Translate

Tuesday, December 31, 2013

Orientasi SKSD II...

Cerita pasal anak bujang Z.
My elder son, Irfan soon will be in standard one.
Hew... kejap naw rasanya masa berlalu... dulu kedek2 Z bawa dia dalam perut pi study kat OUM, 1 weeks before delivery Z ada final paper... memang cuak giler..takut terberanak dalam dewan exam. HAHAHHA.
Now... anak Z going 7 years old....

Sabtu lepas...saya bersama Irfan je ke sekolah...yang berdua tu Z tinggal rumah BS.
Apaknya kene outstation...so ape nak buat kan...dah takdirnya macam tu.
Never mind... Z boleh handle bende ni. HEHEHHE
Sapsap soi kata Z =D
Otw ke sekolah... ko kan bang, sengih sesaja...
ko x tau hati omak ko ni...dah naik pecah dok nebes kan ko bang oit.

Posing dulu dalam kereta...

Muka control nebes padahal...dari semalam x makan tu pastu pagi tadi pon x lalu nak breakfast...
sampai sekolah terus kenyang sesaja... hemmm

Pendaftaran... alahai, nama Irfan xder so kene tulis sendiri yer =)

Dewan sekolah...
Macam x berapa ramai orangkan... still awal lagi ni.

Upin-Ipin pon adalah...

Z duduk 3 row dari depan...depan dah penuh orang so oklah...

Gambo laik...lambat naw nak start ni...
Selamber je muka anak Z kan... padahal, ni gambar dia selepas mengcooldown kan omaknya...
Pffftttttttttt mak dia memang ober.

Posing buat hilang nebes...
Dupdap...dupdap dalam hati >,<

Eh...dah start ramai dah.

Budak2 lain datang mak dgn ayah...
Oklah...at least Z ada to support my son.

Teacher dah start calling for seat exam.
My heart...alahai, rasa nak tercabut sangat dah >,<"
X sukanya rasa nebes melampau ni.

Sempoi je Irfan...xder feeling nebes langsung. Adeh!!

Lepas tu...teacher pon angkot anak2 ni pi masuk bilik exam...pffffttttttt mak2 apak2 xboleh ikut. 
Huaaaaaaaa...keciwa, so x dapatlah nak snap gambo dia dalam kelas during exam.
Lepas tu parents ni back tu dewan semula... teacher silih berganti bagi speech pasal program sekolah, explain pasal BAND1-6, and macam2 lagi tapi Z x berapa nak boleh fokus sebab dok risaukan anak Z yang tengah seat exam tu... boleh buat ke dak??

Lama jugalah depa ni exam 45minit rasanya.
Tak lama tu anak Z pon sampai semula... 1st Q Z tanya... boleh jawap x? He said ... kacang je, senang sangat.
LOLOLO so eksen ini budak. pastu Z tanya lagi... dia soal ape Irfan??
memula kene tulis2, ABC pastu kene kira2 pastu kene warna.

Tup2 teacher yang tengah speech tu cakap...parents yang anak2 x sampai lagi tu harap sabar, yang dah turun ni x dengar teacher pesan ape tadi... exam ni ada 2 jenis... 1 menulis, mengira n mewarna another type is lisan, membaca.
Pergh!! cuak gila Z dengar... terus soklan cepu emas keluar...
Irfan, tadi exam jawap semua x?? Jawap...
Habis siap jawap ke?? haahlah...habis jawap
Ada exam lisan x?? Lisan tu ape mi??
membaca... ada tak tadi?? Ada...teacher suh membaca...Irfan bacalah...
Terus Z cooldown semula... emm budak ni buat suspen orang.
Lepas tu...kami break for makan.

Kantin dia...

Hadap sosej je ko kan bang... oklah
Kat sini memang ada BIG PROBLEM...
Irfan memang scorer Maths, x dinafikan since masuk sekolah dia but dia x pernah belanja pakai duit.
Alahai...camne nak ajar ni. Jenuh Z cakap...harga sosej ni 50sen kalau irfan bayar pakai duit seringgit baki left berapa?? Emm x tau!!
Memang masalah ni...takut bagi duit x cukup je...kalau balance x ambil tu kire sedekah jelah but kalau duit x cukup bagi camne?? Alahai... masalah ni.
He know ringgit n coin but he never use to pay before =(
Time ni dok ajar lagi...nilai matawang Malaysia.
He refuse... omak mu lagi berdouble2 refuse nak ajar...

After that... kami ke dewan semula.
Important agenda is...PENENTUAN KELAS hemmmm
Nebes balik!!!!!!!!!!!

Tahun 2014... ada 3 kelas je..
Cempaka -  1st class
Mawar - 2nd class
Dahlia - 3rd class

Hemm bila dia start umumkan nama student tu... terus rasa nak nangis...
Muhd Raziq Irfan...
Wah!! it's my son =D
So kene bangun nak move on ke tempat yang ditetapkan...
Alhamdulillah...masih mengekalkan seat in 1st class. Lega.
Bukan ape...kalau dalam 1st class ni confirm semua terlebih bijak pandai so kalau my son nak jadi pandai kene bersaing dengan budak2 yang lebih pandai dari dia kan... tu my motif... bukan niat nak memperlekehkan budak2 di kelas lain...jangan ingat ur kids duduk di kelas tu forever is there... emm sampai ujian saringan kalau drop...masuk le ke kelas lain pula...so mana2 student yang excellent will go pula ke kelas 1st ni. Gitu kekdahnya...same goes di tadika lama Irfan.

My boy... hope dapat kekalkan prestasi kecermelangan itu selamanya dalam ape jua bidang yang Irfan ceburi... mummy nothing to give u but only ILMU...semoga kekal berjaya.AMin!!

Ni kawan2 yang menyusul kendiannya...
Markah exam tidak diberitahu... oklah...ingat nanti nak try tengok kalau dapat. =)

Moh kite!!

Q up... nak ambil buku teks before balik.
Ada budak kelas ni nama Irfan juga... adoi. Maybe lepas ni nama Irfan bertukar menjadi Raziq Irfan or Irfan spek, HEHEHE sebab dia sorang je yang pakai spek macam profesor (^_^)

Ruang utk parents.

Sign and ambil buku n balik....

Melangkah ke luar sekolah dengan hati yang gembira...
Kejap je dah dapat kawan baru...pastu terjumpa pula kawan sekolah lama seorang. 
Oklah...dari xde kawan langsung =)


All the best Irfan in future...

Ada janji yang omaknya kene tunaikan...
Later sambung. HEHEHEHHE habuan / hadiah yang dituntut terus bila he knows, he get good result =p


**Thanks for visiting =D**
Ok babai.
Designed by UMIESUEstudio 2014 : LOVE RAZILA