Translate

Thursday, October 11, 2012

Sarawak ~ Day 2(23/09/2012)

Hari kedua selepas flat di malam hari. Kepenatan mengaban... then trip kali ni adalah menuju ke tempat2 yang jauh dari bandar =)
Sesekali out off city gitu.

Ari ni plan mau ke Semenggoh Wildlife Center then sambung ke Jong's Crocodile pastu last sekali ke Gunung Gading.
Eh ringkas sangatkan itenary ari ni, mana tidaknyer...perjalanan adalah mengambil masa 1-2jam.

Dari Kuching ke Semenggoh ni ambil masa dalam 1jam 45minit gitu...Lamakan?? Penat juga duduk di dalam kereta but buat2 ler berlakon tak penat sebab yang buat itenary pon aku gak so jangan komplain lelebih nnt kene balik.
Dah selamat sampai pon di Semenggoh. Sampai je, terus lelaju pi beli tiket.

Fees: Dewasa RM5/pax
Kanak-kanak bawah 6 years free. Untuk 6years kalau xsilap kene RM3 kot. 

Maaf yer sebab anak2 saya masih percuma but uols boleh semak semula di link yang aku bagi kat atas nuu.
Dari kaunter tiket ni, 1kilo lagi masuk ke dalam, then barulah uols boleh jumpa platform tempat orang utan makan.

We all sampai dalam kul 8.40am so ngam2 soii lah kan.
Feeding time adalah dianggarkan dalam kul 9-9:30am.
Eh, lupe nak crite, kat sini adalah tempat melihat Orang Utan yang liar. Ulang tayang...liar, depa xbela pon cuma tempat ni ada bagi makan kepada orang utan ni, so uol gi sini kire ikut nasib ler..kot orang utan tu kenyang, idokler dia mai makan kat platform yang disediakan. kalau tak silap aku...ada bulan2 tertentu orang utan xmai makan kerna, depa cari makan sendiri dalam hutan...kira2 that time, buah2 hutan as sumber makanan depa banyak ler. 


Oks...yang aku bergambo macam pintu gerbang tu adalah..enterance ke-2 yer. Kat sini ler kite parking kereta. Kalau korang rajin nak jalan dr kaunter tiket pon xper...just 1kilo jer kene jalan. Hehehhe. Rajin ker??? Aku, idok ler rajin nak jalan..mau terberanak kat situ gak.Hehehhe.

kat enterance ke-2 ni, depa listkan nama2 orang utan yang ada atau yang pernah stay di sini. Banyak gak nama2 yang ado, antara yang terfemos adalah Delima.


Ish...inilah Delima with anak dia.
Garang ni, pernah ada kes dia attack orang dewasa and kanak2. Sebab dia liarkan...so bila dia rasa anak dia teracam...dia akan attack ler. Mengikut renjer yang bertugas...paling sikit jahitan yang diberi oleh Delima adalah 4jahitan but most of the case adalah up to 20jahitan...scary kan. So sila hati2 yer, ikut arahan renjer.
Jangan nak pepandai buat macam rumah sendiri :)

Eh, dia bukan sesuka hati nak attack orang, bila rasa terancam je...kekira dia protect anak dia ler...sape tak sayang anak weii...Manusia je yang suke nk buang anak &bunuh anak sendiri :(.
I snap gambo ni pon jejauh jer taw...buat max zoom pada Delima...actually, renjer ada dok berkawal kat situ.



Ni gambo2 beserta nama Orang Utan yang pernah berada di sini and some of them masih ada di sini.
Sayangnyer...kami xberpeluang melihat Orang Utan tertua di sini.... *lupe nak tanya, Ritchie si ornag utan tua tu masih hidup lagi ker??Hehehhehe.


See!!! orang utan dah mai dah...
Ni kat platfoam pertama tau... depa ada special port yang real dalam hutan, kene jalan lagi ler gayanyer :)
Melihat orang utan secara life, macam lah xpernah tengok dalam zoo kan, but ni different ok... kite yang visit mereka dalam jungle.


