Translate

Monday, October 8, 2012

Sarawak ~ Day 1(22/09/2012)

Hoyey....welcome to Sarawak!!! Baru nak share crite yang almost basi =P.

Hari Jumaat yang super tired then bersambung di awal pagi Sabtu.
Aku memang mengong, Jumaat malam sabtu baru tergedik2 nak mempacking barang utk travel esok paginyer. Flight ke Sarawak adalah jam 7.05am... so less 2hours nak sampai ke airport dah.

Siap packing barang almost nk ke jam 12am so tido pon macam tido kambenn... kul 2.55, Mr R dah cuit2 kaki suh bangun....waduh!! mata ngak boleh bukak. Grrr. Time tu rasa nk sepak dia balik, sibuk je gerakkan org yang baru nk mimpi =P. Bila dia cuit kaki utk kali ke-2, emm kene bangunlah gayanyer sat lagi...aku pula kene sound dengan dia. Bangun ... mandi... xlama tu, anak2 pon dia kejut bangun mandi, ambek ko... kul 3.30am budak2 kene mandi.

By 4.30am, bertolak dr rumah menuju ke Putrajaya, minta adik tlg anto ke airport sebab kereta nk suh dia bawak balik. 5.45am kami dah selamat sampai airport. Walla!!, ngatuk tahap gaban but tahan gak mata ni supaya xlelap. Siap segala urusan bagai...tunggu jap terus masuk flight.

Harapan nk membuta dengan jayanyer di dalam flight adalah HAMPEH!. Argh!!!... aryan buat perangai. Grrrr.... dia xmau duduk diam. Tak nak duduk diam satu hal....xnak duduk kat seat dia adalah besar punya hal (^____^"). Pramugari tu...dah 2-3kali tegur suh duduk diam sebab nak take-off , hai... budak tu lagi ligat buat perangai =(
Tue...dia!, see xreti nak duduk diam barang seminit pon. 
Sudahnyer... ko share seat dengan daddy.
Daddy ko dah naik hantu sbb tak cukup tido...ingat dapat ler lelapkan mato dalam flight sudahnyer dengan dia sekali xtido2. Tetiba terasa, nyesalnyer xbawak dia belajar naik flight seawal usia Irfan dulu. Kalau earlier train, sure good boy as Irfan =).

Pestime dalam hidup aku tawaf dlm flight.... hey, ko taulah bdk aryan tu...kejap2 daddy, kejap2 daddy...hai, mamat tu naik xsenang nak membute. So, alternative yg macam aku baca, suh bawak jenjalan dlm flight. So kite tawafler dr hujung ke hujung and pusing balik sampai ler nk landed.

Alhamdulillah...safely landed 9am, member Hashim dah siap2 standby with car kat arrival hall. Siap2 pickup barang semua terus menuju ke kereta. Send Mr Samson ke opis dia, kami pon heading ke Pullman Hotel. 

Heww...aku ada terbaca bebaru ni dalam blog seseorang, dia kata boleh try luck utk earlier check-in. Sumpah! xpernah buat langsung walaupun beribu kali check-in hotel..kalau dia ckp kul 3pm br check-in so in between that time kami menghangkutler beg besar tu ke hulu ke hilir. Kawan opis cakap...kalau xboleh check-in awal pon...boleh tinggal dulu beg kat lobby. Ok, saya baru tahu. 

Back tu crite hotel... kul 10am aku try call hotel, bg reference no bagai, tanyaler..boleh earlier check-in ker?? Penyambut tu cakap boleh, datang dlm 10-15min lg sbb dia nk reconfirm dengan housekeeping dah siap kemas ke belum.
   Aku pulak kebetulan dah sampai area mall bawah lobby hotel tu, teruslah cari parking... jalan seselow naik ke lobby. Terus pi kaunter, sign form dan terus dapat kad bilik. Hoyey!! sukses weii...pestime earlier check-in =D

Bilik dia sangat awesome... kagum sekejap bila masuk. I dapat kat tingkat 11 u.
Ada meja utk kerja lagi... sukex3. 

Hai...siap penimbang kauu, ada pemberat 2ketul...each berat is 2kg and yang paling rajin angkat pemberat tu...Irfan si kurus-kering tu. Pepagi...mentara tunggu kami mandi n bersiap, dia pon bersenam angkat berat. kelakar kau tengok dia angkat pemberat 2kg tu. hehehhe.
Ni bilik ayo dia...pergh!! giler punya besaq, siap ada krosi rehat dalam ni. Cis!! macam rerasa nk tido dlm bilik ayo pon ado =P.  Yang uols nampak bebiru jalur tu is swiming pool dia...kat level 2.

Wokeh, dah siap tinggal beg...kite tuju ke area Pasar Satok. Hajat hati nak makan gerai2 kat Satok, rupanya... gerai tu buka lewat petang daaa.  Emm cari punya cari, banyak restoran cino...ada restoran mamak but maleh ler nak layan mamak kat sini. Huh, terlampau memilih sudahnyer ke KFC je makan lunch. Kikiki =)

Hemm... sempat bermain 2org budak ni. Bagi change...

