Translate

Friday, February 28, 2014

Brazill Nut.

Lai...lai...lai....
Nak tanya...sape pernah dengar n tgk buah Brazil Nut??? hangkat tangan... \(^_^)/
Ok... ni aku baru nak story pasal Brazil Nut ni.
Aku pon sebenarnya x tau nut ni apemende cuma adalah a few years ago, uncle aku bagi anak pokok Brazil nut ni  suruh tanam katanya...karang 4-5tahun kang kalau hidup bolehla merasa buahnya.
So...ada 3 pokok kalau x silap...
Mr R tanam 2 pokok and my brother in law tanam sepokok...lokasi semuanya kat laman rumah mak ler kan...laman mak besar. HEHEHHE

Rasanya dok tgk asyik daun sesaja x pernah berbuah so ingat kot pokok ni jantan xder buah. EHEHE
X pon, tangan Mr R x ngam tanam pokok nut ni but...biasanya ape yang ditanam Mr R memang alhamdulillah memang semuanya menjadi.
Tu yang bila uncle bagi benih tu terus x tunggu lama...suh Mr R pi tanam.

Bebaru ni abah mai rumah bawa buah ni.
Ni...Brazil Nut yang Razi tanam (katanya)....
Uik...Pelik kan, macam tempurung kelapa...tanya abah, 
kulit luarnya mana??Tinggal tempurung je...
Abah kata memang ni ler buahnyer, xder kulit. 
Memang ni rupanya bila abah ambil kat atas tanah... sebab dia dah jatuh dulu.


Tangkai dia kat belah bawah ni terus direct lekat kat pokok. 
Memula abah ingat sarang tebuan tanah.. 
HEHEHE risau dia, takut cucu2 balik kg kene sengat tebuan tanah =)
Sekali aleh2 rupanya Brazil Nut ni.
Jakun wei!! pestime tgk ni.

Yang luar tu dia punya kantung...yang belah dalam tu baru nut dia =)
Yang lubang tu memang ada kot sebab tanya abah, ni abah tebuk ke ape??
Xderlah...bila jatuh kat tanah memang abah tgk dia dah ternganga gitu =)

Ni rupa isi dalam dia yer...
Inilah yang dipanggil Brazil Nut.
Tu .. ada skin lagi tu, kene kopek sikit.

Nampak??
Jap, jauh sangat ni...x nampak. HEEHHE

Ni dia... Yang yellow sikit tulah Brazil nut, korang boleh terus makan macam ni or korang boleh sangai dia bagi rasa rangup baru lagi sedap!!!...
*SANGAI x tau ke?? Goreng tanpa minyak bak kata orang kg =P

Tara...dah togel.
Aku rasa macam ni je, x disangai...sedap gak, dia rasa lemak2 macam tu. 
nak kata macam almond pon adalah jugak. ape pon rasanya kalau disangai lagi best =)

Di fakta dari tenet pasal ~BRAZIL NUT~ ye.
This one also ~BRAZIL NUT~.


Thanks for visiting =D 
Ok babai. 


 **Myracles Beauty - 1set RM170.00, Spray MB 1botol RM120.00, 3botol -RM260.00.FREE POSTAGE **TMS procduct is ready stock.
Designed by UMIESUEstudio 2014 : LOVE RAZILA