Ni nak pergi ke platfoam tempat bagi makanan di dalam hutan.
Track adalah sedikit mencabar...i yang preggy ni kenelah bersemangat lebih...prove i can do it! tp...i semput gak. kikikiki.
Jungle trackking adalah 200meter... haaa jalanler korang, tak yah lelaju pon xper, slow and steady.


Ok...dah selamat sampai. Eh!! macam2 kat Sepilok Sabah pon ado but yang tu lagi jauh kot nak sampai ke point dia, so duduk diam2 yer...tunggu orang utan datang.

Agak2 uols, mau ker anak ku aryan ni diam??Kim salam...dia teruja sekejap je pastu dia pon bosan. Jalan sana jalan sini, dah acan dengan kamera pon xmenjadi. Geram!...ops!! sini xleh makan yer so ape lagi aktiviti yang boleh dibuat?? Tengok orang lorrr.

Kami tunggu kat sini almost 30min tau, minit ke 20 baru seko nak start mai...puas ler renjer tu panggil2.
Tak lama tu mai lagi seko... dapat ler tengok kejap, pastu kami pon beransur balik...aryan ngamuk nak susu.
I bawak susu cuma risau nak bagi, takut kene rampas dek orang utan pastu i respek rules & regulation tempat tu. Wah!! padahal...renjer dah sound time briefing tadi. Human non respect the rules :) but i xderlah terinclude sbb i xmakan n minum cuma dia tegur pada pelancong asing :)


Inilah orang utan yang mai selepas kami menanti penuh sabar selama 20 minit =)
Yeah!! suke ... dapat gak tengok live kannn!.


Lepas dari hutan tu...kite masuk jap dalam rumah koleksi orang utan...sejuk, ada ekon. Memasing kepanasan...peluh ketiak weiii.

Dah sejuk semua?? Moh ler kite sambung trip ke Jong's Crocodile pulak.
Dari Semenggoh ke Jong's ni dokek je...dalam 20min drive gitu.
So setting time dah cung!, ngam2 sampai sana...time bagi makan boayak. 
Baguskan my planing =P


Orait...bagi change depa tengok boayak berdiri sbb nak capai makanan...i berehat kat astaka...ke mari skit dari kolam buaya. Panas terik time ni.

Renggang2 urat sarap kejap...kat sini xlama mana pon sebab memasing kepanasan...cuaca sgt terik so kami visit mana yang wajib je...xderlah macam 1st visit dulu...satu taman buaya ni kami ronda.

Feeding Time buaya is 11am then sambung feeding Arapaima Agigas @ Ikan Naga jam 11.30am
Melepak di kolam arapaima sambil kagum2 dengan ikan yang besau2 di bawah laluan lantai astaka ni.
Kami kelaparan tp kat sini ada junk food je =( sedey, but makan gak ler wat alas perut.

Kat sini gak terjumpa kawan sekolah...si Hajar, sesama belajar dulu. Sib baik ko tegur aku Hajar kalau x...haram aku ingat. hehehhe dia pon dah nak kluar dr taman buaya ni menuju ke Semenggoh pulak. Eh!main tukar2 tempat yer...i dari sana u pulak nak ke sana =D 


Replika nya sama macam dulu gak..xder byk berubah cuma perasan, sangkar yang awal2 tutup xtau sebab tengah renovate atau haiwan mati. Dulu awal2 leh dapat tengok sun bear but now depa dah transfer ke belakang so...nadai tgk lor =P

Fee adult:RM16/pax
Kanak-kanak:RM8/pax - bawah 2tahun free.

