Translate

Friday, October 12, 2012

Sarawak ~ Day 3(24/09/2012)

Yeah!! hari ke-3, tetiba rasa...eh, cepatnyer masa berlalu macam xpuas bercutilah. Huhuhu.

Orait...bangun pagi2 gosok gigi, pakai baju then kite chaloww gi breakfast. Okey, kat Pullman aku xambik hotel + b/f xtaulah aku xterselect option tu ker or memang Pullman xder provide b/f ker so mr darling komplain skitlah sbb dia malas nk mencarik kedai kat luar utk b/f.

Pn Suzy, in future, sila hati2 ketika memilih hotel..choose yang breakfast included okey.
Yess Yang! I do - ayat foyos dari aku. Hahhahaa

Kite breakfast kat Coffee Coner area Satok. Restoran melayu, sedap gak masakkan dia. ada banyak2 stall untuk pilih menu.
Aku pilih Nasi lemak lauk sotong and daging masak hitam,
mr darling order nasi briyani ayam,
irfan as usual...roti canai,
aryan, ko share jerlah nak oittt.
Air pulak - jus epal and air suam for me, milo ais tabur utk Irfan and hot tea utk mr darling. 
Total semua, murah sajo...RM27.
Kenyang beb. Alhamdulillah!!.

Then kite sambung perjalanan ke Santubong. Kite nak visit Kampung Budaya Sarawak.
Perjalanan adalah smoof je sebab orang lain dah masuk opis kann so kamek2 saja di jalan raya. Lengang... so kami pon berpandukan GPS di tangan, terus menuju ke Santubong.

Dengan confidentnyer boleh jumpa ok sebab 5years ago, kami ke sana pakai peta je siap print dari google lagi. Berbalik kami yang di dama kereta ni....actually bulatan pertama tu, kami dah tersalah ambik lorong so makanyer teruslah GPS tak boleh nak guide dah. Geram kan...

Kami try lagi then salah gak, so memasing ala2 give up, kami pon pusing balik ke Kuching sebab nak pi cari tourism center untuk pi beli map.
Yup..RM18 tau beli map, geram betul to my self, i siap tanya jalan lagi nak ke Santubong.
Kami salah ambil exit yang 1st and suppose kami ambil exit ke-2 then barulah leh jumpa Normah Specialist bagai heading to Santubong.
Argh!! membazir Rm18 utk map...lepas masuk exit yang ke-2 tu..kami pakai GPS je, map letak tepi =)

Actually kami rushing ke Santubong sebab nak kejar show at 11am but dah lambat nak ke sana makanya kami swift plan....kite ke Cat Musium dulu. Alang2 dh lambat..kite kejarkan show yang kul 3pm lor.

So ... kita berlamaan di muzium k. Rondalah korang sampai penat.
Semua pon hampir tiada perubahan since 5years ago aku mai sini. Ada a few collection je yang aku nampak baru yang lain semua sama...susun atur pon tak banyak yang berubah =)

Ape nak buat lagi dalam ni?? Kita bergambaran jelah.
Lai...lai...perbanyakkan koleksi gambo =P

Eh...nampak peyut arr...sorry yer, baju tu besau tu pasal nampak i lagi double besau.
Emm ... tak nak ngaku lagi tu, body dah kembang macam gajah. hahhahaha =D

Eh...macam cikgu sekolah kan???
Tah paper tah mr darling ni, ambikler position yang cun skit...hohohoho.

Yeah...my lovely cat. Kikiki.

Depa rest kat lobby during i ke toilet.
Oklah... jom sambung journey ke Santubong. Perut dah berbunyik ni...moh ler kite lunch somewhere at Santubong.

Cuaca ok sesangat...idokler panas, so nyaman je kami heading to Santubong.
Sampai sana, kami ke Pantai Santubong kejap...sajo tengok pantai tapi tak derlah kami kluar kreta pon just tgk dari jauh jer.

Alhamdulillah...safely arrive kat depan Sarawak Cultural Village, kita makan dulu!!.
Kami makan kat Damai Center. Oklah but berlalat skit tempat ni.
Pengunjung tak ramai...yang datang makan pon kebanyakkannyer mereka yang baru keluar dari SCV.

Menu lunch kami adalah:
1. Nasi lemak for Irfan
2. Nasi putih + tomyam for mr darling
3. Mee udang for me.
Aryan makan share2 so semua menu dia bedal =P
4. Air- 100plus saja & abc.

Lepas kenyang..kite masuk ke SCV.

Fee Adult:RM60/pax
Kanak2: RM30/pax - Aryan free sebab under age :)

Let's start our journey from here....
Gambar sebelah kanan bawah tu adalah tempat Show center ok. 5years ago...show petang adalah jam 3pm but now show petang adalah jam 4pm until 4:30pm so sempatlah kami memvisit semua rumah sebelum tengok show..itu pon lelaju gakler.

