Translate

Wednesday, August 6, 2014

Hari Raya ke-2 (2014)

Assalamualaikum!
Marilah kite cerita pasal raya je...
Mood raya kan...kan..kan... walaupon kerja tapi jiwa masih bercuti >,<
Tahun ni memang awal2 abah dah declared x nak beraya sebab mak x berapa sehat sangat so tambah lagi  orang kuat a.k.a master chef kami balik kg dia beraya kat sana so we last minute plan...moh ler merempat beraya kat kg orang pula... change view budget katanya =)

So pagi Raya ke-2, memulakan perjalanan dengan lafaz Bismillah, meneruskan perjalanan menuju ke Felda Chini 2, Pahang.
Hello Chini...kami datang!!!!!!!!!!!!!!
Peta by Waze... 297km =D
Long journey to go.

Plan awal nak bertolak seawal 4pagi tapi kan disebabkan memasing terlajak tidor so terus bertukar menjadi awal pagi raya ke-2.
Perjalanan asal, abah ajak ikut Muazam, seremban semua tu tapi pakwe i cakap situ jauh so kite ikut highway je senang so dengan confidentnya...kita pakai waze... tapi awal2 abah dah cakap kalau ikut highway, kene lewat sikit jalan sebab will be lalu kat satu tempat tu nama Paloh Hinai...situ kawasan keras sikit so avoid lalu situ in dark night kata abah... =P

Muka macam x mandi je kan... TAPI! saya mandi tau. Hehehhe
*Pakai monopod tu*

Monopod lagik dengan Cik Iman ^_^

Monopod lagik!!

Kalau ikut waze, kami akan keluar ikut Chenor so jalan punya jalan, ya padah! rupanya memang kene ikut laluan Paloh Hinai tu juga... So perjalanan memula ok tetiba sampai satu kawasan tu...ada satu kereta agak nak terbabas sebab nak bagi laluan kat kereta kami lepas dari tu, kami perasan Cik Silver ku tak kelihatan di belakang so kami stop tengah jalan sebab belakang xder kereta, baru nak call kereta belakang..receive call dari my sister... pusing balik..pusing balik, tayar kereta pecah.
OMG!! dupdap2 dalam hati sebab dalam cik silver tu ada mak, ada abah ada family lain..bila cakap tayar pecah mulalah otak pikir, terbalik ke kereta abah bawa tu...ish..yang buruk2 semua terbayang...

bila pusing balik...alhamdulillah, semua ok, kereta semua ok...selamat.
Ingatkan pancit pecah sebelah...rupanya depan belakang tayar pecah...abah dok ngelak kereta yang agak terbabas tadi yang bagi laluan pada kami...so terus kereta termakan tepi jalan...so tayar berlaga dengan sisi jalan tu yang both depan belakang tayar pecah.
*otak pikir nak senang...satu tayar pakai tayar spare toyota, satu lagi pinjam tayar spare BM...boleh aku pikir macam tu?? Hehehhe dasar perempuan tau naik je kan =p*
Bincang punya bincang, kene cari kedai tayar.. sebab tayar spare toyota kurang angin =.= hihihi puan yang bawa kereta tu tau bawa je...tayar spare x pernah nak check pon ^_^.
Bengkok both rims, pecah tayar dedua =p
So gigih mencari kedai tayar...cari dalam waze, paling terdekat is 10km dari lokasi kejadian =( so hendak x hendak, memang kene ke kedai tayar jugalah.
So alhamdulillah...adalah sebiji kedai tayar yang buka, so ganti both tayar.. rims x dan nak ketuk pon so pakai bengkok2 macam tu.

