Translate

Tuesday, October 23, 2012

Senyum :)

Update pasal semalam after entry Jatuh!!....
Ada gak yang risau erk!!
Ahaks... i pon actually risau gak walau pon ni anak yang ke-3 but pregnant be4 this memang ler xpernah jatuh. Ni pengalaman pertama tau but i cover konon2 i'm cool beb :P 
*padahal dalam hati rasa nak gi emergecy danx2 tu gak ;P*

Alhamdulillah... all in order. Jangan risau yer... semua ok, baby ok...grow-up well, moving well and of coz mummy dia lagi very well.
Peningkatan berat badan adalah dalam jangkaan... as usual => 2KG. Well donelah kannn...19weeks dah naik 8kg. Ko ada??? So segala impian utk controll berat kenaikkan sehingga hujung pregnant as 9KG adalah tinggal harapan. Punah harapan ku...terus rasa argh!! aku seteres. Seteres nak menyelimkan balik during pantang time (T___T).

Berat my baby now dalam 300gram+...2kali ganda dari bulan lepas. Last month berat dia dlm 140gram gitu.
Ok... pasal cerita kelakar time story-mory with doc about the jatuh tu.
Ish!...that time lom scan lagi tau so xtau progress anak and so on.

Me: Dokter...2 mlm lepas i jatuh tau! *dengan muka bersungguh2 bercerita*
Doc: Ok...bila jatuh ni, ada 3 perkara u kene perhatikan.
1- Berlaku contraction yang kerap dan rasanya lebih sakit dari contraction sakit nak bersalin normal... u xder kan, sebab kalau u ada simtop ni sure u dah datang ke emergency right??
Me: owh!! xder2...*sambil jari telunjuk goyang kiri-kanan + memek muke xder*
Doc: 2- Berlaku pendarahan...sikit ker banyak ker... u, sure xderkan?? kalau ada, u dah sampai ke emergency dah check.
Me: Owh! ni kompom xder sebab i dah perati since dr kejadian jatuh tu until now.
Doc: 2 simtop i cakap ni menunjukkan uri dah terenggang dari dinding rahim so must be carefull.
3- Baby tak bergerak langsung. This one not suit with ur case coz u baru 19 weeks...this simtem untuk baby dah besar dalam kandungan.
Me: Eh!! ni macam adalah...lepas jatuh tu, late everning ahad i dah start feel my baby xstrong to kick me.
Doc: Owh!! biasanyer 19weeks jarang mummy dah feel baby moving, in ur case...u so alertlah...boleh rasa awal but most of mummy xrasa moving in 19weeks... to earlier. 
Me: emm tapikan dokter, i jatuh melutut je..
Doc: in that case...ur lutut jerlah yang sakit...*sambil doktor tu senyum pada ku*
Me: eh! xsakit pon lutut i sebab i jatuh dgn lemah-lembutnyer....
(hehehhe semangat naw nk nyembang dengan doktor pasal tragedi jatuh tu =P)
Doc: Let's we see the baby progress...

Gambo dari Pak google yer...i punya kelupaan mau snap dr buku report i =)

So semua pon dah clear... jangan risau yer...
Aku pun dah lega rasanya... walau pon semalam ku menanti lebih 2jam for my turn but it worth it.
Ehem...ehem... i dah tau dah ape jantina my baby =)

Insyaallah will get baby girl! =)
Haih...time dokter scan tu terus dokter cakap...
Doc: Nak tau ker jantina baby?? i dah dapat tengok jantina ni.
Me: Emm boleh gak...padahal nebes ya hamat masa tu... 
My darling kat belakang doktor tu dah senyum2...What??? u dah tau ker??*komunikasi dari mata ku ke mata darling ku*
Doc: Ok daddy...ni area jantina sambil dokter bulatkan area tu...daddy nak guess ker??
Darling i: perempuan kot.
Doc: Yup, insyaallah perempuan...
Me: terkedu lorr. Hahhahaha
Terus tanya dokter...ada chances tak nak tukar kot2 keluar lelaki?? - semangat kannn.
Doc: Base on my previus experience insyaallah tak..it's well be perempuan but in case keluar lelaki so that mean, pemerhatian i adalah salah but insyaallah it's perempuan.

Emm... terus teringat kat biras yang sama2 pregnant but dia will get baby boy juga utk anak ke-3 ni.
Terus berfikir...camner arr aku nak bagitau dia ni?? Haih...pening pulak tetiba. 
Kikiki - but aku memang dah share dengan dia pon last night... she ok walau pon dia nangis dalam hati but she try to pujuk hati dia to face it.  

Ape pon... syukur alhamdulillah dengan rezeki yang Allah beri pada ku. Cuma aku sedikit kesal sebab xder nazar untuk baby kali ni :(
2 orang anak yang terdahulu memang ada nazar yang aku niatkan so baby ni... xder sebab tak mengharap will get baby girl. Xperlah...insyaallah akan aku sedekahkan ape2 yang patut.
Aku plan for this baby...aqiqah kambing biri-biri sahaja sebab 1bahagian jer kan...nak aqiqah lembu macam membazir pula... xperlah...kite tunggu masanya then decide lorr ;P
Ape pon...doakan yang baik untuk saya and baby yer.

#Selepas keluar dari bilik doktor#
Me: Yang...camne u tau baby tu girl??
Darling: Sebab abang nampak kat area situ flat je...
biasa anak2 yang lain nampak macam muncung @ paruh.
Me: Owh! erk?? wah lepas ni dah boleh jadi doktor peribadi sakin puan ni. Hehhehe


p/s: later aku update rate ward kat PMC yer...

Mekasih semua =)

Xoxo : LoveRazila
Designed by UMIESUEstudio 2014 : LOVE RAZILA