Kite pakai jalan ni...aku dengan Irfan ler, mr darling dengan Aryan ikut way lain sebab depa pakai stroller. Bila lambat naw nak sampai sebelah sana...sudahnyer Aryan jemput kami kat tengah laluan buluh ni.

Suke naw Aryan dapat naik and jalan atas laluan ni...si Irfan slow je jalannyer...takut jatuh. Tengoklah cara dia jalan tu...kelakar tauk!!. 
Lajulah Irfan...adik dah sampai tengah tu...
Kejaplah mie, mana boleh laju, nnt jatuh macam mana???
Selow je aku follow belakang Irfan.
Rumah Bidayuh... fuh! semput makincik nak daki tangga. Tinggi bebenaw. Sejak bila depa naikkan rumah ni pon aku tak tau. Kawan aku gi last year hujung tahun, rumah ni lom setinggi ni lagi. Serius...tinggi ya hamat.
Mak yong ni, naik tangga ni, semput napas jap.

Dah puas bermain and ronda and ushar2 aktiviti depa, kita sambung ke next house.

Eh...rumah ni tak banyak berubah, yang nampak pon just depa panjangkan lagi ke hujung sebab depa tambah a few bilik untuk guest house gitu. Kalau uols berminat nak bermalam kat sini boleh arr.

Start rumah Iban ni, irfan dah suke main cop2 kat buku pasport tu. Amboi ko Irfan...happy yer.
Nyambil tu...kite tengok gaklah aktiviti yang depa buat kat rumah ni...si Aryan memang jadi tukang kacau orang sesaja.
 Next house jom!!. 

Rumah ni aku minat dari dulu. Sini pon ado guest house kalau nak stay but aku idokler sampai hati nak stay kat sini...takut weii, dokek dengan hutan. Neyhiheiii.
Kat rumah ni kami berkesempatan tengok tarian depa. Amboi...lemah gemalai...
Gitar Sapi dia pon best tapi xderlah kami nak memboli sebab tahu...xder sape nak main, karang membazir.

Aryan suka main alat musik ketuk2 tu...alah macam Xilafon gitu. Dia dok main dengan anak orang putih...sukelah memasing walau pon sorang cakap versi itik sorang cakap versi ayam..boleh je berkawan.
Budak ni juga yang kami jumpa kat LCCT- sesama sampai dari Kuching =P
Next house jom!!...

Eh!! rumah ni pon dah dipanjangkan kebelakang arr... so this visit, ada 2 rumah yang mengalami perubahan. Mr darling sedang menyumpit... not so bad hah!.
Ok...next house...
Eh...rumah ni i suke jugak. Nape suke??Sebab rumah ni besau...ada 3 ker 4 tingkat. Hebat kau!.Membayangkan orang dedulu membangunkan rumah ni...pergh!! tak terjangkau dek pemikiran i ni.

Rumah tanpa paku sebesau ni...memang hebatlah =)
Kat sini kami beli kuih apong..tu gambo yang bawah sekali. Rasa dia xtaulah nak explain camner tapi sedap.
Beli gak kuih tabaloi...homemade ok. depa baru masak...nice rasanya...nyummi.

The best is...aku and Irfan turun ikut tangga asli tu. pergh!! mencabar u.
Aku jalan depan...saja nk turun ikut situ sbb pestime mai dulu jalan ikut tangga tengah yang biasa tu.
Baru a few step turun...Irfan pulak nak follow. haih budak ni...merbahaya tu...sebab tangga ni ada sebelah je untuk letak tangan pastu pemegang tu pon tak kuat mana.

Orait ... jln very the slow...aku takut jatuh in same time takut Irfan terjatuh gak. Tangga tu menjunam ok.
Terketaq lutut irfan bila dah sampai bawah, apa pon...bravo Irfan...congrates!! sebab berjaya turun sampai bawah walau pon banyak kali terstop in the middle off stair =D.

Eh! kat Rumah Melanau ni, kami jumpa makcik/kakak, 5years ago jaga rumah Melayu but now jaga rumah Melanau pulak. Aku perasan gak cuma lambat recall but mr darling yang tegur akak tu. Dia pon terkezut kami masih ingat dia.
Sembang kejapler..haih, kami mai sini dulu masa irfan baru berumur 8bulan ok...now Irfan 5tahun + and Aryan dah 2tahun pon...lamakan but can still remember =P
Ok...next house. 

Sama gak macam dulu. Kat sini kite beli pulak kuih kapit gulung susu. sedap!!!anak saya memang suke kuih ni. Beli 2 bungkus sebab memasing feveret kann nnt ada pulak yang bergusti pasal kuih ni.

Mummy...ni ape erk??
Oh!...ni congkak.
Congkak tu ape mie??
Tu!...bende yang Irfan pegang tu...
Nak main camne ni??
Irfan masuk je buah2 getah tu dalam lubang tu...haa...dah jadilah main congkak.
Mummy...jangan tengok belakang congkak nanti jadi macam dalam tv...kene sumpah.