Kite ronda pasar Satok yang baru nak buka...Mr darling i pulak mengidam nak makan anggur. Walla...sedap betul, manis ya hamat. Jenuh mencarik air utk mencuci buah anggur. Eh, bekalan tu :)

Okes!! projek ari ni...kite shopping kat Serikin. Now...heading to Serikin. Oh! long journey to go... wahai anak2, sila berlaku baik yer sebelum daddy korang naik minyak. Hehehhe...
Perjalanan mengambil masa dalam 45minit to 1hours. Lenguh gak ler duduk dalam kereta and alhamdulillah ler condition kereta adalah superb tip-top kalau x...maunyer aku kene bomb dek mr darling =D

Sampai sudah... pergh!! panas ya hamat. Berpeluh ketiak weii. Anak2 aku pulak dah start badan dedor2..kene panas macam ni, ish lagi cepatler badan tu rasa panas. Ish...beli topilah wat cover kepala...mencari topi berkipas, xderlah pulak =(

Suka erk, memasing dapat cap baru. 
Korang tengoklah, betapa panasnyer keadaan di sini. Tak tahan weii...nak nangis rasanyer lelama kat sini. Dah ler gerai2 tu banyak...panjang pulak tu. Haih, gagahkan diri gak nak menjelajah sampai ke hujung. Rugi plak kalau xjengah ape yang ada kat sana.

Mostly, kedai tu jual barang yang hampir sama je, korang pandai tawar...dapatlah rege murah, kot macam aku yang pemalas nk menawar...rugilah =)
Ish...telekung dia, murah giler...sewel kejap nak pilih corak. Kualiti memang vass. 
Suke hokey!!.

Turn mr darling pulak menyopping. Eh!! i lom dapat my habuan ok...so layankan dulu habuan utk budak 3 orang ni. Bila time aku jer... semua pon xberkenan. Nyampahkan!!!.

Ingat nak beli handbag, haih...mr darling pulak tak berkenan dek design and kualiti beg tu. Hoi!! dah rege pon murah...jangan ler nak demand sesangat (*__*").
Oklah...jom balik, nyampah xdapat beli engbag =( but saya dapat beli baju kait, jadilah kann dari xdo langsung =)

Pemandangan dari bilik hotel...menanti sunset di tepi jendela.

Ok...malam kite makan kat Top Spot. Port biasa orang makan seafood.
Hish!!... sini banyak kedai cino so yang paling terkompom melayu is kedai no:1 Muslim Seafood.
Service ok cuma, seafood dia is not so fresh. Aku order ketam seko...sib baik seko, pergh! isi dia lembek... geramnyer. Kempunan nak makan yang fresh macam kat Kuala Perlis ("____"). Nangis dalam hati =(.

1st night, menu dinner adalah....
1. Siakap masak mangga.
2. Ketam masak cili kering.
3. Sotong masak sambal.
4. Udang masak chees,
5. Sup sayur.
6. Air - Jus Epal, Jus Tembikai, Milo Ais, Air suam.

Total amount RM90 All in. Xtaulah murah ker mahal...makan sajalah, don't banyak komplin.

Dinner adalah tidak fun ok. Aryan buat perangai. Geram betul...boleh pulak dia buat kuak lentanglah...kuak reramalah atas meja makan...xcukup tu...dia kuak katak pulak atas lantai.
Dinner pon xsenang tauk!!. 
Very mencabar kesabaran hokeyy!. So kami pon dinner selaju MRT zasss, mana tak habis, kami bungkus...sambung makan kat hotel lebih tenang gitu.
Ok... kat lobby dia ada kawah ikan. Ciss!! tiap kali lalu lobby memang WAJIB singgah kalau x...bakal huru-hara donia dibuek dek Aryan. Merempan nak tengok ikan. Ni pon satu sumber yang boleh mendatangkan kegeraman tahap gaban.

Ada 1 time tu..lalu, dengar ler dia cakap nak tengok ikan.., kami buat xdengar je...terus lelaju jalan ke lift nak naik bilik. Haih...dia tengok kami xsinggah, dia punya merempan and nangis...kussss semangat. Sepanjang jalan tu, meriah dengan lagu syahdu dia, makanya...kami pon insap terus pusing turun balik tengok ikan dalam seminit dua and naik balik.

Lepas tu, nyaman telinga ...entah ape2 tah, Ikan emas tu pon hari2 nak divisitnyer. Tak kirelah..baru nak keluar ke...baru nak balik bilik ker...WAJIB singgah menjengah. Kalau Aryan tido pon kami gerakan...laju jer dia bangun bila cakap "nak tengok fish x?"
Visit kawan2 gitu.

Hari pertama berlalu dengan kepenatan ya hamat :P

Xoxo : LoveRazila
Designed by UMIESUEstudio 2014 : LOVE RAZILA