So pusing balik ke lokasi kejadian... Paloh Hinai.
Pasang tayar...in same time family dari Chini yang nak resque pon sampai...so dah siap pasang tayar...kami meneruskan perjalanan...dari 2 biji kereta convoi now dah jadi 3 biji... pastu nak dijadikan cerita sadis lagi...tayar yang baru ganti tu pula pancit...ampon...baru je jalan dalam 3km dari lokasi kejadian...dah menggelupur suh abah berhenti balik...tayar kurang angin =(

Terasa dugaan besar nak sampai ke Chini. Hemm sbar ye hati, so hendak x hendak pakai tayar spare yang kurang angin tu juga so splitkan penumpang... mak masuk kereta kami yang lain masuk kereta dari family China tadi =)   Jalan depan ...pi cari kedai tayar sebab nak pom angin...alhamdulillah jumpa. 
So time pump tu dok nyembang pasal tayar pecah tulah ken... sekali rupanya...malam sebelumnya...port yang sama gak ada kereta terbabas and terbalik kat lokasi tu gak. Hemm seram pula dengar cerita tu tapi kami terima sebagai takdir Allah... so perjalanan diteruskan...abah kereta paling depan, aduhai...kemain slow abah drive, maybe more berhati2 kot yang aku pula...hemm perut meragam...nak mencirit pulak...pui!! dah lalu hutan, mana nak cari jamban =( pastu kami pon melaju je tinggalkan dia orang...kekonon nak cepat cari toilet...cari punya cari x jumpa...Huaaaaaa sudahnya kami bertemu balik kat simpang masuk ke Chini 2 pastu terus melaju ikut tuan rumah...nak ke jamban bila sampai =) 

As usual...bila sampai sini je mesti nak lelap mata dulu, Hehehhe jauh perjalanan tu. 
Dah lelap sejam dua barulah beraya.
Dah bertukar baju raya hokey.

Plan asal beraya balik hari, ingat lepas balik dari pahang ni nak beraya kat KL pula rumah siblings mak tapi sebab dah sampai rumah akak ipar pon dah jam 12pm makanya plan bertukar lor.... over night kat pahang, esok baru sambung balik ke KL.
*seriau nak lalu kawasan Paloh Hinai tu memalam, kot jadi pecah tayar balik memang kes naya sebab situ kawasan hutan peh tu rumah kemain jejauh baru jumpa sebiji, best pula lagi..lampu jalan pon xder so jangan cari nahas yer =)*

posing raya. Hihihihi =)
Sibuk je makwe belakang aku tu...nak tumpang muka ler tuh =p 

Yang gelap tu my Abah yer.. yang pakai baju biru pekat tu Abang Mat. abang ipar pada akak ipar aku =)
Dia ler yang menjemput kami kat Paloh Hinai tadi. Hehehhe
Thanks to Abang Mat.

Posing kejap (^_~)

Rumah tumpangan kami anak beranak pinak. Hehehhe sebab ramai kene sebut anak beranak pinak =)

Posing raya kat rumah kawan abah... rumah ke-2 kami beraya di pahang. 

Iman uchuk acham =p

Raya kat pahang ni meriah dengan buah...so rumah akak tadi rembat rambutan bagai x hingat, kat sini sambung manggis and rambutan pula.

Makan x pandang orang belakang yer =p

Sakan makan memasing.

Gambar yang menarik boleh tengok kat my ig : love_razila ye...
malas nak tepek kat sini. hehehhe. Sana memang update live punya story.

Ni rumah ke-3 untuk hari ni..penutup rumah raya...
Datang sini sebab ni sedara sebelah abah... dah uzur sangat sebab lumpuh kan so visitlah, lepas ni entah bila pula dapat ke sini =)
Aku, pakwe ku, adik ku dan akak ipar ku =)

Harap posing jelah...aku x larat nak makan dah hoi... takut diet kelaut. Hehehehe
Kat rumah ni depa hulur langsat pula. so memasing bedal langsat pula =p

Lepas usai kat rumah ni, kami terus balik ke rumah akak tadi..mandi2 terus terlelap, letih sangat memasing pastu terjaga balik...baru makan malam. hehehhe dah jam 9 pm time tu. Makan sekadar menyedapkan pelawaan tuan rumah padahal, mata dah nampak toto nampak bantal je. Kikiki XD

Ikut perancangan asal, nak bertolak jam 5am.. tapi terbabas tidor so by 8am baru tolak balik.
Tu masuk next entry lah ye...



Thanks for visiting =D \
Ok babai.



 **Myracles Beauty - 1set RM170.00, Spray MB 1botol RM120.00, 3botol -RM260.00.FREE POSTAGE **TMS procduct is ready stock.
Designed by UMIESUEstudio 2014 : LOVE RAZILA