Eh, ko over tau Irfan =P
Next house...kene rushing skit sebab jam dah menunjukkan soon to be 4pm.
Last house to visit.
Eh! ni pestime masuk sebab 5tahun lalu rumah ni under renovate so tak dapat nak masuk melawat.
Kat sini pon xderlah lama sangat sebab rumah ni not so interested but ada gakler yang boleh ditengok kat sini contohnya: pokok lada hitam/putih as gambo belah kanan bawah ni.

Dalam rumah ni ada basikal lama...ada kepala naga then adalah barang2 yang biasa orang cina guna. Dapat gak tengok susun atur bilik tidur depa but rumah ni xder lantai so jalan pon kene slow2 sebab habuk kann.

Ok...dah dengar2 bunyi musik tu...tu tanda show nak mula dah.
Laju!...kita ke show center.

Kami sampai tu...depa dah start dah. So layan jelah ape yang ada di depan mata.
Ni kalau tak silap tarian traditional dari etnik Iban or Dayak and Bidayuh.

Ni tarian dari etnik Melanau...i suka sebab depa boleh main tarian buluh...kaki tak tersepit kauu.

Tarian dari etnik Orang Ulu. menghayati alunan Sapi...terbaekkk!.

Ni tarian zapin siap ada live singer lagi. Sedap suara pakcik yang nyanyi tu. Very love it =P
Kami semua dijemput naik menari dengan depa but my darling super femalu then yang naik pon Aryan...kejap naww...budak Irfan dah selamat sampai Syurga =P, mak yong pon tak naik sebab mak yong super-dupa pemalu. Hahhahaha!!!

Bergambaran di luar pentas pertunjukkan...
Alah...alah...lah...budak Aryan ni, ko over tau. Dia xbagi daddy pegang dia time nak turun tangga ni, macam lah awak tu dah besau nau. Grrr.

Bergambaran sekeluarga...tangkap sendiri je =D

Kite repeat balik ke Damai Center...pi tengok replika Burung Horn Bill. Udah rupa macam kat langkawi pon ada dah. Hikhikhik.

Kat pantai ni lah depa dok cari seafood and mandi-manda but time kami sampai ni air cetek bebenaw...depa mandi ke hujung sana nuu.  Moh ler kite balik...capek!
Di waterfront sudah...shopping untuk membeli souvernior kawan2. Ni je the only one yang sempat singgah.
Tu pon dah sampai KL baru perasan...tiada sovernior utk diri sendiri...cedey tau!!
Tak perla...tu tanda kene ke Kuching lagi. Hahahha.

Ok...kite cruising pulak. Mr darling ajak...moh ler kite naik boat. Murah je...tu ada rege ye :D

Bergambaran sementara menanti penumpang lain...cuak derr!! almost mau tergolek sampan ni. haih!! gabra makincik tau sebabnyer...makincik tak pandai berenang. Hahhahaha.

Orang putih yang sesama naik tu pon gelakkan aku bila depa cakap...
Don't so worry, can swim right?
Cis!! ko xtau yer...aku pon dengan muka cuak ni menjawap...
The problem is...i can't swim.
Orang putih jawap balik...
If that case...u have to wear the safety live jacket.
Aku pon sambil gelak2 menjawap...
Yeap! the best option that i have =)

Then..memulakan perjalanan yang superb indah di petang hari.
Ia mengambil masa almost sejam setongah.
Bila masa yang panjang...kami makin cuak sebab aryan dah start bosan and dia start buat perangai.
Haih..menahan sabar jelah kami dalam cruise tu. Sabar ye...
Tengoklah gelagat Aryan yang dah bosan berboat. Dia buat hal dia sendiri. Risau weii, takut dia terjun je, huhuuhu. Dia nyanyilah...dia bebellah...dia main game hplah...so macam2 pon dia gaklah.

Alhamdulillah...finally sampai ke jetty.
Terujakann...sebab anak dah wat perangai so lelaju kite balik.

Balik terus tuju ke hotel..letak barang pastu turun balik ke Top Spot pula mentapau dinner.
Jalan kaki je ke sini...dokek bebenau....lat sebuah building sajo.

Our menu tonight:
1. Bawal masak stim limau
2. Sayur Midin goreng
3. Udang goreng tepung
4. Kerang rebus.
5. Sup campur
6. Nasi putih
Total utk makanan is RM58.00 tak termasuk air.
7. Air - jus tembikai (mr darling), jus oren(me) & milo ais(Irfan)

Lepas makan...masing2 pon kroh...kroh.. terbongkang.  Kepenatan yang tak terucap.
Say good night pon idok...memasing terlena.
Esok adalah hari terakhir di sini....

Xoxo : LoveRazila
Designed by UMIESUEstudio 2014 : LOVE RAZILA