari ni pakwe request nak masuk air so..2 botol sekali dia bagi...

 Peneman setia mummy daddy ni, sampai tidor2 budak ni. HEHEHE
2 bujang kite tinggal kat kg, kasi main dengan kezen2 lain.

 Masuk air..muka ada sinyum =p

So next bacaan for 18/07/15 bacaan x tinggi sangat tapi platlet darah putih shoot tinggi so dia cakap x perlu cek darah dah....so alhamdulillah, berakhir juga episod ambil darah hari2.



Belanja skit............

Petua/tips kalau kene denggi:
1) banyakkan minum air masak, air jus buahan, air 100plus
2)banyakkan minum sup ketam nipah kalau dapat..kalau susah nak dapat boleh je ketam bunga tu.
3)kalau lalu ...minum jus daun pucuk betik..pati jus tau!!
4) minum je air kelapa kalau nak ...semua pon boleh
5)SILA LAWAN DENGGI DENGAN MAKAN...SEBAB DENGAN MAKAN UOLS DAPAT TENAGA, antibody pon boleh bekerja to fight the virus...tapi memang denggi ni membunuh secara senyap sebab dia will kill ur SELERA to eat ape2 pon so bila berhari x makan and minum body makin lemah tu yang virus lompat2 kijang tu dalam badan so...tips PENTING..PAKSA diri untuk MAKAN.

Sekian sahaja ulasan saya. HAHAHA pestime handle orang kene denggi..alahai, hampir2 melayang sabar gak. KIKIKI.



Thanks for visiting =D Ok babai.
Designed by UMIESUEstudio 2014 : LOVE RAZILA