Orait!!!mari anak2...kite ke next pitstop. Ni long journey. Dari Jong's Crocodile ke Gunung Gading di Lundu area jauh seyy. Panas buntut duduk dalam kereta :)

Haih!! cabaran utama menuju ke gunung gading adalah GPS tak dapat nak bagi direction yang tepat. Argh!! melilau mencarik and kami adalah orang yang SESAT-BIRAT. Grrr!!
Sabar yer... try tanya kat petrol pump...depa pon xsure exactly location but kalu setakad way to Lundu depa tau. So, it's ok...kite try luck..rupanya kami sesat dah sampai dekat bandar Kuching. Alang2 dah sampai bando, kite pi lunch dulu lor. Lapar!!.
Lunch simple - Pizza Hut.... kawtiem. 
Alhamdulillah...kenyang siap tapau lagi tu mana yang tak habis =P.

From Kuching town, 2jam drive ke sini. Walla! seperti mau nangis. Actually it's same way ke Pasar Serikin cuma kat simpang 4 tu je uols xleh terus...kalau terus, ke Serikin lagiler jawapnya, kene belok kanan menuju ke Bau dulu then baru ler ke Lundu.
From simpang 4 ni ler aku keep calling ke pusat gunung gading ni. Area Bau tu yang aku rasa...sgtlah lama and panjang perjalanannyer...kiri kanan adalah hutan ok.

The way ke mari adalah payah sebab, GPS memang xdetact location ni peh tu kekurangan signboard as guide so uols kenelah pepandai agak2 yer...but jangan risau, orang sarawak baik bah, boleh tanya =P
Kalau dak...uols boleh call tanya kat pusat gunung gading tu.
Ni dah sampai kat Pekan Lundu yer..the way nak sampai sini aku rasa more then 10xtimes aku call ke center tu. Hemm ambeik ko, bertapa semangatnyer aku mencari sampai aku naik segan nak call.
Sampai sana just nice time, but hujen lah pulak... idokler lebat...so i pon bayau fee dia then get permision utk parking dekat dengan entrance nak masuk hutan. 
Alhamduillah...dipermudahkan =)

Fee adult: Rm10/pax
Kanak2 bawak 6thn is free.
Tour Guide:RM30/visit - xkire jam. 
Kalau group 6org pon korang bayau sama gak.
Ni signboard ngam2 tepi entrance nak trackking ke tempat bunga tu berada.
Mengikut kata Mr Tommy, anggaran perjalanan adalah 20minit utk ke point bunga yang baru bloom tu - pitstop pertamalah tu.
Bersiap sedialah yer...trackking adalah lebih mencabar dari jungle trackking kat Semenggoh Orang Utan tu.
Chaiyokk!!!! 

Di awal perjalanan kami menuju ke bunga Rafflesia tu, kami jumpa bud dia...ada 2 tempat berbeza. nampak tak yang ade kaler putih2 skit tu ler bud dia.
Tetiba rasa kagum...tah paper tah, baru nampak bud dah kagum :)
Hey!! jakun okey...payah nak jumpa ni.

Alhamduillah...rezeki saya and family berada di sini menyaksikan sendiri kebesaran ciptaan Mu Ya Allah.
Syukur sangat2 diberi kesempatan melihat bunga ni. Bunga Rafflesia spisis Tuan Mudae Pricei.  Nama ni aku dapat dari tour guide kami - Mr Tommy.
Kat Gunung Gading ni, cuma ada 1 spisis ni saja.


Awesome!!!! bergambaran lelaju kat pitstop pertama bunga raflesia ni, sebab time ni hujan rintik2, tumbung daun lalang :P
Keterlupaan untuk membuat sebarang video...sedihkan...kan..kan..??? Huhuhuhu but xperlah yang penting kite bergambaran sebagai kenangan.

Untuk diameter bunga yang kami jumpa ni is 56cm. besau you but for the record, this year paling besar depa record adalah 71cm it's bloom in Feb'12.
Bunga yang 1st ni adalah betina, then xder bau pon. Ni adalah keadaan bunga ni bloom pada hari ke-2.
Ok... jalan lagi ke pitstop ke-2 utk bunga yang ke-2 bloom hari yang ke-2 juga... barapa banyak 2 daaaa =).


