Translate

Wednesday, February 6, 2013

Zoo Negara 2013...^_^


Sabtu yang baru lepas... puas memikir ke mana harus ku bawa anak2 ku beryoya.
1st - target nak ke genting...ahaks mr darling xbagi sebab dia takut aku  dah sarat pastu, dia risau aku xberdaya nak handle both my son especially si Aryan.
2nd- Nak ke zoo, rejected jugek. reason zoo besau nak bawa anak 2 berjalan takut aku kepenatan. Kalau naik tram...rugi arr.
3rd- Berjaya Times Square Park- aku pula yang reject sebab anak2 bawah 12 years kene monitor by parent - adoi...malas naw nak tengok depa ni main.
4rd- mr darling suggest gi tengok wayang je...huhuhu, mana ada cerita karton yang oit sat lagi anak2 buat wayang dalam wayang...haru beb.

Bincang punya bincang dgn darling dalam whatsapp so kata putus adalah...ke Zoo kite.
Pergh!! sesampai di sana dalam kul 10.30am.
Kite xde bekal ape pon sekadar nugget goreng sebab maid I kali ni is sepisis berarah,xreti sgt nak pikir sendiri xmacam Tari dulu pandai je dia masak ikut tempat nak dituju. #Tetiba rindu sgt pada dia :'(

Stop crite maid, spoil my mood.
Well! kan dah lama xmasuk zoo. Very semangat you mau ke zoo so kite pon congak2 $$ dalam wallet memandangkan dah buat saving a day be4. Kire2 owh ok...cukup ni. HEHEHE.
Anak2 zaman sekarang ni lagi terror bab duit, sumpah xpercaya kalau kite cakap xde duit ^__^.
Habis2 depa cakap ape tau...jom cari ATM, duit mumi dalam bank kan??
Argh!! anak2 memang begitu. Never understand yang duit dalam bank adalah for future saving nak oit.

Fee (A):RM30 with mykad
(C):RM6 with mykad (3 to 12years) - below 3 is free tau.
Parking Fee:RM5.50 xtau utk sejam ke 3jam pertama kot. 
Parking aku kene RM8.50 (10:30am - 4:30pm) 
For feather information boleh refer kat website ni http://www.zoonegaramalaysia.my/

Let's go...
It's Zoo time.

Certeka...ape yang dia orang tengok komain khusyuk tuh??
Jeng...jeng..jeng... depa khusyuk tengok si  leher panjang ni ha...jakun gitu.
Pakcik zirafah =P

Budak Irfan ni request nak duduk belakang gajah...HEHEHE, mana nak ku cari gajah untuk di tunggang??
So sempena gajah itu tiada, kita main2 with gajah batu eh.

Dia mengkagumi kekura =)



Kekura zone...
Nyeh...nyeh...nyeh... dia pon so glamor arr di Zoo.

Hish...besar ni, nyorok lagi bebetul landing baekk tepi tebing..kehkehkeh

Kite singgah kat rumah Amphibia...melawat and mengenal katak gitu.
Buat2 macam xpernah nampak katak so anak2 tambah excited mencari di manakah katak dlm bekas kaca tu ^__^
Mak tolong2 cari gak padahal mak menahan kegelian pada katak. Bila jumpa memasing happy...success to find the frog...entah pape tah eh tapi oklah.

Dan kite teruskan perjalanan...mencari kandang Tiger and Lion pula,
Request dari bebudak ni...
Bila dah jumpa terus mencari lagi...di manakan sang belang ni?? Cari punya cari...dia lepak bawah pokok...nampak ekor sahaja =)

Pastu...kite nampak kad manila bertulisan seperti ini... 
So laju je ke tempat yang dimaksudkan...

Loh!! ongputihlah pula, damn! camne nak sembang cakap ongputih ni??aku ni bahasa tunggang terbalik...berbicara dalam hati gitu.
Sampai2 terus ler aku ni berbasi2 menegur...Good morning =)
Dia jawap...Selamat pagi with smile also =)
*Fuh lega...pandai cakap Malay, i like =P HEHEHE

 So let's we main lukis2 gambo.
Memula pilih gambo pastu hulur tangan dan dia akan lukiskan utk kite =)

Irfan nak gambo singa laut...

Aryan pula aku suh lukis crab sebab jari dia suka naw mencubit I tau...Grrr sakit tahu tak???

Aku pula ...gambo kekura sebab sedar diri i'm walk slow sekarang ni =)
Nak tengok gambo sila lihat dalam IG k.
Actually it's free but u can give some donation.
Kami pon wajib menghulur..alah for animal food, medication animal etc. Menderma tu kan bagus =)

Gi kandang lion tapi memasing tengok lukisan di tangan, HEHEHE

Hamboi...haus naw anak ku ni. Padahal...ko sedap duduk dalam stroller, I jugek yang sorong. 

Kite ke Ape centre pula...

Xbest sebab chipanzi yillek coz dia preggy 9month now so tinggallah orang utan yg kurus tu. Haq yang besaq tu pon yillek...maybe dah arwah kot.
Syiok lagi kat Sepilok dengan Semangoh yang kami pergi tuh. 

Danx2 buat komperison tempat orang utan...very melampau kan...

Bergambaran pelbagai aksi =D 

Tikus terbesar di dunia...

Sebelum pulang untuk mengakhiri perjalanan kami anak beranak...kami layan Animal Show.
Reason is..mak dah penat nak menyorong anak peh tu mak nak duduk rehat sambil lunjurkan kaki.
HEHEHE.

Binturong...

 Otw nak ke pintu keluar...lawat pulak taman kanak2 ...so Aryan orang yg 1st nak pegang Pony, Irfan seperti takut2 nak pegang...bila nampak adik pegang dia pon nak merasa pegang.

 Suka sungguh merasa pegang pony tu. Selepas tu, sesi memujuk Aryan untuk pulang,  dia mau berlama2 with the Pony, aku pula dah naik lelah...kederat semakin kurang.

 Balik dari zoo...terperangkap jem di Batu cave, cis...korang ni kalau nk ibadah pon suh ler driver bus tu parking cun2 skit ni parking nyusahkan horang nak lalu tau dok.
 Sampai rumah je...tinggal the budak2, aku pula ke spa for facial and body massage, really flat gila malam tu, kul 9 tido...kul 11 jaga balik, berwhatsapp with darling sampai 12+ pastu sambung tido sampai pagi.

Over all...memang best tapi I capek tahu =)


Xoxo : LoveRazila
Designed by UMIESUEstudio 2014 : LOVE RAZILA