Orait...sampai pon selepas berjalan 15-20minit dari pitstop yang pertama tadi.
Ok...lokasi adalah not so challanging as yang 1st tadi...ni di kawasan landai je so xperlu memanjat as 1st pitstop tadi untuk tengok bunga ni. Kat sini, hujan dah stop dah...syukur.

Ini adalah bunga rafflesia jantan...ada sedikit perbezaan antara jantan and betina.
1. Bunga betina...ruang bulatan tengah tu besar skit dari haq lubang yang jantan.
2. Dalam lubang betina tu, kadang kala uols boleh rasa sejenis cecair sedikit melekit...bunga jantan-yillek...
tu je yang berbeza :)

Yang kaler hitam tu, bunga tu dah mati seminggu ke 2minggu yang lalu. Xder bau pon...
Mengikut kata Mr Tommy - hari pertama bloom, bunga ni ada bau sedikit busuk...actually hari ke-2 pon boleh bau...dia suh kami hembus kat area lubang tengah tu pastu hidu...aku buat tapi xdak bau pon. 
My darling try pon xdak bau gak...kesimpulan...kami xder terhidu pon bau busuk seperti yang diwar2kan as dalam blog and tenet.


Kiri sekali...Aryan with daddy sedang melihat bunga rafflesia yang dah mati, middle...aku ler with rafflesia, kanan paling atas, our tour guide -Mr Tommy, gambo yang middle track nak menuju ke luar -pulang marilah pulang :P, challenging track, aku lupe nak ambik sebab kalut nak cepat sampai di pitstop pertama-pasai hujan.. 


Ni pemandangan di kawasan parking visitor. Ada 2 chalet yang depa bagi untuk sewaan...lupe pula nak tanya harga yang ditawarkan.

Ape pon...alhamdulillah sangat dapat melihat bunga ni. Actually, aku plan nak mai sini with Wani. Memang next year kami dah book ticket utk ke sini, dah buat anggaran time bunga ni blooming bila. Suppose aku and wani ada single trip ke sini on April 2013 but memandangkan aku dalam pantang that time, so aku pon mendapat ilham utk visit in this trip.

Itenary aku yang buatkan???so ...suke hati i ler nak visit ke mana pon. Hahhahaha
The best is...mr darling say pada anak2 "say thanks kat mummy sebab bring us here, daddy yang dah besau panjang cengini pon xterpikir nak tengok bunga ni but uols yang masih kecik dah dapat tengok bunga yang unik ni.
Kalau mummy xbawak kite ke sini, memang sampai bila2, xdelah daddy terpikir nak bawak" Lololo...terus rasa macam sebak je sebab ada orang hargai ape yang i buat. 
Thanks sayang!! Coz, u jugak yang seponser holiday ni kan!!!.

So, dah puashati di sini...kite balik ke Kuching semula.
Thanks pada En Jailani and En Wan yang sudi melayan pertanyaan saya pasal bunga ni.
Thanks tak terhingga buat En Jailani sebab sudi call saya untuk beritau ada Rafflesia bloom during my trip di Kuching.

Uols ingat... aku terus2 terjah ke sana ker?? Idokler, actually aku ada call and tinggalkan contact no aku pada center ni. Aku tanya estimate kot2 ada rezeki nak tengok bunga ni bloom but dia pon xberani nak janji ape2 sebab bunga ni bloom ikut cuaca, so kiranya kami ni sekadar mencuba nasib.

Ni contact no Gunung Gading Center : 082-735144 boleh bercakap with En Jailani atau En Wan or sesiapa pon boleh saja.
That time aku gi sana...aku dah siap2 call bagi tau aku ada kat Kuching dari bila sampai bila, so bila dia call aku on 22hb (the day kami sampai) cakap ada bunga yang bloom terus rasa teruja ok.

Thanks gak pada Mr Tommy yang ramah mesra melayan pertanyaan kami....give more explanation pasal bunga ni. Memang uols awesome ok!!. Happy sangat2 with your service.

Kita sambung esok k... kami capek!

Xoxo : LoveRazila
Designed by UMIESUEstudio 2014 : LOVE RAZILA